2005 - годината на замайването, 2006 - на боклука

За пътищата на България

За Бога, братя, не купувайте вносно

Гей-фракция в БСП

РФИ - България

"24 часа" днес открива броя си с наградите за Достойните българи – със снимка на Бистришките баби,които целуват премиера Станишев, който им връчи наградата. Истинска класация, коментира изданието собствените си награди и пита – не са ли достойните българи истинското лице на българската 2005?

И "Труд" коментира българите, но от друга гледна точка – Нашенецът умре за опашки, обича да върши работата в последния момент, но е хитрец – най-важно му е да не се мине.

И още, според "Труд" 2006 ще е годината на боклука. За азиатците – на Огненото куче, което носи благополучие на започнатите дела. Но за софиянци – на боклука. Миризмата му ще се носи из цялото софийско поле, а в новогодишната баница вече са сложени няколко късмети на боклука.

И не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава, припомня изданието и добавя, че за съжаление “лудите” сме си ги избрали сами.

Според Евгений Дайнов в "Сега" пък отминаващата 2005 е била годината на голямото замайване. Последният доклад за ситуацията от миналата година, пише авторът, беше от Узбекистан, за изборите, и завършваше така – замаяните хора задават по-малко въпроси.

А българите влетяха в 2005 двойно замаяни. Едно е ясно сега – времето за замаяно мотаене свърши. Но как ще изглежда това – ще наблюдаваме през идната година.

А според традиционното проучване на "Алфа Рисърч", 2005 е годината на бедствията – за това четем в "Дневник". За най-младите най-важен е старта на третия GSM-оператор. За високообразованите – договорът с ЕС. А както пише пак в Сега - Единственият шанс България да бъде приета навреме в ЕС е самият ЕС да наруши правилата си и да приеме страна, която не е готова за членство и чиито управляващи не искат тя да е готова.

Пътища за никъде, пише "Монитор" за пътищата в България и за пътя й към ЕС. България може да се окаже единствената държава, която ще влезе в ЕС без нито едно довършено първокласно шосе, защото политиците ни обичат да строят магистрали само предизборно.

Дойде ли време за реални действия или няма пари, или не харесват концесионера. Отново в "Дневник" Александър Божков прави рекапитулация на предсказанията – 37 негативни предвиждания, които самият той е направил в началото на 2005.

Успеваемостта е 92% - в 34 от 37те случая. Не е лошо, както отбелязва Божков. А неверните предсказания са – Станишев няма да стане премиер, растежът на БВП няма да надхвърли 5%, Новото време няма да се яви самостоятелно на избори.

Една и съща снимка днес е на първа на "Новинар" и "Телеграф" – от школата по сумо, където тренира българинът Калоян Махлянов. Школата е посетил специалният посланик на ЕС Бернард Цептер, за да връчи на българския сумист Котоошу награда от ЕС. Изданията припомнят, че Котоошу стана първият европеец стигнал до втората по сила степен в сумо-йерархията.

Една и съща е темата на първа на "Труд" и на "Сега", пак за следващата година – плашат ни с по-висок ДДС.

Доживяхме да чуем призива "За Бога, братя, не купувайте", още веднъж след 15 години икономически реформи, отбелязва "Труд". Този път обаче с допълнение – не купувайте вносното. Лош сценарий с вноса може да вдигне ДДС, пише и "Дневник". В условията на свободен пазар едва ли само увеличаването на ДДС ще направи българските стоки по-качествени, а производителността на труда – по-висока, коментира още "Труд".

Или – като не щете да перете с българска пералня – перете на ръка, както пише "Монитор". Стандарт пък съобщава от първа, че БТК става офшорка. Вчера КЗК съобщи, че собствениците на БТК ще работят с регистрирано в Кипър свое дружество и че няма проблем исландецът Тор Боргьолфсон да купи Вивател. Така на практика БТК става собственост на кипърска офшорка, а пък тя се купува от исландския милиардер с регистриран на офшорните Британски Вирджински острови фонд. Така държавата остава без данъци от БТК, обяснява схемата "Стандарт".

Правят гей-фракция в БСП, съобщава "Монитор" на първа, премиерът Станишев се отнасял много положително към инициативата. Това ще стане още от догодина, казал на изданието депутатът от левицата Ивелин Йорданов – първият член на червената партия открито заявил своята хомосексуална ориентация, припомня "Монитор".

И коментира – така всъщност БСП е намерила ключа към политическото си обновяване и оцеляване. Когато след време изчерпи пенсионерския си електорален ресурс – просто трябва да свирне на хомосексуалистите.