RFI - България Пак за снега и пак за боклука

Успяха ли учителите със стачката - ще каже Янка Такева от Вашингтон

Какво ни е турила Либия под елхата

И пак за снега – София пак в плен на снега и вредните смеси, четем на първа на "Дневник". Първият обилен сняг отново се превърна в изпитание за всички софиянци. Той не се извозва, защото е скъпо, а се избутва, така че дозатрупва паркиралите коли и тротоарите.
Фирмите по чистота отново ръсят с най-вредните солни смеси, които разяждат не само обувките на пешеходците, но и паветата.

И пак за боклука - сметището в Суходол пак стана актуално – пише "Сега". За да бъде отворено отново сметището, ситуацията трябва да е крайна и аварийна.
А "24 часа" публикува съвет от Европа – махнете сметищата. Така че всъщност приоритетът е разделното събиране и рециклирането. Или – София да се топли от смет. Още една идея от столичния зам.-кмет по екологията, на страниците на "Труд".
Каквото и да решат общинарите за боклука обаче, депо трябва да има, иначе приемането ни в ЕС през 2007 е под въпрос.

А министърът по европейските въпроси Меглена Кунева тръгна към ЕС с ретротрамвай – под това заглавие "Труд" отразява откриването на кампанията "Защо живеем в България".
Кампанията осведомява пътниците в градския транспорт какви са правата им като граждани на Европа със стикери, разлепени в трамваите, рейсовете и тролеите. А откриването е било с возене в 70-годишен трамвай – министър Кунева и сираци от дом Надежда в София.

Или както описва кампанията "Сега" – Кунева предлага законите да се разказват в трамвая. Пак от страниците на "Труд" Кръстьо Петков пита "Има ли победител в учителската стачка?" Според авторът – да, победител има, но той не е страна в стачката – това е българското образование.
Заради стачката, то е застанало в центъра на общественото внимание, твърди проф. Петков, а сега било време победителят да излезе от анонимност.

Боклуци в паницата – коментира Бойко Ламбовски в "Сега", макар и по друг повод. Как все се изхитряме така, че да съчетаем глада и преяждането – хем над 10% от учениците между 7 и 14 години да страдат от затлъстяване, хем най-популярната ни протестна реторика да си остава "Гладни сме"!
По традиция и инерция ни вълнува все още въпросът дали ще напълним паницата, а не с какво.
Училището буксува от стачки и тестове, пише и "Стандарт". Няма ясен план за реформа в образованието, министърът признава, че хаосът не може да се пребори за един мандат.
А "Новинар" обобщава в заглавие резултатите според учителите – стачката беше успешна, увеличението – унизително.

И само още един щрих, челното заглавие на "Стандарт" днес – Янка Такева се покри в САЩ, синдикалистката харчи 5770 долара за Коледа във Вашингтон. Информацията за пътуването е от самата председателка на учителския синдикат, изчисленията за разходите – на Стандарт.
Такева щяла да търси среща с Фликеншийлд, за да му връчи писмо, в което се критикува позицията на МВФ, научаваме от "Монитор". Изданието коментира пътуването на синдикалната лидерка така – вместо да спази българската традиция и да прекара коледните празници със семейството си, синдикалната Жана д`Арк заминава за Америка да иска справедливост за българските учители.
Да имах акъла, който ми идва после, коменитра "Новинар" и пита колко учителски заплати ще изхарчи Такева, за да се срещне с Фликеншийлд, който току що беше в България.

И пак за Коледа – какво ни е турила Либия под елхата анализира Георги Милков в "24 часа". И продължава с коледните сравнения – от комина падна нова дата за делото, а парчето баница може да е без късмет. Милков дава две обяснения за преместването на делото с повече от месец, просто и сложно, в основата и на двете е предположението, че съдиите в Либия явно от нещо са се трогнали. Обаче предстоят най-тежките разговори – тези за парите.
Колкото до делото – то може пак да бъде насрочено за 31 януари, публикува "Медиапул" думи на адвокат Бизанти.

За кожата на пациента пише "Стандарт", същата тема е водеща за "Сега" под заглавие "Плащането на ръка в болници се узаконява".
Според бившия здравен министър Атанас Щерев нерегламентираните плащания при лекари са около 1 млрд лв годишно. Узаконяването им все още е само идея.

В проект е и поскъпването на газа от 1 януари – затова четем на първа на "Труд". Цената на газа образува около 90% от цената на парното. Подаръци ще има – както е озаглавена редакционната колонка на изданието днес.

А януари ще бъде студен и с много валежи, обещават синоптици в "Стандарт". Скиорите да се приготвят за хубав и дълъг сезон, Коледа ще е слънчева, за Нова година ще има сняг.