RFI - България Властта се сниши пред съдебния скандал

Президентът на РФИ Антоян Шварц пред Дума: "Ще искаме лиценз в три големи града

Сребърната Евгения Раданова

Вестниците продължават да следят компроматната война между магистратите. "Шефът на ВКС: Ако съм сбъркал, ще му се извиня”, пише "Новинар". Заставам с името си зад тази епикриза и ако съм сбъркал, ще понеса своята отговорност, заяви Иван Григоров, цитиран от изданието.
В сряда пресцентърът на съда разпространи фалшива медицинска експертиза, според която главният прокурор Никола Филчев страда от параноя. Григоров получил документа преди около 6 месеца, дали му я от "доста високо място" и затова не се консултирал за нея. Аз все още не съм убеден, че тя е фалшива и когато се убедя, ще се извиня на Филчев, ако счита, че съм му уронил престижа. Може и да ме съди, добави Григоров.

А прокурорът отвръща на удара. "Главният прокурор Никола Филчев е изпълнил своето задължение, като е изпратил доклада на МВР за Григоров на Висшия съдебен съвет", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани отново от "Новинар". Докладът съдържа улики за нерегламентирани контакти и облагодетелстване на Григоров. Филчев не желае да участва в обсъждането и смята, че поведението на Григоров трябва да бъде обсъдено с новия главен прокурор, се казва в съобщението, препечатано в "Новинар".
След като всички крепости в изпълнителната и законодателната власт паднаха без бой, дойде ред на съда, четем в коментар на "Дневник". И тогава Никола Филчев и Иван Григоров влязоха в открита битка - първо на четвъртия етаж на Съдебната палата, после в медиите, а от два дни вече "висят на кристалния полилей" (като семейство Роуз на финала) и той аха да падне и да смаже двамата, както и всички, които имат нещастието да са отдолу, коментира "Дневник".

"Властта се сниши пред съдебния скандал", посочва на свой ред "Сега". Политиците и магистратите признаха, че войната между Филчев и Григоров уронва престижа на системата, но не посмяха да поискат наказания. “Позор!”, коментира "Сега". Тежко и горко на държава, в която шефът на Върховния касационен съд и главният прокурор, вместо да обединят усилията си срещу престъпността, се замерят с компромати.
Няма държава, която да позволява подобна ситуация, ако е истинска държава, категорично е изданието. За позор пише и "Труд" и посочва, че “Григоров мълчи за оставка”, но на мястото на съдия №1 дворяните си слагат край на живота”. На тази идея навежда Андрей Райчев в интервю за "Труд", в което той е категоричен, че “Нацията е унижена”. За историята, само ще кажа, че в крайна сметка епикризата на главния прокурор Никола Филчев, в която се посочва, че той има психични проблеми, се оказа фалшифа. “Фалшификат, при това кич!”, както заявява пред "Труд" набеденият, че я е подписал психиатър.”На 4-ти километър няма документ за Филчев”, потвърждава и" Монитор".
“Грозното лице на Темида”, пише "24 часа", според който компроматната война между Филчев и Григоров е обида за българския гражданин. И насочва мислите ни към последния доклад на Брюксел за готовността на България за влизане в ЕС. Скандалът идва в неподходящ момент.

“САЩ ще убедят Либия да пусне медсестрите”, това заглавие откриваме на първа страница на "Труд". Изданието цитира шефа на комисията по разузнаване в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Питър Хокстра. Той обаче прогнозира след среща във Вашингтон с вътрешния ни министър Румен Петков, че решението на проблема “няма да е перфектно”.

И още водещи теми във вестниците днес, те са за земята. “Китайци купуват земя, садят памук”, информира "24 часа". “224 хиляди лева за декар в Банско”, допълва съобщението "Труд". И някак между другото остава делото за трагедията в Лим, помните онзи автобус, който уби 12 деца. Водещата тема за "Телеграф" е именно този случай. Разбити спирачки виновни за катастрофата, твърди изданието. Но все пак съдът ще се произнесе до месец.

“Ще искаме лиценз в три големи града на България”, думите са на президент генералния директор на РФИ Антоан Шварц в интервю за "Дума". Ако схемата от радиото в София проработи, ще я приложим и в други страни в Европа, казва още той. Слушателите на РФИ-България знаят за промените. Няма друго радио като РФИ в София, хвали ни Антоан Шварц.
Оригиналното според него е международната и европейска ориентация. Ако експерименталната схема, която бе приложена тук проработи, тя ще бъде приложена и в други европейски гладове, посочва президентът на РФИ, на когото много му хареса в България, четем в интервюто за "Дума".

“Втори фестивал Джаз плюс: Дино Салуци и Аня Лехнер”, заглавието четем в Пари. Световната премиера на новата музикална програма на джаз виртуозите ще бъде в София, а на 1 март тази година. Концертът поставя началото на силна серия концерти за любителите на изтънчената музика в България, четем в "Пари".

Евгения Раданова донесе първия медал за България на зимните олимпийски игри в Торино, съобщава "Дневник". Тя завърши втора на 500-те метра в шорттрека, като от златото я разделиха само 20 см. Класиралата се на трето място състезателка от Канада оспорва представянето на Раданова. "Дадох всичко от себе си, както всички видяхте, се опитах на финалната линия да спечеля, но за съжаление не успях, цитира Евгения Раданова "Дневник".
Въпреки това съм много щастлива, че сред една нова генерация състезателки по шорттрек съм на финала - сред четирите най-добри на олимпийски игри." Раданова, която е първата българка, участвала на зимна и лятна олимпиада, след като в Атина 2004 се състезава в турнира по колоездене на писта, разполага с реални възможности за нов олимпийски медал и в бягането на 1000 м, допълва "Дневник".