RFI - България Хоро за Йордан. Честито на Иван!

20 незаконни бъбречни трансплантации в "Света Екатерина"?

Президентските избори на 14 или 21 октомври

“Хоро за Йордан. Честито на Иван!”. С това заглавие на първа страница излиза "Труд", който помества и снимка на едно необикновено мъжко хоро, което е заинтригувало и повечето вестници, където също има снимки.
Фотосите показват над сто калоферци, от 5 до 50 години, които потопени до пояс в ледените води на р. Тунджа, играят хоро на Богоявление. Все пак най-малкият малчуган е качен на раменете на баща си, виждаме от снимката в "Труд". Виждаме също, че всички са облечени с везани ризи и шаечни потури.
"Дума" информира, че “Днешен именник извади кръста на Йордановден”.

И като говорим за реки, една друга река - Планинска Бистрица, е причината за загубим 400 м от земята си на границата с Гърция, съобщава "Телеграф". Реката излязла от коритото си и така границата се преместила, от което се е облагодетелствала гръцката държава, посочва изданието. Изход от положението има, но се налага спешно да бъдат изградени диги.
Темата продължава "Новинар", от който научаваме, че водите и на Ардау Марица, Искър и Янтра застрашително се покачват.

"Труд" и "24 часа" се интересуват от разкритията за 20 незаконни бъбречни трансплантации. В скандала бе замесено името на болницата “Св. Екатерина” и проф. Чирков. "Труд" отделя голямо внимание на случая. От вестника научаваме подробностите, че от всяка операция в болницата влизали средно по 15 хиляди евро. Пациентите били богаташи от странство, за които споменатата сума е нищожна. Донорите на органи също били чужденци. Всичко ставало много експедитивно.
"Труд" търси и позицията на засегнатия проф. Чирков, според когото не може да става дума за нелегални трансплантации. Аргументът: “Това е държавна университетска болница. Всичко се вписва и завежда”. Професорът признава, че оперираните са чужденци, но уточнява, че интервенциите са планови. А относно парите - “В други държави излиза и 50 хиляди евро”, казва проф. Александър Чирков.
Все пак по случая тече разследване, информира "24 часа". А Валерия Велева от "Труд" пита: “Защо посрамихте България, г-н Чирков?”. “България въвлечена в трафик на органи”, посочва "Сега". “Търговия с бъбреци под носа на Чирков”, е заглавието на първа страница на "Стандарт".

И понеже става дума за здраве, от "24 часа" научаваме, че “Полезни храни заменят кифлата”. Става дума за безплатната закуска по програмата “Топло мляко в училище”. Тя вече ще се дава по нови критерии, определени по съвет на националния консултант по хранене. Така кифлата ще се дава веднъж седмично. Ще се сервират сандвичи с месо, риба, сирене и яйце. Млякото пък ще бъде в специални картонено-алуминиеви опаковки с индивидуална сламка. Най-малките ще получават и сок до два пъти в седмицата. Чипс, вафли и торти са забранени. До края на месеца с конкурс ще бъде избран доставчик за всяка област, оформя картината "24 часа".

В същото време, “Двойно скочи търсенето на лепенки против цигари”, четем на челната страница на "Телеграф". Изданието съобщава, че остават още две-три седмици до изчерпване на количествата цигари със стари цени. Така че пушачите да побързат.

Бърза и президентът. “Първанов бърза с изборите, за да се спаси”, отбелязва "Монитор". Очаква се да гласуваме за държавен глава на 14 или 21 октомври. Президентът изтеглял датата на вота, за да избегне компроматна война, категоричен е "Монитор".
100 хиляди гласа могат да обърнат резултата, прогнозира зам.-председателят на ЦИК Михаил Константинов пред същото издание. Според него един националистически кандидат има добри шансове наесен. “Не е важно кой прави избори, а кой брои бюлетините”, е коментарът на "Монитор".

А приятелите се броят на Ивановден, пише "Труд".