Сценарии за изхода на делото в Либия

За какво мечтае правителството?

Падна първият сняг

„Българските медици в огледалния свят на Либия”, продължава тежката тема за шестимата медици “Капитал”. Седмичникът представя процеса като постановка на Муамар Кадафи ”Как успешно да разиграваме света”, която се играе вече седми сезон. Главните герои са българските медици и техните близки. Лошата пиеса на полковник Кадафи обаче все още е далече от развръзката си, прогнозира “Капитал”. На обратното мнение е “Тема”. Вероятно Кадафи ще поиска да приключи делото срещу медиците на 31 януари, защото от изхода му вече зависят както отношенията на Либия със Запада, така и собствения му авторитет у дома. “Агонията продължава”, пише “Тема”, на 31 януари съдът пак няма да се произнесе, за Либия случаят е воденичен камък, търси се елегантен начин да се отърве от него. Варианти има няколко, но за България всеки, различен от смъртната присъда, е приемлив, отбелязва “Тема”. “Не сме наясно какво следва”, признава в интервю за Капитал защитникът на осъдените на смърт българки Георги Гатев. “Последното решение на Върховния касационен съд на Либия нарушава законите на джамахирията”, посочва Гатев. Той не знае дали няма да се даде възможност и на защитата да пледира. На този етап обаче тя няма нови доказателства, става ясно от интервюто.

Сейф ал Ислам щял да се яви като спасител, разкрива “Монитор” в материал, озаглавен “Нов рекетьорски сценарий на Кадафи”. Поредното отлагане е печелене на време, потвърждава изданието, чийто специален пратеник в Либия съобщава, че се подготвя поправка в закона, отнасяща се до смъртното наказание. “Искаме прокурор на ООН да разследва СПИН-делото”, продължава “Политика”. Неправителствени организации се опитват да предизвикат международно разследване, научаваме от статията. “Триполи прехвърля всички компенсации на България”, четем по-нататък, разлиствайки страниците на “Политика”, който цитира адвокат Осман Бизанти: “целта на либийското правителство е да прехвърли цялата отговорност на българките”. Това според него е идеята на поредната отсрочка. “32 януари” е редакционният коментар на Капитал. Играта отдавна загрубя, смята седмичникът. Юридическите аргументи във везните на либийската Темида са леки като перце, но финансовите интереси на либийската държава тежат като камъни. Тоест ще става въпрос за големи компромиси. А ако не сме склонни да ги направим, казусът ще се реши благоприятно за България... на 32 януари”, прогнозира “Капитал”.

“За какво мечтае правителството”- това заглавие на фона на розови балончета откриваме на първа страница на “Капитал:. Материалът е посветен на управленската програма на правителството. Документ с много обещания, пише Капитал, и подкрепя думите си с факти- 567 пъти е употребена думата “ще” в правителствената програма. Според вестника в документа може да се открият много добри намерения, но и няколко диагнози на мнозинството. “Наследството на Кюлев” разпределя “Палитика”. Вдовицата на убития банкер получава пълен контрол над повече от милиард и 200 милиона лева, които били разпределени във финансовата група ДЗИ и в десетки по-малки фирми, научаваме от “Политика”.
“Министри карат конфискувани коли”, това е водещото заглавие на “168 часа”. Министри от предишния и сегашния кабинет карали конфискувани автомобили по предизвикалата скандал с Германия схема, е добавката на изданието, което подробно нищи механизма. “Проверяват всичките нотариуси са сделки с коли”, информира “24 часа”. Поводът е избухналия скандал със софийски нотариус, прехвърлил на журналисти от Нова тв служебните коли на президента и главния прокурор. “Флотът ни гони кораб убиец”, съобщава от първа Стандарт. Вестниците в неделя разказват за инцидента с блъсната рибарска лодка с трима рибари, единият от които загина при удара.
Други тревоги вълнуват “Труд”: “Зелето три пъти по-скъпо”, четем на челната страница на изданието. “За бога, братя, не се вкисвайте!”, призовава “Труд”.

Междувременно падна и първият сняг. Първите страници на пресата, логично, са заети със снимки от снежния ден. “Труд” и “Стандарт” са избрали фотоси на деца, които може би са най-щастливите от снежната покривка. “Монитор” и “24 часа” обаче предлагат снимки на пътищата- задръстени, заледени, снимки на катастрофи... И на фона на всичко това- новият кмет на столицата, който цяла нощ бил до снегорините.