РФИ - България Либия може да помилва само част от сестрите

Стачката на учителите продължава

Осъдиха фирма за дискриминация

Либия ще помилва само част от сестрите, обявява "Новинар" във водещото си заглавие. Либия вероятно ще помилва само някои от осъдените на смърт български медицински сестри, цитира изданието твърдението на ИТАР-ТАСС.
Руската агенция направи това уточнение по повод изявлението на либийския външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам пред телевизия "Ал Джазира", че Триполи може "частично да преразгледа" смъртните присъди на българските медици, уточнява "Новинар".
Първият дипломат на Либия изтъкна, че пълна отмяна на наказанията не може да има, тъй като в мюсюлманска страна, каквато е Либия, законодателството е основано на Шериата, а оттам и на принципа "убиецът да бъде убит", допълва вестникът.
Същевременно още едно дете почина в болницата в Бенгази, отбелязва "Дневник".

И поглед към продължаващата стачка на учителите – Янка Такева гладува, докато я вземе линейка. Заплашвали я, пазят я хора от КНСБ, разкрива "24 часа" по повод решението на лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева и заместникът й – Стефан Вълков, които също обявиха вчера гладна стачка заради заплатите на учителите.
Президентът подкрепя исканията на учителите, допълва изданието. Първанов подкрепи педагозите, приглася и "Труд". И допълва – учители на хляб и вода влизат в класните стаи. Синдикатите готвят национален протест за заплати. Учителите правят гладна стачка. С единствено искане - да бъдат нахранени, коментира "Новинар".

Шефката на профсъюза на учителите пък ще прави партия на онеправданите. Със същото искане. Учителите с право искат увеличение на заплатите. Децата им отнякъде са научили, че е нормално да се хранят по три пъти дневно, заключава "Новинар".

Най-накрая една новина, нормална за много държави и изключителна рядкост у нас – унизени роми осъдиха кафене, отбелязва "Труд". Осъдиха собственик на заведение за дискриминация, допълва "24 часа". Пазарджишка фирма бе осъдена да плати по 100 лева обезщетение на трима роми, на които отказала да сервира кафе. Освен компенсацията за унижението “Еко-хидро 90” бе задължена от местния окръжен съд в бъдеще да не отказва обслужване на роми.
Тримата, спечелили делото, едната от които студентка в университета в Благоевград, работят в пазарджишката фондация "Напредък", която се занимава с културна, социална и образователна дейност, допълва изданието.

А иначе – Виктор Крум вече е герой на Лего, разкрива "Новинар". Българските киномани за пръв снощи станаха свидетели на премиера с холивудски блясък. Режисьорът Майк Нюъл и Станислав Яневски, който изпълнява ролята на Виктор Крум в “Хари Потър и огнения бокал” пристигнаха с лимузини и преминаха по червения килим към комплекса Арена, разказва вестникът.
Колкото до самия Яневски - българският актьор има бляскаво бъдеще в Холивуд, похвали го режисьорът Майк Нюъл преди премиерата, разкрива "Стандарт".