България и Гърция откриха граничен пункт, който не вреди на мечките

130 агенти душат за митнически измами

Мрем с разрешение на правителството

РФИ - България

България и Гърция откриха граничен пункт, който не вреди на мечките, пише “Интернешънъл Хералд Трибюн”. Двете страни може да са исторически врагове, но техните президенти оставиха враждите настрана, когато в петък рамо до рамо преминаха през граничен тунел, който трябва да свърже двете страни и който е първият граничен пункт в централната част на българо-гръцката граница, която беше затворена след Втората световна война, пише днес в електронното издание на вестника.

Тунелът свързва селищата Илинден и Ексохи. По време на Студената война тук са били убивани хора в опитите им да избягат на Запад, се казва още в статията. “За 40 минути до Драма”, пише на първата си страница и “24 часа”, където откриваме снимка на българския и гръцкия президенти при откриването на тунела.

Иначе водещата тема за изданието тази събота е за митниците. “130 агенти душат за митнически измами” е заглавието на материала. “Първа “жертва”- висша чиновничка”, допълва “24 часа”, а “Труд” уточнява: “Шефка на митница хваната с як рушвет”.

“Труд” е избрал за своя челна тема тази за задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Заглавието е “Автозастраховка и под 100 лева”. Цените тръгнали надолу, след като парламентът прие новия застрахователен кодекс и пазарът беше освободен, пише изданието.

За друг кодекс четем още в “24 часа” - “Етичен кодекс на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт”. На страницата анализи широко е застъпен въпросът за опитите на правителството да поевропейчи министрите, заместниците им и областните управители. Констатацията обаче е, че за ужас на Европа още няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта. Няма и да има, прогнозира “24 часа”. “Корупция има, корумпирани се намират по изключение”, коментира “Труд”.

“6 % от българите са давали над 800 евро за подкуп, митничарите запазват първото си място по корумпираност”, посочва “Новинар”. От първата страница на Монитор разбираме, че политиците и митниците ни са сред най-корумпираните в Европа. Изданието публикува оповестените вчера данни на “Трансперънси интернешънъл”.

Все по-богати депутати влизат в парламента, научаваме от “Сега”. Новите депутати в българския парламент са по-заможни от старите - това показват декларациите, които политиците подадоха по закона за публичност на имуществата на лицата, заемащи висши държавни длъжности, четем още в статията. “Корупцията- начин на мислене”, коментира “Телеграф”, според който представата на българина за корупцията е като за някакво животно, дето всички знаят, че го има, но никой не го е виждал, или дори да го е виждал, си е глътнал езика от страх.

Страх обхвана и учителите. Според информацията на “Телеграф” вчерашната едночасова стачка уплашила преподавателите, защото щели да удържат от заплатите на протестиращите. И още теми от днешния български печат.

“Патриоти не щат печалба- свалят “Виктори” на 2,60”, това заглавие четем в “24 часа”. Булгартабак подемали патриотична акция, подобно на Лукойл. Догодина цената на цигарите ще скочи, но чрез свиване на рентабилността холдингът смята да свали цените с 15-20 ст.

“Отровно сметище на 10 км от София”, стряска във водещо заглавие “Телеграф”. Опасното сметище в Долни Богров изпускало отровни изпарения от метан.

“Мрем с разрешение на правителството”, пише “Монитор”. Поводът за иронията на вестника е решението от следващата година болниците да приемат само толкова пациенти, колкото здравната каса им отреди.