РФИ - България За какво БСП трябва да благодари на съдбата?

За успехите на Янка Такева - пародия на българския политик

За мафията и боклуците

Конгресът на БСП – 20 часа без изненади, конгрес на следизборния реализъм.
Конгресът на БСП – между компромиса и обещанията.
Столетницата се подмлади, избраха Станишев като Тато с 92% - това са някои от заглавията днес.
Струваше си да се събере конгресът дори и само заради явяването на тримата лидери на управляващата коалиция на една трибуна, пише "Стандарт".
Беше ми приятно да видя Симеон под надписа БСП, казва в интервю за "Сега" Стефан Данаилов. Парадоксално, но на този конгрес се видя, че БСП трябва да е благодарна на съдбата, че не спечели абсолютно мнозинство. Ако беше поела кормилото на властта сама и беше тръгнала да изпълнява предизборните си обещания, поредният й провал щеше да е в кърпа вързан.
Коалиционната формула не само осигурява на социалистите пропагандното средство да възпират вълненията на партийните редици от неуспехите с партньорите, но и бетонира Станишев като партиен лидер и премиер, коментира "Дневник".

80% пък от преподавателите са решени да извоюват по-високи заплати, национална учителска стачка до седмица, пише "Труд". Тази дама – Янка Такева, председателят на учителския синдикат, - позор не знае и досега няма нито една неуспешна стачка, което не е зле да се знае от уважаемите преговарящи, пише в коментар изданието.
За да се чуе в понеделник не Клас, напусни!, а Клас, стани!
Янка Такева е пародия на българския политик, тя обича камерите повече и от каузата, коментира пък "Стандарт".
По-мислещите от учителите се усетиха и не се включиха в протестните действия. Първо, защото заплатата за неработните им дни се удържа от заплатата (и остава за чиновниците в общината, поради което те много обичат стачките).
И второ - защото какво са тези 6% увеличение на заплатите, които синдикалната дама постави като условие минимум за прекратяване на учителския бунт?
При основна заплата от около 300 лв. това прави 18 лв. Не си струва за двайсетина лева отгоре човек да си рискува здравето. Или ако го прави, нека действа мащабно и се прицели и в по-възлови проблеми: докога децата няма да са приоритет на държавата?

Водещото заглавие на "Стандарт" обаче е по друга тема - Лекарствата за народа заложени в банка. Справка в регистъра на особените залози в Министерството на правосъдието сочи, че шефът на Търговска лига Тихомир Каменов е теглил кредити, като е заложил в наша банка животоспасяващи медикаменти за 35 млн. лв. Заемите му са общо за 50 млн. евро. Каменов е заложил имущество на фирмата и парите по нейните сметки, цялото предприятие "Образцови аптеки", оборудването на "Чайка фарма" и вземанията по всички договори за доставка на лекарства, сключени със здравното министерство, здравната каса и болниците.
Ако Каменов, който живее в Швейцария, спре да връща кредитите, здравната ни система рухва.
Информацията от регистъра на особените налози е публична, но информацията дали Тихомир Каменов обслужва дълга си е банкова тайна.
В обширен материал "Стандарт" припомня за митническите нарушения на Търговска лига, за сигналите за контрабанден внос, фиктивен износ, двойна продажба и високи цени на лекарствата.

"Дневник" пък започва поредица – Незаконните сметища, които светеха в нощта. В броевете си през тази седмица изданието обещава да разкаже някои от най-скандалните истории за мафията и сметта у нас, както и за съдебните битки с престъпни мрежи, за които обикновените хора често и не подозират, че започват от кофите за боклук пред собствената им врата.
"Дневник" припомня за мафията в САЩ и Италия, печелила десетилетия милиони от бизнеса с боклука. Не всички в събирането на боклука са мафиоти, но на практика те нямат избори да не играят по правилата на мафията.
През 80-те години ФБР послушва двама нюйоркски мафиоти да се хвалят, че правят повече пари от токсичните отпадъци, отколкото от хероина.
А "24 часа" обещава във водещо заглавие 15 лева за кило пържоли по Коледа.