RFI - България 14 февруари - пияни или влюбени

Какви са шансовете ни за влизане в ЕС на 1 януари 2007

Пет европейски болници ще лекуват либийски деца

Нароченият за Ден на влюбените 14-ти февруари става повод да се обърне внимание на такива въпроси като СПИН-а. "Монитор" съобщава, че днес желаещите студенти имат възможност да се изследват за 15 минути и обобщава: “605 имат СПИН по документи, 2000 са реално заразените”.
“7 нови случая на СПИН за месец”, допълва "Телеграф", според който спорът продължава: нашият Трифон или католическият Валентин. “Пияни или влюбени”, пита се изданието. И посочва: “Шише и роза- две в едно”. "24 часа" търси мнението на двама мъже по повод днешния “двоен” празник. Проф. Драгомир Драганов, спец по доброто пиене, и Николай Илиeв, ценител на жените, както са представени двамата.

Можеш да спестиш хиляди долари с приказки за червено вино, казват те и критикуват, че голяма търговия се върти с любовта покрай Деня на влюбените. В същото време “БНБ пуска винена пара”, разкрива "Труд".
Сребърната монета е от серията “Български занаяти”, съобщиха от трезора. Парата е с номинал 5 лв. и има частично оцветяване. На касите на БНБ тя ще се продава за 22 лв., продължава "Труд". Датата за излизане на пазара на новата монета е комбинирана успешно с празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин. На обратната й страна са изрисувани грозд с три листа и съд с вино - напитка, която е доказано, че разгаря любовни чувства, разяснява "Труд".

В същото време “Алкохол и писма помпат инфлация”, четем отново в "Труд". “Рекордният търговски дефицит надхвърли най-лошите прогнози”, посочва "Дневник". Рекордно големият внос на стоки и услуги в България през миналата година е довел и до рекорден дефицит по търговската и текущата сметка на страната, сочат последните данни на БНБ. Ако тенденцията се запази по настояване на Международния валутен фонд, България ще бъде принудена и тази година да подържа бюджетен излишък, обяснява "Дневник".

“Членството в ЕС под въпрос заради високата корупция”, предупреждава "Монитор". Шансовете ни са намалели с 10% в сравнение с миналата година, става ясно от проучването по поръчка на Ройтерс сред 30 анализатори. "Пари" също цитира споменатото изследване и коментира в заглавие: “Запазваме шансове за заветния 1 януари 2007 г.”. Допълнението е, че шансовете ни за това са 60%.

"Телеграф" продължава темата от вчера: “Птичият грип идва към София”. И очертава апокалиптичната картина: “Морят кокошки и прибират бездомни кучета”. “Изпитанието птичи грип”, четем в коментарната колонка на вестника, според който истерията около птичия грип има добри и лоши страни.
Тя поставя на изпитание освен нервите на гражданите, и уменията на държавните чиновници да се справят в трудни ситуации. Другият аспект на проблема е, че консумацията на пилешко намалява, а птицевъдите са заплашени от фалит, отбелязва вестникът.”В капана на птичия грип”, включва се по темата "Пари". “Държавата блокирана от птичия грип”, продължава изданието, но все пак успокоява, че за момента няма опасност за домашните животни.

“Контрол над лекарите”, пише във водещото си заглавие "24 часа". Всъщност това е рекламен призив, зад който стои сдружението “НАДЕЖДА за отговорност”. В сдружението членуват Кеворк Кеворкян и медицински светила. Причината обаче не е смъртта на съпругата на известния журналист. “Идеята е да разкажем за жертвите на грешки, но и за лекарските постижения. Сайтът е за честта на достойните медици”, каза Кеворкян.

"Сега" се спира на болната тема за Либия. “Пет европейски болници ще лекуват либийските деца”, четем във вестника. Три болници в Париж и по една в Рим и Флоренция, ще лекуват заразените със СПИН либийски деца. Това е било договорено след среща в Триполи между Управителния съвет на Международния фонд за подпомагане на семействата на заразените деца и Асоциацията на роднините от Бенгази.
Ще бъде изготвен окончателен списък на заразените деца, който ще бъде заверен от либийска официална институция. Процедурата по лечението започна с изпращането на 34 либийски деца в Италия. В най-скоро време други 100 заразени деца ще заминат за Франция, като средствата за това са осигурени от френското правителство и Международния фонд.
До края на май всички деца ще бъдат прегледани в европейски болници. Нов момент в разговорите е, че България и Либия са определени като "основни донори" в Международния фонд за подпомагане на семействата на заразените деца. Досега такива бяха само ЕС и САЩ.

И за финал: “70 см сняг в Ню Йорк, придвижват се със ски”, пише "Монитор" и публикува снимка на първата си страница, на която наистина се вижда как нюйоркчани карат ски по улиците на града си.