RFI - България Фалшиви лицензи за хазарт, фалшиви смъртни актове и боледуват ли щраусите от птичи грип?

Предстоят тежки преговори с МВФ

Филчев ще липсва по високите етажи на властта на някои

За Бойко Борисов и как ноу-хау-то премина в хау мъч

Днес всеки вестник излиза със своето разкритие. Държавна комисия раздава незаконно лицензи за хазарт, четем на първа на "Сега". За корумпирани лекари и погребални агенции, които издават фалшиви смъртни актове и разрешения за кремиране пише пък "Стандарт".
Новата агенция по приходите е развързала ръцете на администрацията за още рекет и произвол над бизнеса, твърди "Пари" и изрежда 11 примера за несъответствия и противоречия в отношенията между държавната администрация и бизнеса. "Труд" пък публикува обещаното интервю с президента Първанов, като извежда на първа страница препоръката на държавния глава – извадете зам.-министрите от бордовете.

Водещото заглавие на "Труд" е 7200т пилешко залежават, Спряхме пилешкото, пише "Телеграф". Щраусът Яни ни гледа от снимка на първа на "24 часа" – но не заради птичия грип, щраусите не боледували от опасната за хората болест, пише под снимката.
Иначе "24 часа", заедно с "Дневник" посвещават водещите си заглавия на предстоящата мисия на МВФ. Жилищни заеми само за богати, пише "24 часа", МВФ с нова мярка срещу потребителските кредити, пише "Дневник".

Задават се тежки преговори, четем в "Сега". Безмитни магазини и бензиностанции лишават бюджета от значителна част от приходите и е по-добре да бъдат закрити или поне по-строго контролирани, казват от МВФ. И като стана дума за контрол – Следствието разследва смъртта на Надежда Дженева, това е водещото заглавие на "Новинар".
Съпругата на Кеворг Кеворкян почина в събота във Военномедицинска академия при интубация в реанимацията. Съпругът й обвини лекарите, сега са назначени лекарски експертизи и военното следствие проверява какви са причините за смъртта й. Убили са жена ми и толкова – публикува "Монитор" думи на Кеворкян.

Да те уморят в болница е нормална практика, но никой не повдига въпроса, казва водещият на "Всяка неделя". "24 часа" отделя цяла страница под заглавие – Днес да я изпратим спокойно, после ще търсим истината за смъртта й.
Днес се очаква ВСС да предложи кандидата за нов главен прокурор. Знае се, че това е президентския съветник Борис Велчев, както "Дневник" озаглавява анализ по темата – Започва с Борис и завършва с Велчев, но не казвай на никого. Партиите и президента се разбраха за главния прокурор, но не смеят да се похвалят, защото по закон не трябва да се месят, четем в анализа на "Дневник".
А въпросът е дали личността на следващия обвинител ще се окаже по силна от компромисите, на които стъпва политическия консенсус. "Пари" пък изпраща Никола Филчев с карикатура на последната си страница – събрал багажа си, бившият главен прокурор чака асансьор, от съседната врата надничат две лица с тъмни очила с реплика помежду им – ще ми липсва по високите етажи на властта.

"24 часа" пък се връща към доклада за мафията в България с интервю с шефа на българското бюро на фондация “Ханс Зайдел” – Волфганг Глескер. Не смятам, че България е опасно място, казва той. Но заглавието, което е изведено над интервюто гласи Босове могат да купят всеки свидетел.
Не чакайте да бъда адвокат на кабинета, извежда заглавие от интервюто с президента "Труд".

Сделка или не – това е коментар на "Сега", който започва от предложението на столичния кмет Бойко Борисов за 23те млн лв за откупуване на съгласието на жителите на Суходол да се отвори временна площадка за смет. Тази оферта може да влезе в златния фонд на политическото ноу-хау, пише в коментара. Няма вече публично благо, има хау мъч, политическото е преведено без остатък на единствения език, който българинът разбира – далаверата.
И какво от това – ще каже някой, важното е да се върши работа. Но в един момент рекетираната отдолу и крадена отгоре държава може да достигне до такова ниво на разпад, че единственото спасение да се окаже въвеждането на някакъв силов режим.
Както казваха в един филм – най-безопасно се ограбват банки, защото са богати и застраховани, а в магазинче за алкохол китаецът собственик може и да те гръмне.