RFI - България Министри обядваха с пилешко

Хиляди живеят в тунели под София

Подписаха сделката с “Бояна филм”

Първите страници на вестниците днес са доминирани от една снимка - тази на шестима министри, които хапват пилешки деликатеси. Целта - да покажат, че няма опасност от птичи грип.
Или както се изразява "Пари": “Отпор срещу птичия грип”. "Новинар" коментира в заглавие: “Властта имунизирана от срам и птичи грип”.
А отдолу - “трапезите приклекнаха от изобилие”. Според изданието няколко министри изядоха вчера толкова печени пилета и пилешки деликатеси, с които едно средно голямо българско село щеше да изкара тежката зима”. “Хапвате ли? Хапвайте”, продължава "Новинар", който не се учудва, че отново имаме безсрамно правителство, нито че от него ще започнем да се срамуваме.

След сибирския студ - калифорнийски грип, отбелязва "Монитор". Лекарите очакват щамът да плъзне през февруари. Болестта протичала както всеки друг грип, но засега била замразена заради минусовите температури.

“Дунав замръзва”, съобщава "Новинар". Засега обаче нямало опасност от пълно заледяване.

Студовете обаче вече отнеха човешки животи. "Стандарт" съобщава за оцеляло при минус 15 градуса бебе, което било захвърлено от майка си. А пък столичните бездомници са настанявани в общежития.
Минус 27 градуса на прохода Шипка, продължава темата "Труд" в обширен материал за придобилия известност напоследък “арктически студ”.
“Спокойно! Топлото идва”, успокоява вестника с уточнението, че в края на седмицата времето щяло да омекне. “Какво стана с глобалното затопляне”, пита в коментарната си рубрика "Монитор".

Покрай студовете стана известен един друг факт, за който пише "Стандарт". “Хиляди живеят в тунели под София”. Цял подземен град имало под улиците на столицата, където намират подслон хиляди клошари, според очевидци - между 10 и 20 хиляди. Според кмета обаче бройката е нереална.

Подписаха сделката за “Бояна филм”, лаконичен е "Новинар". Под заглавието откриваме снимката на управителя на “Ню Имидж” - България Дейвид Варод и изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов, които си стискат ръцете след подписването на договора. И така 95% от “Бояна филм” бяха продадени за 6 милиона и 250 хиляди евро.
Купувачът “Ню имидж” се задължава в срок от 20 години да запази предмета на дейност на дружеството и да не допуска извършване на разпореждане с недвижимите имоти. В договора са заложени и инвестиции от страна на "Ню Имидж", която е задължена и да участва в продуцирането на не по-малко от 2 пълнометражни игрални филма и минимум 20-минутна анимация всяка година за срок от 5 години.

Новинар въздъхва: “Слава богу, че продадоха Киноцентъра”. И обяснява какви са предимствата на сделката.
А протестиращите кинаджии са обвинени, че “са си останали в социализма”. Според изданието те искат държавата да ги финансира, за да произвеждат тъпи филми.
"Ню имидж" взе киноцентъра, но не е ясно кога ще влезе в него, пише "Дневник".

Предлагам ревизия на сделката, защото това е явно неизгодна продажба за националните интереси, заяви в залата, където се проведе подписването, Нина Герогиева от Националното обединение за граждански контрол върху институциите. Тя попита изпълнителния директор на АП дали е в пълното си съзнание при сключването на сделката.
Що се отнася до съзнанието ми - в съзнание съм, отговори Николов.

Паралелно в "24 часа" откриваме интервю със Силви Вартан, която признава: “Мама ми купи обувки с пари от “Под игото”. Знаете, че световната звезда започва кариерата си именно от култовия български филм. Със същите обувки Силви Вартан пристига в Париж.
Световно известната певица разказва и за акцията си в защита на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия. Тя споделя, че “може би единственото нещо, което би могло поне малко да им помогне, е да знаят, че мислим за тях, че не са забравени”.

От Сега научаваме, че "София" ще бъде домакин на консултации, посветени на кризата с българските медсестри в Либия.
Консултациите ще бъдат към края на седмицата. В тях ще участват представители на България, ЕС, САЩ и Либия. Труд отразява посещението у нас на еврокомисаря Франко Фратини, който призовава “Свалете имунитета на депутатите”. Фратини хвали пакета от предложения за поправки в конституцията. Приемането им е едно от условията за положителна оценка в доклада на Еврокомисията на 17 май. Телеграф допълва, че “ЕК чака конкретни резултати в борбата с бандитите”. И докато Фратини беше у нас, премиерът Станишев отговаря на въпроси на депутати от Съвета на Европа в Страсбург. По-интересното за 24 часа обаче е “На какво качиха Станишев?”, който е увековечен със снимка на първа страница на изданието. Отговорът- на първото превозно средство с три колела с вътрешно горене, направено преди цели 120 години. Това се случи по време на кратката визита на премиера в Щутгард. А че сме тръгнали към Европа личи и от настъпилите лоши времена за пушачите, според Телеграф, който информира, че “Виктори” и “Мелник” изчезват”. Прогнозите са, че пушенето на цигари ще намалее с 1/3. Седем тютюневи дружества и пет цигарени фабрики ще продава “Булгартабак”, четем в Медиапул. Седемте преработвателни дружества на “Булгартабак холдинг” ще бъдат предложени за продажба до края на годината, а на следващ етап – и цигарените фабрики с отнет лиценз. В същото време “Птичият бизнес чака компенсации заради грипната психоза”, посочва Дневник и така прехвърля топката отново на министрите, които както стана ясно от началото на прегледа ни, показно хапнаха пилешко месо в подкрепа на същия този птичи бизнес