Нова година - нов газов шок, бензинът поскъпна, следва ракията, цигарите още не

Нервна 2006, с много неизвестни

За разумните и неразумните

Честита нова година – честита и на Кучето, поздравява от първа "Труд". Дано тя да не започне с кучешки студ и дано глутниците по улиците бъдат по-малко. Дано керванът не продължава да си върви, докато кучетата си лаят. Дано някой върже кучето, та да е мирно селото.

Дано не храним кучета, а те да ни лаят. Дано не разлайваме европейските кучета, които не ни искат в подредената си къщурка. И дано не вкараме вълка в кошарата, та да останем без агнета за Великден и Гергьовден. Такива са пожеланията от "Труд".

А водещото заглавие на днешния брой е "Криза за газ" в Европа. България засега няма проблеми с газа, времето е топло, добавя "Труд".

"Пари" обаче предупреждава - Газовата война няма да ни подмине. Нова година – нов газов шок, включва се и "Дневник", който публикува и "Предистория на газовия шок".

От разпадането на СССР до днес Русия доставяше природен газ на бившите съветски републики на силно субсидирани цени - около 50 долара за 1000 кубически метра. Винаги се е смятало, че част от мотивите на Кремъл са били да задържи тези републики в своята сфера на влияние, пише "Дневник".

Пари изрежда накратко кой какво губи – Украйна – 100% от руския внос, в Унгария руският внос е намалял с 40%, в Полша с 14%, в Словения, Австрия и Румъния – с около 1/3, в Германия още няма проблеми, но се очакват, във Франция – доставките са намалели с ¼. Големият спор между Русия и Украйна е резултат от могъща комбинация от притеснения за енергийните нужди в цял свят и желанието на Москва да разшири влиянието си в задния си двор – публикува "Пари" анализ на BBC.

Някаква ирония е, че Москва поема 12 месечното председателство на Г8, чиято основна цел тази година е сигурността на енергийните доставки. Газовата война – водеща тема и на "Сега", "Стандарт" и електронното "Всеки ден".

Обаче иначе вестниците довършват равносметките от миналата 2005 и продължават с прогнозите за започналата 2006. През миналата – 952-ма са убити на пътя, над 10 000 са ранените, четем в "24 часа".

Град като Банско е в болница след катастрофи, онагледява вестникът. И призовава – да опитаме умно, пред бързо. От КАТ ни обещават камери, засилени мерки, нови агитационни материали, но не оттам ще дойде спасението.

Операция "Респект" би имала истински ефект, ако освен известни бандити успее да озапти наглите и самоуверени джигити, независимо от пропуските и картите им.

Но най-много може да си помогнем сами, ако предпочетем умно и сигурно, пред бързо и рисковано. Малко е шаблонно, но помага. Бензинът поскъпна, следва ракията, четем в "Труд", между другото "24 часа" пише, че цигарите още месец ще останат със старите си цени.

Животът поскъпва с 8 на сто, посреща ни "Монитор", "Телеграф" приглася с челно заглавие "Сурвакат ни с високи цени", докато "Новинар" предупреждава – "Ракията свършва".

Нервна 2006, прогнозира политологът Васил Гарнизов в "Сега". Налице са твърде много неизвестни, които почти не подлежат на контрол от ключовите играчи. Голямото неизвестно, което ще вади постоянно от равновесие ключовите участници в политическия процес, е организираната престъпност.

Вторият източник на неопределеност, с който се опитват да се справят плановици и аналитични щабове е какво ще реши Брюксел относно най-важната ни национална задача на XXI век. И в тази обстановка Кобургът ще работи като трети главен генератор на неяснота, смята Васил Гарнизов.

2006 – още 362 дни чакане и работа за ЕС, пресмята "Дневник". Рано е обаче да се каже, дали на финала на започващата година ще се окажем под отворените порти на ЕС, или все още някъде по изпълненото с препятствия трасе.

Електронното издание "Всеки ден" прави своя класация на петте най-четени материала през 2005 – ето ги в заглавия отзад напред: "Лидерът на Новото време Емил Кошлуков: Първанов е международен бандит"; "Краят на Георги Илиев"; "Социалният антрополог Харалан Александров: част от българите имат нужда от своя Доган и се опитват да го получат мрез Волен Сидеров"; "Сергей Станишев – премиер за 4 часа"; "Убиха банкера Емил Кюлев".

"Стандарт" публикува интервю с кмета на София Бойко Борисов. Личната му равносметка за 2005 е – където се явих, навсякъде бих. За строежите, за осветяването, за боклуците и кучетата – надявам се столичани да имат малко търпение, казва кметът.

А "24 часа" акцентира на предстоящите през тази година президентски избори с анализ под заглавие "Фоторобот на бъдещия президент". Силна личност, коректив на властите, човек на бъдещето – това е следващият президент. Според автора, Валери Найденов шансовете населението най-неочаквано да подкрепи нов претендент за властта са повече от големи, защото населението бленува да изрита стария елит.

Само идеята на финансовия министър да вдигне ДДС е достатъчна да направи Волен Сидеров президент, смята Валери Найденов.

А на последна страница на "Пари", Румен Белчев от "Стършел" пише за "Денят след тежката нощ". Рано сутринта след празници, разумният човек намира до леглото си топла бира. Неразумният – празно шише. Разумният си пуска новините преди да излезе на улицата. Неразумният направо излиза и се сблъсква с новините челно.