Министерството на отбраната струва 1 лев и плаща 1 стотинка такса смет

23 млн. за сметище - сметка на коляното и без кръчмаря

Няма кой да събира глобите не само на кат, няма и кой да плаща за винетки

Една снимка по първите страници на пресата днес – Цветана Пиронкова по време на мача й с Винъс Уилямс. Изгря Пиронкова, Пиронкова закова Винъс Уилямс, Пиронкова отнесе Винъс Уилямс, Новата ни звезда, Пирон(кова) в ковчега на Уилямс – това са някои от текстовете около снимките на 18-годишната тенисистка.

Това е най-тежкото поражение за бившата №1 в Големия шлем от 5 години, пише “7 дни спорт”. “Стандарт” излиза със заглавие: Пилешкото се срина до 2лв, “Труд” пък съобщава, че Министерство струвало лев.
Става дума за министерството на отбраната, оценено на 1 лев, за което сградата плаща 1 стотинка такса смет годишно.

От Министерски съвет пък изобщо не били подали декларация за дължимия данък. Поради което столичния кмет е поискал среща с премиера. Колко ще плащат столичани за смет още не се знае, добавя “Труд”.

Кремиковци и Суходол обаче са готови да преговарят за боклука срещу 23 млн лв годишно, четем в “Сега”. Изданието вижда чистотата на София като параграф 22.
Дилемата е сложна – общината може да продължи ад плаща много на фирмите концесионери, въпреки недоволството от работата им, а може и да прекрати договорите им, въпреки огромните неустойки.

А идеята на Бойко Борисов – да се прекрати договора, да се спре балирането и да се направи търг за временно сметище с награда 23 млн лв – може и да изглежда стройна, но сметките са правени на коляно и без кръчмаря.

Има и трета страна, включва се и “Дневник”: Пазарлъкът с боклука може да се окаже и бомба със закъснител. Всеки път ли, когато жителите на някой квартал се обявят срещу някой общински проект, общината ще прибягва до пазарлъци, пита “Дневник” и отбелязва, че третата страна в случая са останалите жители на града, от чиято повишена такса смет ще дойдат въпросните милиони.

Мръсните мандри се завръщат, пише “Дневник” на първа. С решение, министерството на земеделието е отменило задължителното затваряне след 1 януари тази година на преработватели на мляко и месо, които не отговарят на европейските изисквания.

В отговор, собственик на фирма, вложила в спазване на санитарните норми предлага – санитарните инспектори да бъдат затворени за една седмица, но не на хляб и вода, а на месо и колбаси, купени от нелегални фирми.

Нашето министерство направи най-тъпото, коментира “Дневник”, амнистира нередовните мандри и кланици, с което наказа добрите. Сега част от предприемачите ще трябва да продават по-скъпото си евросирене, а другите вероятно ще работят докато просто не ги затворят. А и тези, които сега се вързаха, за другия път ще знаят.

Кой прибира глоби – продължава темата от вчера “24 часа”. И не само на КАТ, и на пожарна, горски и ХЕИ. Чиновници се чудят 6 часа, става дума за десетки милиони, наказаните ликуват, описва ситуацията “24 часа”.

Събирането на глобите не е задължение на новата Национална агенция по приходите, но не е и на общините, нито на съответните ведомства. По този повод вестникът разказва как Елтън Джон е взел решение да спре наркотиците – дал си сметка колко се е откъснал от действителността след като веднъж се разкрещял на секретаря си веднага да спре проливния дъжд.

Положението с глобите на КАТ е също толкова невероятно. А в същото време администрацията е нараснала 4 пъти през последните години. Явно и за държавните служители е време да спрат да мислят само за стимулиращи средства и да слязат на земята. Не е толкова страшно.

“Сега” пък съобщава за втори прокурор от доклада на МВР за връзки на държавни служители с организираната престъпност, който е предложен от главния прокурор за повишение. Този път става дума за Трендафил Трайков, предложен за шеф на отдел, от прокуратурата обаче не могли да кажат кой точно отдел ще оглави Трайков, ако бъде повишен.

“Сега” и “Монитор” избират една и съща водеща тема, но с различен акцент. Става дума за икономически доклад, поръчан от президента. Икономисти прогнозират фалити и на домакинства, челно заглавие на “Сега”, Президентски експерти съветват да не се увеличават заплатите – “Монитор”.

Стабилността на българската икономика се дължи до голяма степен на валутния борд, пише в доклада, изготвен от български организации и експерти, които подчертават и че България не е напълно готова за членство в ЕС.

“Труд” обещава в утрешния си брой интервю с държавния глава, от което днес извежда като анонс някои препоръки на Георги Първанов – извадете зам.-министрите от бордовете, създайте независима служба за борба с корупцията. И още – никога не съм прибирал в джоба си 13та заплата или премия, казва президентът.

Винетки пътища не оправят, коментира “Монитор” информацията, че 70% от шофьорите през миналата година са пътували гратис по пътищата в България.
Разбираемо е, на никой не му се плаща, за да пътува по шосета, които приличат на лунен пейзаж. А и както е тръгнало, България ще влезе в ЕС без нито една завършена магистрала.

И още една европейска, от “24 часа” –Събуждането в зори е против биологичния часовник, училище от 8 часа стресира семейството, сочат проучвания. Европа се пита за ранното ставане на децата. А ние?