RFI - България Топим се, но кой е луд да ражда? Премиерът да даде пример (Труд)

Една секретарка се бори с корупцията в България

За президентските избори и подозрителното мълчание на Доган

Топим се с 90 000 годишно – съобщава "Труд" още на първа. И призовава – премиерът да даде пример. Не стига, че населението на държавата ни намалява със скоростта на светлината, ами и съотношението българи-други определено се движи в полза на другите. И няма чудно – коментира изданието.
При немотията и безработицата, при скапаното здравеопазване, пир щедрите майчински и още по-щедрите детски – кой е луд да ражда! А управниците ни смятат, че са свършили голяма работа като са създали специална комисия и са назначили един ром в нея. Според Стандарт се топим с 40 000 на година. И в двата случая става дума за данните, изнесени вчета от социолога Михаил Мирчев.

Здравеопазването пък е на първа на "24 часа" и на "Сега". Лекари не си знаят заплатите, връщат болни, пише "24 часа". Клиниките не знаят как ще работят с НЗОК тази година, от касата казват, че всичко е ясно, болниците връщат пациенти, пише и "Сега". Ремонтът на здравната реформа ще убие болните, коментира "24 часа" и посочва два грандиозни скандала за пари в здравеопазването – новото заплащане на лекарите и старите дългове, които здравната каса събира от длъжници.
Измислена е и промяна на конституцията – според бившия здравен министър Атанас Щерев там трябва да бъде записано, че всеки български гражданин има право на солидарно предплатена медицинска помощ. Солидарно означава младите да дават и за възрастните, богатите - и за бедните. А предплатено – че сме внесли парите, преди да ползваме услугата. Медицината вече стана не право, а услуга, включва се и Новинар. И като всяка услуга се заплаща. Проблемът е, че ако нямаш пари за подстригване, например, можеш и сам да се офъкаш с машинката. Въпросът е какво става, ако нямаш пари за лекар?

И първа на "Монитор" е посветена на здравеопазването – близо 9 млн. долара ще получи България за борба със СПИН, пише изданието, а голямото заглавие гласи Министрите полагат безплатни грижи за 9 000 проститутки. В същото време отново "Монитор" съобщава, че у нас се дават 126 000 подкупа на месец. Всъщност, по ниво на подкупи се връщаме 5 години назад.
Само една секретарка се бори срещу корупцията, четем в "Сега". Министрите оставиха приемането на стратегия за борба срещу корупцията за следващата седмица, а 4 дни преди България да изпрати подробна информация затова как изпълнява препоръките на ЕК по глава Правосъдие и вътрешен ред, министърът на правосъдието Георги Петканов призна, че в страната има един човек, който отговаря за борбата срещу корупцията и това е секретарката на комисията към МС.

И това правителство, както и предишното, коментира "Монитор", избра най-лесния път за справяне с един от най-болезнените ни проблеми – нищо да не прави. И още за природния газ – две интервюта в "24 часа" – с Румен Овчаров и с Евгений Бакърджиев. Газът няма да поскъпва, предплатили сме доставките, казва министърът на енергетиката и икономиката и повтаря – аналогии с Украйна са неуместни, договорите ни с Русия са пазарни, а и такса мощност за парното ще падне. Някои колеги се шегуват, че дойде ли БСП на власт, влиза в конфликти с Русия и Газпром, казва пък Евгений Бакърджиев и веднага пояснява, че не приема това сериозно.
Просто в момента конюнктурата кара руската страна да търси допълнителни възможности за влияние и печалба. И България може да направи стъпки и да разшири влиянието си, да потърси повече икономическа изгода в подписаните договори. "Труд" и "Дневник" обаче публикуват противоположни мнения – "Труд" пише за Газова атака, а в "Дневник" четем интервю с бившия зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев, който твърди, че България може и да изгуби стратегическата си позиция в транзита на газ.

"Пари" и "Стандарт" продължават да пишат за предстоящите в края на тази година президентски избори. Според "Стандарт" Партийната дреха е тясна за Първанов, а негов втори мандат ще означава край на прехода. Не е важно как ще се казва следващият президент, а дали изборите ще препостроят политическата структура, пише "Пари", който твърди, че президентските избори ще донесат изненади, въпреки че мандатът на настоящият президент е преминал като методична предизборна кампания.
"Монитор" пък пише за Подозрителното мълчание на Доган – той може да се отметне от Георги Първанов в последния момент и да подкрепи друг за президент. Доган ще изчака да мине зимата, да е ясно кога ще влизаме в ЕС и тогава ще прецени кой е печелившият кандидат, смята "Монитор".

"24 часа" пък отделя доста място днес на именните дни – Йорданов и Ивановден. С карикатура на първа изданието поздравява, със статистика по-навътре в броя отбелязва, че Ивановците намаляват и само 3 000 души не достигат на Георги, за да стане най-масовото име.