RFI - България Пенсии и цигари се увеличават от Нова година

Какво става с новия главен прокурор

Бойко Борисов – залудо работи, залудо не стой

Христо Калчев, Васил Божков и Георги Първанов

Пенсиите скачат от Нова година – и цигарите също. При пенсиите увеличението е между 5.5% и 4% - за най-ниските пенсии това значи 3-4лв., за най-високите – 8лв.
Увеличението на пенсиите е на първа на “24 часа”, който навътре в броя си съобщава и че цигарите скачат с лев, решението трябва да бъде взето днес.

Политически назначения в перлите на “Булгартабак”, четем на първа на “Пари”. Тристранната управляваща коалиция е разпределила свои хора за директори и в новите бордове на “София БТ”, “Благоевград БТ”, “Пловдив БТ” и “Юрий Гагарин БТ”. Това са най-печелившите дъщерни дружества на Булгартабак, пише финансовият всекидневник.

А в същото време въпреки явната покана към политическите партии да се включат в избора на нов главен прокурор, нито една от тях видимо не показва интерес към поста – продължава “Пари” по друга тема и пояснява, че мандатът на Никола Филчев изтича на 22 февруари, а кандидатури може да се предлагат два месеца по-рано.
Най-големи шансове засега имат президентските съветници Лазар Груев и Борис Велчев, смята “Пари”.
Темата е на първа на “Монитор” под заглавие “БСП спазарява главен прокурор срещу президент”. Източници от соццентралата твърдят, че червените вече са склонни да отстъпят главния прокурор на жълтите, ако в замяна царистите декларират подкрепа за втори мандат на Георги Първанов, твърди “Монитор”.

НДСВ не ще царя за президент, четем в “Стандарт”, който публикува анализ за “Интригата на 2006: кой ще е на финал с Първанов”.
Харизмата на бившия монарх е на изчерпване, ако десницата не класира кандидат за балотажа, ще катастрофира на парламентарния вот, пише в анализа си Николай Бареков и завършва така – една година преди финала за изборите за президент имаме предизвестен победител.
Но както казват обречените отбори във футбола – топка е, не се знае, значи всичко е възможно. И все пак на тези избори единствено десните могат да си позволят да мечтаят и да рискуват всичко, което имат, защото нямат друго за губене освен себе си.

Инерцията пречи на БСП да се обновява – казва в интервю за “Труд” премиерът Станишев. Старая се за резултатите, защото основната оценка за управлението на коалицията ще понесе БСП, казва премиерът и още – за царските имоти в коалицията не е говорено, за него ще се говори, когато му дойде времето, това е работа на парламента.

И друго интервю има в “Труд” – с кмета на София Бойко Борисов. Вчерашната му идея колите да влизат в центъра на София през ден според датата и последната цифра от номера си днес се радва на коментари навсякъде.
Затварям центъра за коли, има трамваи. Трябва да се търсят само авангардни идеи, иначе няма шанс, казва генералът и говори за престъпленията в общината, за които трябва да се отговаря пред прокуратурата.
Ние ще си работим, има една българска поговорка – залудо работи, залудо не стой, казва Бойко Борисов.

А “Дневник” коментира идеята за четните и нечетни дати и номера на колите така – от четни на нечетни, та на ляв завой. Четно, нечетно, нечестно, четем в сайта “Всеки ден”. Ако тази забрана влезе в сила, първо, тя няма да важи за чиновниците, те ще имат разрешителни да влизат всеки ден. После мутрите също ще си изкарат такива разрешителни.
А тези, които ги мързи да се занимават с бюрокрация, ще си купят две коли – едната с четен, другата с нечетен номер.
Освен това всички ще продължат да карат независимо от номерата си и ще дават по 10 лева на катаджиите, описва картината Мартин Карбовски във “Всеки ден”. Проблемът не е само в прекалено многото коли, които се движат по улиците на София, а и в паркиралите, които задръстват движението, пише “Дневник”.
А “24 часа” цитира Елена Йончева, журналистката, която живее на съпружески начала с премиера и твърди, че има списък на хора, на които паяците не вдигат колите.

София на съд за парите за чистотата, съобщава “Сега”. Концесионерите заплашват, че ако не им бъде платено до 3 януари за свършената през октомври и ноември работа, ще заведат дело. Дълговете са около 7 млн. лв. СОС няма да се събира до 3 януари – което значи, че до изтичането на ултиматума решение няма да има, пише “Сега”.

Готов съм да ида в съда – казва пък писателят Христо Калчев в интервю за “Новинар”. Христо Калчев обяви в интервю вчера, че добре облеченият бизнесмен, за когото се говори в репортажа на BBC за престъпността в България, е Васил Божков.
Можете да си представите за какво става дума при факта, че Първанов може да му се превърне в конферансие, казва Калчев и пояснява, че става дума за раздаването на наградите “Спортист на годината”, финансирано от Нове Холдинг – това е спорт, няма нищо общо нито с Васил Божков, нито с президента на републиката.