RFI - България Благодаря, че ме спасихте

И да не съществува докладът на Брюксел, написаното в него е ситина (Монитор)

Защо статуята на свободата е в Ню Йорк?

Благодаря, че ме спасихте – снимката на отвлечения от двама българи и един иранец и после спасен от НСБОП Фанос Кристоу, кипърски грък с британско гражданство е на всички първи страници. Историята на отвличането и освобождаването – също навсякъде в пресата днес.
Иначе – Българи диктували тайния доклад за мафията, така излиза "24 часа". Става дума за неофициалния брюкселски документ, на който се позоваваше "в. Билд" в публикацията си от началото на седмицата, в която положението в България се описваше с думите Тревога – мафия! Проблемът за българската престъпност в последните дни усилено се интернационализира, смята "Труд" и добавя –въпросът за България е какво прави тя, за да не я сравняват с Ирак.

Чужди медии нищят щафетно българската престъпност, обобщава публикациите напоследък "Дневник". Произходът на документа остава неясен, някои версии за авторството му сочат към специализирани европейски структури, които официално нямат отношение към процеса на присъединяване на България в ЕС, но наблюдават ситуацията и консултират Еврокомисията. "Медиапул" обръща внимание на репортаж на ББС за българската престъпност – Хазартен бос оглавява списъка на Брюксел за престъпността в България.

Електронното издание цитира част от материала на Майкъл Брабант, излъчен вчера - Аз знам едно от имената в този списък. Този, както изглежда уважаван бизнесмен, чието състояние е натрупано от застрахователния и хазартния бизнес, оглавява списъка на Брюксел. По юридически причини обаче не мога да разкрия дори прякора, с който се подвизава този човек. Беше ми казано, че когато името му се спомене пред служители на вътрешното министерство, те започват да треперят.
Европейският съюз се опасява, че този господин и неговите колеги са защитавани от хората, които трябва да ги арестуват. "24 часа" видя доклада, който спъва за ЕС, четем на първа на вестника – изрезки от стари вестници. Ханс-Йорг Велевалд, авторът на статията в "Билд" обаче е потвърдил пред българската секция на радио Дойче веле, че действително разполага с поверителния документ на ЕС, но няма право да разгласява повече подробности.

И да не съществува докладът на Брюксел, написаното в него е истина, пише "Монитор" в анализ като не пропуска да отбележи и различния аршин, с който се мери престъпността – твърде видима у нас, което и предизвиква вторачването на Запада. За арест на данъчен заради източване на 1,36млн от ДДС четем на първа на "Труд". За минимална заплата от 200 лв от 2007 – на първа на "Стандарт".
"Новинар" и "Монитор" пишат за намеренията на САЩ да спрат с лотарията за зелена карта. В "Сега" пък четем за Европа, която кани образовани емигранти. От всеки 10 лв за заплати, 4 са за учители, предупреждават от СБ. А учениците стават все по-малко и по-неуки – това четем в "24 часа". "Стандарт" публикува интервю със социалния министър Масларова. Помощите отучиха българите да работят, казва министърът и твърди, че няма да се откаже да конфискува колите на фалшивите инвалиди – все пак това е още само предложение, напомня "Стандарт".

Министърът на здравеопазването Гайдарски дава интервю за "Дневник" и казва там - няма метла на директори, караме ги поред. "Труд" прави 2 страници за българската политическа отминаваща 2005 година под заглавие Брак по сметка в името на Европа. Изданието описва 100те последни и 100те първи дни на две правителства през 2005. Първанов бърза бавно към втория мандат, пише още "Труд" под снимка на българския президент по време на срещата му с Джордж Буш. Не е случайно, че Статуята на свободата се издига в Ню Йорк, а в София се вири статуя на Царя освободител, пише "24 часа" в коментар по повод стачката на транспорта в Ню Йорк и наложената на синдиката глоба. Защото либералната демокрация означава законност и спазване на правата на другите. Всяко ограничаване е вредно и порочно, независимо дали става дума за ватмани, шофьори, учителки или обикновени дизайнери. Диктатът на 1 100 или на 10 000 души е неприемлив – и това е уважение към свободата.