Ако искате независима прокуратура, не избирайте зависим човек, казва Нели Куцкова

Неспособни сме да се справяме с кризи, дори и да има пари

Общите интереси на БСП и СДС

Емел Етем обвинява кметовете на пострадалите от дъждовете през лятото общини в лоша организация и им обещава повече дъжд догодина, партиите не се отказват от кръчмите в клубовете си, всяка четвърта фирма е обирана, съдии протестират срещу роднински назначения в системата, днес членовете на ВСС обясняват на европейските посланици за какво става дума – ето някои от темите днес.

Бунт на съдиите срещу назначенията с връзки, пише "Сега" на първа. Магистратите искат конкурсът да е водещ при назначаването, добавя вестникът и разказва за някои роднински назначения и повишения. Шуробаджанашки резил в съда, коментира "Труд" и предвижда, че на срещата с европейските посланици магистратите от ВСС най-вероятно ще измънкат, че щом е законно, значи е морално.

На ВСС скоро му предстои да избере нов главен прокурор и "24 часа" публикува интервю със заместник-председателя на ВКС Румен Ненков. Какви трябва да са качествата на новия главен прокурор? – да е професионалист, започва Румен Ненков, да не е участвал в ръководни органи на партии, да е комуникативен, да не е обвързан със служби, които могат да го манипулират, да издържа на тежко напрежение и да служи на закона, а не да е политическа проститутка.

Ако искате независима прокуратура, не избирайте зависим човек, обобщава в интервю за "Дневник" председателят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

Изборът на нов главен прокурор предстои, срещата на ВСС с европейски посланици е днес, а вчера министърът по бедствията и авариите Емел Етем се срещна с кметове на пострадали от наводненията през лятото общини и им каза, че 2006 ще е още по-дъждовна, но тя не иска да ги плаши, а само да ги подготви.

От метеорологичния институт на БАН пък казват, че не са правили такава прогноза, всъщност въобще не са правили такива проучвания, научаваме от първа на "Труд". Освен това министър Етем обвини кметовете в лоша организация и бавно усвояване на отпуснатите пари. От отделените 78,7 млн лв досега са усвоени едва половината, пишат вестниците.

"Дневник" коментира "Невинни няма". За неусвоената половина проекти още няма, а стойността на щетите е 900 млн лв. Абсурдът е, че парите са малко, но за сметка на това не се използват. Изглежда в България сме неспособни да се справяме с кризи дори и при наличие на средства. Институциите не са подготвени, липсва координация, в законите зеят празноти, реките са пълни с боклуци, язовирите се изпускат безконтролно.
Като се добави и фактът, че никой не се застрахова, драмата при всеки пороен дъжд е гарантирана. И как да я избегнем като още има пострадали от стражишкото земетресение, които живеят в бараки, завършва "Дневник".

И още спасителни операции: СДС и БСП спасяват партийните кръчми, четем в "Стандарт". Депутати от двете партии внасят в парламента поправка в закона, която позволява оставането на кафенетата в партийните клубове, ако кафенетата са за агитация.

Я колко бързо БСП и СДС намериха общ език пред лицето на заплахата да им секне авантата за преотдаване на клубовете за кръчми, коментира "24 часа" и добавя – тази коалиция боде очите повече, отколкото появата на цар на конгрес на БСП. Не можем да се съгласим, че партиите у нас са бедни, защото контролът над касите им е рехав. А и на бедните позволено ли е да са непочтени – пита още изданието.

И сега към софийските дела – София пак в боклук за Коледа, капацитетът на площадките за съхранение се изчерпва до 15 дни, четем в "Сега", не достигат 7 млн лв за почистването на София в общинския бюджет за следващата година, пише "Медиапул".

Проблемът е, че общинският съвет гласува определена сума за фирмите концесионери за почистването на София, а после разчетите показаха, че тя е със 7 милиона лева по-малка от реално необходимите пари, обяснява общински съветник.

А "Дневник" публикува анализ за общинските работи под заглавие Борисов – пчела майка в общинския кошер или външен обект за ужилване? Малко прекалява с външните изяви, казват някои от общинарите за новия кмет. Ще го подкрепяме, когато има разумни предложения, казват други.

Истината е, че новият кмет Бойко Борисов пое община с местен парламент, в който няма политическо мнозинство, а по-скоро няколко т.нар. динамични мнозинства, оформящи се покрай конкретен въпрос. Според едни – това ще затрудни работата на Борисов, според други обаче именно това ще улесни отношенията на новия кмет с групите по интереси. И още за интересите – пресата днес не пропуска новината около сделката за Киноцентъра.

Спират сделката, гласят повечето заглавия. Симеон се интересува от бъдещето на Бояна филм. Министърът на културата Стефан Данаилов е ходил при лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който е проявил разбиране, пише "Всеки ден" и припомня как беше сключен този договор - ден преди парламентарните избори на 25 юни АП продаде Киноцентъра на американската компания "Ню имидж". Проектът за договор беше парафиран сутринта на 16 август, часове преди да бъде избрано правителството на Сергей Станишев.