RFI - България

Сняг - сега и по Коледа

За коледните подаръци на властта от Монитор

За приоритетите на царя и на държавата

Анархо-социалистът Чомски за настоящите джихади и американския контрол

Температурите спадат рязко, през седмицата още сняг не се очаква, но около Коледа и на самия празник може пак да вали, казват синоптиците. А кметът на София Бойко Борисов казва в голямо интервю за "24 часа" – Не съм доволен от почистването на столицата, трябва да отръскат и клоните. От 4 часа съм на улицата, наблюдавам, броя снегорините и имам мнение, казва Бойко Борисов и обяснява на близо две страници какви са плановете му като кмет да защити интересите на столичани.

Мъченическа Коледа, пише "Труд" в коментар за предстоящото на 25 декември заседание на либийския върховен съд. Както е известно, заседанието беше насрочено за 31 януари догодина, но преди два дни беше изтеглено за 25 декември. Ускоряването е прецедент, досега либийските съдилища само отлагаха делото. А какво означава сегашното бързане е трудно да се прогнозира, четем в "Труд".
София не очаква лоши новини по Коледа, пише "Сега", спечелихме още 40 дни, коментират дипломати. Сега припомня произнасянето на смъртната присъда на Гергьовден 2004, шокиращо и затова, че преди това съдиите в Либия бяха поискали списък с българските празници и не насрочваха заседания на тях.
Не мисля, че има нещо умишлено делото да бъде точно на Коледа, цитира "Сега" думите на външния министър Ивайло Калфин. Няма да решат по Коледа, четем пак в "Труд" кратко интервю с адвокат Осман Бизанти. Ще пледираме, ако ни позволят, казва друг представител на защитата на петте българки. Според "Труд" текат финални разговори с ЕС и САЩ по делото.

А "Монитор" пише За Коледните подаръци на властта. Акцентите – за населението – ценови шок, мизерни добавки, отказ за лечение, без компютри и интернет в училищата. За началниците на държавата – луксозни лимузини, празнични купони, засекретени доходи и имоти. Твърде много са асоциациите, които напомнят за едни, както се смяташе, безвъзвратно отминали времена, смята "Монитор".
Уви, не е ново, че парите за приоритетните сфери здравеопазване и образование не достигат, за заплати и пенсии няма, но за лукса на властта винаги се намират. Особено когато държавните юзди са в ръцете на социален президент и ляв премиер. Трагикомедии всякакви, обобщава с друг коментар пак "Монитор". НДСВ си оглежда за разочаровани десни, пише "24 часа", но "Труд" добавя, че Петър Стоянов зове никой да не напуска СДС.

Станишев си взе Гущеров, общинар и кметица в екипа, съобщава пак "24 часа". Идва времето на новите лидери, казва в интервю за "Стандарт" председателят на Института за политически и правни изследвания и на Българската политологическа асоциация Георги Карасимеонов. Не остава встрани и обсъждането на президентските избори догодина – пак "Стандарт" публикува мнението, че кметуването намалява шансовете на Бойко Борисов, а царят ще пасува. Както и че президентските избори ще са тест за политическото здраве на нацията.

Не ми е болката в имотите, казва самият цар пред журналисти, думите му са в почти всички национални всекидневници, премиерът добавя - това не е най-належащата тема за държавата.
Гуд морнинг, Бългериа, четем в "Сега" коментар от студент от НСА, поздрав към онези, които се опитват да говорят чужди езици, но не могат да построят правилно изречение на български. Коментарът е поредната критика към чуждите думи в българския език, но пък заглавието може да ни прехвърли към интервю в "Новинар" с известния лингвист Ноам Чомски. Сам определя себе си като привърженик на анархо-социализма, твърди, че настоящите джихади, ядрото на ислямските терористични организации, са били сформирани от САЩ и Великобритания през 80-те години на миналия век с цел да тероризират Русия. А също и че американският контрол над ЕС е сигурен.