Милионери за два дни

Демографска катастрофа в България

Осъдената в Либия Снежана Димитрова е на системи

Че страната ни е пълна с изненади доказват и днешните вестници, разделени на две в избора си на водеща тема. “24 часа” и “Труд” разказват за семейство, живяло като милионери два дни.
“Монитор” и “Телеграф” пък предупреждават, че сме щели да станем циганска държава до десет години. Същевременно, “Новинар” съобщава, че президентът връчи националния трикольор на 14-тата българска антарктическа експедиция и подкрепя информацията със снимка от церемонията по изпращането, на първата си страница.

Подробностите по първата тема са, че в картата на жена от Пазарджик били приведени вместо 100 лв., близо 4 милиона.
Разбирайки за това, работничката във фабрика за детски играчки, си замълчала и продължила да тегли от парите. Разбира се, грешката излязла на яве и сега жената е обвинена в измама. Тук разширяваме темата.
“Прокурори ровят и в банковите сметки, научаваме от “Монитор”. Вече нямало да има анонимни вложители в трезорите. Така пък щели да се разбият веригите за точене на данъци.

По втората тема “Монитор” и “Телеграф” цитират социолози, според които след десетина години България щяла да стане циганска нация, ако сегашните тенденции на възпроизводство на българите, турците и ромите у нас се запазят.
Не говорим за демографска криза, а за катастрофа, четем в “Монитор”. Между 20 и 30% е т.нар. “излишно население” у нас, което води “паразитен” начин на живот, продължава изданието.

В същото време “Труд” пише за една доста сериозна тема - да има ли новини на турски език. Език и църква разбуниха парламента, четем във вестника, където откриваме позициите за и против. Но според изданието не в това се състои проблемът, а фактът, че в началото на 21 в. все повече от българските граждани не могат да говорят на български. А още повече не могат да пишат на него.
Поредният безсмислен спор го нарича “Новинар”. Горещо беше в парламента вчера. “24 часа” помества на първа снимка на настоящия премиер Станишев и бившия Костов, които си размениха остри реплики по повод скандала “Петролгейт”.

“А народът иска тестовете”, разбираме от заглавие в “24 часа” в материал за исканите от министъра Даниел Вълчев промени в образованието. Стратегията на МОН предвиждала учениците да могат да избират кога да завършват - след 10-ти или 12-ти клас.
Финансовият министър Пламен Орешарски си пожелава от страниците на “24 часа” българинът да е по-здрав и по-образован. В интервю министърът уверява, че 200 милиона лева оставя бюджетът в семействата.

Да, обаче всеки втори бил с любовница, информира “Труд”, а браковете масово не вървели. “Любов, заложена на карта”, коментира “Труд”.
Темата продължава “Монитор” - Менделсон е демоде. Браковете у нас са намалели наполовина, а бъдещите майки масово бягали в чужбина.
И така се връщаме към темата за застаряването на населението си, за претопяването на нацията в други етноси, чиито ценности са друга координатна система, завършва “Монитор”.

И някак встрани от този шум остава информацията за осъдената на смърт в Либия медицинска сестра Снежана Димитрова, която втори ден е на системи. В “Телеграф” четем за състоянието и на другите. Става ясно, че те са добре, но също се поддържат с лекарства. В “Монитор” също откриваме репортаж от Либия и разказ за Снежана, която влязла в ареста само 6 месеца след пристигането си.