RFI - България Последна Коледа на българките в Либия?

"24 часа" кани "Билд" в България, вътрешният министър прави закъснял и скромен подарък на жена си

И други предколедни...

Последна Коледа за българките в Либия – обещава президентът Георги Първанов от първа на "24 часа", но предупреждава, че освобождаването им ще има много висока цена.
Има принципно договаряне за създаването на международен финансов механизъм, който да реши проблема, постигнато от Сдружението за насърчаване на отношенията ни с Либия и близките на болните деца. Те преговарят от две седмици насам, съобщава "Труд".
"24 часа" ще публикува интервюто с държавния глава в утрешния брой. Първанов казва, че преговорите с Либия са по-напреднали от когато и да било и че се вижда светлина в тунела.
Припомняме, че либийският Върховен съд премести на 25 декември обявяването на решението си по обжалваната смъртна присъда.

"24 часа" пише и за писмото на Силви Вартан в подкрепа на петте българки и палестинския лекар до Муамар Кадафи, публикувано вчера в "Паризиен".
Написах писмото, накарах да го преведат на английски и на арабски и го оставих в посолството, казва певицата. За Натиск и пазарлък с Либия пише Труд. Изданието припомня хода на делото досега, водените преговори, исканията, слуховете, думите на Кадафи, че всичко е възможно, в отговор на въпрос на CNN дали би разменил осъдените българки за атентатора от Локърби.

Пресата продължава да пише и за тайния доклад, заради който в. "Билд" писа за България под заглавие "Тревога – мафия!" Тайният доклад се оказа най-обикновен донос, пише "Сега" и коментира – лошият сценарий за ЕС се пише тук, в Брюксел не изготвят доклади по изрезки от вестници.
Проверка на "Билд" стигнала до автора на тайния доклад – шеф на български офис на немска фондация у нас, който преди години работел за тиражния вестник, съобщава "24 часа" и кани журналистите от "Билд" да обиколят България, за да я видят “с очите на 600 000 немски туристи, които всяка година идват у нас”.

"Монитор" пише за политически игрички заради "Билд", прехвърляне на топката между десните политически централи. "Монитор" разглежда информацията на "24 часа" за произхода на доклада така – "24 часа", германският вестник, който излиза в София, лансира версията, че докладът е писан от немска фондация, която има офис у нас.
Такива са две – "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел". Oт едната отричат, от другата не коментират. Но "Монитор" съобщава и за втори доклад, който ще се появи и в който връзките между мафия и политици ще бъдат описани по-конкретно.

И за още съдебни дела пишат вестниците – Маргините в съда до 40 дни, обещава вътрешния министър, цитиран от повечето всекидневници, или – следственото дело срещу Маргините ще се точи още 2 месеца – същото обещание на страниците на "Монитор".
Темата за мерките срещу престъпността е водеща за изданието под заглавие "МВР и прокуратурата описаха 170 кокошкари". Това е дългоочаквания списък на МВР с мафиоти, имената в който са толкова неизвестни, че зам.-главният прокурор Христо Манчев се затруднил да изчете част от тях.
"Монитор" припомня, че преди седмица Румен Петков обеща на рождения ден на жена си да раздаде на журналистите списък с 43 тежки дела от обществено значение, които ще влязат в съда. Подаръкът обаче освен, че се забави с един ден, излезе и скромен, коментира "Монитор" и пита – МВР продължава ли да обслужва мафията?
Маргинални действия, коментира "Новинар" и пише още – българският вътрешен министър никога не е имал шапка над себе си. Днес обаче не е точно така – МВР-шефът има шапка над главата си. Не просто шапка, а шапка, голяма колкото цяла Европа.

"Дневник" ни връща към празниците с материал за подаръците на българина – малки и практични, според цитирано проучване. Освен това подаръците по-често са индивидуални и по-рядко общи. "Дневник" пише и за най-големия подарък. Какво би правил Бог в един свят, в който всичко е парцелирано. В който имането е извор на идентичност.
Той би могъл да “влезе в конкуренция” с един единствен изход - поражението и унижението на света с цялото му имане пред Божията безпределност, богатство, пълнота… Но Той избра друго - да “стане един от нас”. Не наруши ничии граници, не ощети никого.