RFI - България

6 месеца по-евтин бензин

Отново скандали с държавни мерцедеси

Даваме командоси на Европа

Шест месеца България ще се радва на по-евтин бензин, обявява "Пари". ЛУКойл подписа за ниски цени на горивата, отбелязва вестникът. Компанията предлага акцизът да бъде преразпределен от бензина и дизела към пропан-бутана и метана, допълва вестникът. ЛУКойл влага 1 милиард долара у нас, допълва от своя страна "Монитор". ЛУКойл обеща по евтин бензин под условие, предупреждава обаче "Дневник".

И след тази новина обаче – отново традиционната тема за поскъпванията – 50% скок на свинското за Коледа, разкрива "Телеграф". И точното изчисление, направено от "Стандарт" –пържолата ще удари 20 лева за Коледа, както се изразява вестникът. Това заявил шефът на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Само за месец цената на кило свинско ще се удвои. В момента най-скъпите мръвки са по 12 лева, изчислява вестникът. Причина за драстичния скок е дефицитът на животни.
Големите свинекомплекси колят масово и бързат да продадат месото до края на годината заради страховете от чума. Има опасност от епидемия, защото от януари 2006 година спира ваксинацията на свинете у нас. Изискването е на Евросъюза.
Освен това през последния месец консумацията на свинско се е увеличила два пъти заради истерията с птичия грип. Това също е причина търговците да вдигат изкуствено цените, допълва "Стандарт". А недостигът на суровини, както разкрива "Дневник", принудил асоциацията на месопреработвателите да настоява за спешен внос на 3500 тона свинско месо.

И един интересен въпрос, зададен от "Труд" - Може ли да се продаде мерцедеса на главния прокурор, без той да разбере. Може - ако се случва в България, отбелязва вестникът. За какво става дума. "Нова телевизия" купи мерцедеса на Филчев, обявява "24 часа". И резултатът - “Тази кола е наша” - пресрещна вчера репортерът Васил Иванов обвинител № 1 пред Висшия съдебен съвет, разказва "Труд".
В началото Филчев приел казаното за шега, но журналистът извадил нотариално заверен договор, според който на 9 ноември тази година техен човек е купил луксозното возило. При този съкрушителен аргумент Филчев поканил Иванов на кратка разходка със “спорния” мерцедес. Оказало се, че за да покажат как действат престъпни схеми за прехвърляне на коли и имоти, от "Нова телевизия" съвсем истински прехвърлили луксозното возило на главния прокурор.

Разбира се всичко станало пред нотариус. Веднага щом научим името на прегрешилия нотариус ще поискаме арестуването му, заканиха се от главна прокуратура. По същия начин била прехвърлена и лимузината на президента, плъзна слух сред журналистите, допълва "Труд".

И коментира – по повод на ставащото в страната и на фона на скандала с откраднатия мерцедес, ползван до скоро от шефа на Софийски градски съд - шефът на областния берлински съд д-р Бернд Пикел, колега по ранг на нашия председател на СГС Светлин Михайлов, ходел на работа с лична кола или с градския транспорт!
Не им давали и конфискувани автомобили! Ужас! Защо ни е Европейски съюз, щом у нас е раят, отбелязва Труд! Всички съдебни, прокурорски и следователски шефове са със служебни возила. И за да не пострада международното положение - едни карат руски "Лади", други американски "Форд Фокус", трети - "Мерцедес" - според мястото в йерахията! А някои - по правила от съветско време - направо получават контрабандата от границата, допълва изданието.

ЕС приключи 11-а поредна година с неизряден бюджет, отбелязва "Дневник". Европейската сметна палата отказа да одобри отчета за разходите на съюза за 2004 година, допълва вестникът.
През това време обаче – даваме командоси на Европа, разкрива специалният кореспондент на "Труд" в Брюксел. Българската армия влиза в балканска бойна група на Евросъюза, съобщил шефът на Генщаба генерал Никола Колев.
Така войската ни за пръв път ще се включи в общите отбранителни сили на ЕС. Планът на съюза предвижда до 2010 година да бъдат сформирани общо 13 бойни групи от по 1500 души. Задачата им ще е да се справят с кризисни ситуации в страните членки, допълва "Труд".