RFI - България Жестоко двойно убийство на деца

България попадна в енергийна обсада на "Газпром"

Копенхаген аплодира Александрина Пендачанска

Тъжни са вестниците тази сутрин. Заради трагедия с две момичета. Трагедия обаче, причинена от човешка ръка. “Убиха с камъни две сестрички”, проплаква "Труд" във водещото си заглавие. “Гаврили се с тях денонощие, преди да ги убият”, допълва "24 часа" и уточнява, че дори полицаите са потресени от невижданото зверство.
Отвлечени са от улицата на път за вкъщи от неизвестни мъже. Цялата първа страница на "Телеграф" е заета от заглавието: “Убиха ги с камъни”, с прикрепени снимки на загиналите. А те са 15-годишната Христина и 18-годишната Росица от Пазарджик. Убити са с невероятна, ненужна жестокост, казват полицаи, видели всичко, цитирани от "24 часа". “Защо допускаме престъпниците да са нагли”, пита "Телеграф".

Разклатеното доверие в правосъдната ни система и полицията пречи не само на безпрепятственото ни приемане в ЕСV А и на това да се движим спокойно по улиците и да не треперим всяка минута, когато децата ни са навън. “Престъпността по ген. Петров пак си е малка, коментира "Новинар". Едва минаха и три дни, откакто шефът на полицията ген. Валентин Петров направи “откритието”, че престъпността у нас е в пъти по-малка, отколкото в страните от ЕС и САЩ и ето, неудобен пример за генералската глава, пише вестникът.
Няма полицейски шеф в света, който да излезе пред народа си и да каже, че бандитизмът не е страшен, ние сме си добре, продължава "Новинар". И посочва, че обикновено в такива случаи се подава оставка. Обаче у нас няма държавен служител, който да подава оставка, заради това, че лъже народа си, негодува изданието. За “Закъсняла солидарност” пише "Труд".

Солидарност според изданието е, че около сто кръводарители се наредиха на опашка, за да влеят живот на ранени при катастрофа войници... Или онези 120-те доброволци, търсили, зъзнейки из заснежените гори, две изчезнали сестри (Бог да прости детските им души), не спира "Труд".
Не ще и дума, това е човещина. Солидарност, която заслужава похвала. Обаче много закъсняла. Къде е тя, когато забелязваме пожар край пътя, но го отминаваме? Ами къде е, като срещаме деца по дискотеки в тъмна доба? И си излизаме, подминавайки дебнещите ги сутеньори... Да се греши било човешко. Психолози ни съветват да се надсмиваме на грешките си. По тази логика трябва да водим много весел живот. Но край нас става все по-тъжно. Да се замислим защо, подканя "Труд".

“Семейство под пагон бере душа във ВМА”, пише "Стандарт". Другите вестници също се интересуват от развоя на събитията след катастрофата край Плевен, в която участва автобус с военни. “30 авиатори спасили колегите си”, е заглавието в "24 часа". С десетки горящи факли можеше да завърши инцидентът край авиобаза Каменец, ако на помощ на пострадалите служители не се били притекли 30 техни колеги, пътуващи в автобуса зад тях, е допълнението. “Запалено стърнище е причина за катастрофата край Плевен”, разкрива "Сега".

А иначе днешните вестници се занимават с теми с продължение. Една от тях е за гей-скандала в Парламента. “Сидеров готви закон против гейовете”, съобщава "Новинар". Допълнението отдолу- смърт за депутата Кузов и инкриминиране на хомосексуализма поискал в изявление пред медиите лидерът на “Атака”. “Кузов вземал вана за двама в кюстендилска баня”, информира Монитор във водещо заглавие. “Правя списък на обратните в парламента”, цитира "24 часа" Волен Сидеров.

Имунитетите са другата тема. “И Пирински скочи срещу депутатските имунитети”, отбелязва "24 часа". Обаче “НДСВ и ДПС блокират отмяната на депутатския имунитет”, контрира "Сега". Без тяхната подкрепа такава поправка в конституцията е обречена на неуспех, обяснява изданието.

И някак между другото остава новината за това, че “България попадна в енергийна обсада на "Газпром". Информацията е на "Дневник". Докато Овчаров преговаряше за газа в Москва, в София руския монополист с яви с две лица за строежа на АЕЦ "Белене", става ясно от материала. “Четири варианта за АЕЦ "Белене", включва се "Дума".
"Дневник" продължава, че руската "Атомстройекспорт" и консорциумът "Шкода алианс" доставиха общо 206 контейнера с 3.5 тона документация, а тръжната комисия обяви, че победител може да бъде излъчен най-рано след половин година. Който и да бъде избран обаче, зад него ще стои "Газпром", научаваме от "Дневник".

Все пак има и нещо хубаво, което се случва. “Копенхаген аплодира Пендачанска”, разбираме от "Стандарт". Примата се представи в ролята на Вителия от операта “Милосърдието на Тит” от Моцарт. Скоро и парижката публика ще се наслади на сопраното. Очакват Александрина Пендачанска на сцената на “Театр де Шан-з-Елизе”, където тя ще се превъплъти в ролята на Семирамида от едноименната опера на Росини.