RFI - България Тревога - мафия! - от в. Билд вчера

Конституционни промени в 12 без 5

За бюджет 2006 и допинг пробата на Сесил от Ролан гарос

Нова атака срещу България заради ЕС – така излиза "Монитор' днес, поводът – публикацията вчера в германския Билд. В нея немското издание се позоваваше на доклад от Брюксел, а положението в България беше описано с думите Тревога – мафия! Поредната атака срещу страната ни, седмица след дебатите в европарламента.
"Монитор" цитира части от материала на "Билд" и завършва с позоваване на доклада на българското национално следствие, който излезе миналата седмица и в който се казваше, че в България не може да се говори нито за криминални синдикати, нито за фабрики за убийства, а също и че 90% от поръчковите убийства у нас са обречени да останат неразкрити.

В доклада на НСлС е описано и как е била източена държавата, как са били фалирани банките и приватизирана едрата собственост по време на българския преход. Важно е операция Респект да завърши с присъди, казва британският посланик у нас в интервю за "24 часа". За борба с престъпността е нужна силна политическа воля, която да е налице доста дълго време. Сега има хора с имунитет, който ги пази от наказателно преследване, казва още посланик Хил.
Новият главен прокурор ще е по-малко недосегаем – пише в същото време "Дневник". Става дума за проекта за промени в конституцията на управляващите, чийто акцент е премахването на пълната недосегаемост на главния прокурор. Какво брани имунитетът, пита "Труд" в редакционната колонка на първа. И отбелязва, че кардинални промени в структурата на съдебната власт в проекта на управляващите не се предвиждат.
Хайде да разберем кой за какво отговаря в тази власт и къде е мястото на съда като арбитър между обвинение и защита. Или е все едно, когато за слаби обвинителни актове обществото вини съда. Сега хем не се посяга на статуквото на прокуратурата, хем депутатите яко си пазят имунитета от нея. Защо така? – пита още "Труд". Нали в парламента се влиза не за да се избяга от правосъдието.

Конституционни промени в 12 без 5, коментира в "Дневник" Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. При големия натиск от страна на ЕС за спешни реформи в съдебната система, политическият елит предложи в отговор символно най-значимото свое действие – промяна на конституцията. Опитът ни досега показва обаче, че промени в конституцията вече са били използвани като тактическа димка в прибежките ни към Европа, припомня авторът.

Иначе водещите теми са две – бюджетът за 2006 и положителната допинг проба на Сесил Каратанчева. Бюджетът за 2006 ударно приет, както пише "Дневник", Честит бюджет, поздравява 24 часа, който обаче излиза с водещо заглавие Дефектни 100 лева. Има и снимка на нормалната и грешната банкнота заедно с препоръка от БНБ – търговците да приемат и грешните 100 лева, те не са фалшиви.
Бюджетните страсти по Игнажден коментира и "Труд". Парите на републиката бяха гласувани за 6 часа пленарно време в рамките на две заседания, опозицията сякаш беше заспала зимен сън и не сътвори нито един грандиозен скандал, отчита "Труд". И значи ли това, че България вече се гордее с един перфектно балансиран бюджет? – едва ли.

Все още има много въздух под налягане, коментира изданието. 236 лева минимум за чиновник от януари, пише и "24 часа" за бюджета и добавя – ведомствата вече си раздали 13та заплата. И друго добавя изданието – как депутатите излезли от залата след приемането на бюджета, за да се почерпят по традиция с шампанско, в случая – българско пенливо вино Искра по 2лв бутилката в парламентарния бюфет.

Допинг скандалът със Сесил Каратанчева е водеща тема за "Стандарт". Изданието цитира думи на тенисистката – от години французите се опитват да ме очернят. Сега е Сесил, но преди няколко месеца мишената пред острото перо на френския спортен всекидневник "Екип" се казваше Ланс Армстронг, припомня "Стандарт".
Живата легенда на Тур дьо Франс подразни наследниците на Наполеон с хегемонията си и славата, която обира неизменно под Триумфалната арка в последните години. И през лятото Тур дьо Франс отново стана Тур дьо Ланс за ужас на ингригантите, четем в Стандарт в коментар, озаглавен Силните на деня дразнят “петлите”. Французи топят Сесил за допинг, четем и на първа на "Новинар".

"Сега" публикува резултатите от две проучвания – сред европейците подкрепата за присъединяване на България спада, сочи едното, от "Евробарометър". С един пункт е спаднала подкрепата за присъединяването ни от пролетта насам, от 39 на 38%. А според другото българите са расисти. Страната ни, заедно с Турция и Сърбия са с най-лошо отношение към имигрантите в проучване на Галъп, направено в над 70 страни. Всъщност Турция е на първо място, следвана от България, на трето място е Сърбия.