Ад за билети преди "ЛЕВСКИ"-"ШАЛКЕ"

Чалгата бие знанието

Перла в джаза ще подгрее феста в София

Две неща правят впечатление от първите страници на вестниците този понеделник, 27 март. Че свършват билетите за мача между Левски и Шалке 04 и че пари са отишли не по предназначение. За второто често-често се пише, така че започваме с първата информация. “Ад за билети преди “Левски”-“Шалке”, пише в заглавие “Труд” и за да е още по-категоричен, публикува и снимка на стотици фенове, извили огромни опашки пред касите на националния стадион.

“Свършват!”, лаконичен е “Новинар” и помества подобна снимка на челната си страница. “Телеграф” също е намерил място на първата си страница, за да покаже снимка на “сини” фенове, които са окупирали касите на стадион “Васил Левски”.

А иначе, “Европари за саниране отиват за дограми и климатици”, посочва “Сега”. Санирането на жилищата в България, което трябваше да намали енергийните разходи на домакинствата, на практика се изчерпва с подмяна на дограмите и с купуване на скъпи климатици.

Това показва отчетът за похарчените досега средства от специалната кредитна линия на Европейската банка за възстановяване и развитие. Става дума за 50 млн. евро за енергоефективни мерки по жилищата. В същото време делът на българите, които се греят през зимата на дърва, е нараснал над 3 пъти след 1997 г.

Досега има само 2 осъществени проекта за цялостно саниране на сгради и 3-4 запитвания, допълва изданието. Обяснението за липсата на интерес към кредитите за енергийна ефективност е, че докато се изберат банките и се уточнят правилата, стана октомври, а през зимата никой не предприема ремонти.

Другото обяснение е, че у нас много трудно могат да се мотивират всички съседи да дадат пари за цялостни мерки по една сграда, услужлив е “Сега”.

“1,1 млрд. лв. обещани но прибрани”, научаваме от водещо заглавие в “24 часа”. Тези пари са за инвестиции и са били обещани от купувачите на приватизираните предприятия между 1993 г. и 2003 г.

Това показва отчет на Агенцията за следприватизационен контрол за работата й през миналата година, допълва вестникът.

“Инвалид се рехабилитира с Керацуда”, отново злоупотреби със социални помощи, четем в “Дума”. Човек с тройно увреждане и псевдопридружител на деца инвалиди се опитали да измамят “социално подпомагане” и представили фалшиви документи за разход, научил “Дума” от Агенцията за социално подпомагане.

Фактурите били на обща стойност 534 лв. Изданието е най-впечатлено от случая с инвалид, който предоставил за осребряване фактура за консумирани солидни количества бира, вино и ракия. “Кого лъжете?”, пита в коментарната си колонка “Дума”.

Стига толкова за измами, да обърнем поглед към бъдещето си. “Чалгата бие знанието”, разтревожен е “Труд”. Че Ботев е написал “Хаджи Димитър” знаят само 63% от българските гимназисти, докато 87% са в час кой изпълнява песента “води ме в някоя квартална кръчма”.

Шокиращият резултат е от изследване на “Медиана”, поръчано от Агенцията за младежта и спорта, разбираме от “Труд”. Невежеството не подминава никоя наука, продължава вестникът. Данните говорят за драстични проблеми в просветата. Според Медиана 70 % от учениците практически не четат книги, а 30% нямат нужда от учебници. Почти 60% от младежите и девойките от 9 до 12 клас смятат, че във Втората световна война Русия и САЩ са били врагове, а само 1/3 знаят къде е Андора. На 38% от гимназистите датата 10 ноември 1989 г. не говори нищо, застрелва ни с информация Труд.

“Дума” продължава темата за просветата. Учителите по литература поискали часове по правопис в гимназията заради ужасяващата неграмотност на учениците.

Писателят Антон Дончев пък се обръща към експертите от Министерството на образованието и науката с въпроса: защо говорите с чуждици? “Училището не е интересно на децата”, включва се и “Сега”. Причина за това са куп недостатъци в учебното съдържание, начина на преподаване и учебниците. Мнението е на учители от цялата страна, които се срещнаха с представители на просветното министерство през уикенда, съобщава вестникът. “Сега” предлага и цяло приложение, посветено на просветата и нейните проблеми.

“Учители: “Децата са неграмотни”, включва се и “Дневник”. И цитира преподавателите, според които децата са неграмотни, не могат да четат и са демотивирани да учат. От друга страна, учебниците са написани на високопарен и неразбираем език, който още повече отблъсква учениците.

”24 часа” шокира със заглавието “Бременна спи на улицата”. 20 дни 22-годишна бургазлийка, бременна в 9-я месец е принудена да пребивава на улицата, защото няма пари да си плати наема. Социалните работници обещали на бременната, заедно с 63-годишната й майка, временно да ги приютят в отрезвителя.

“Спира изкупуването на некачествено мляко”, четем във водещо заглавие на “Дневник”. Големи млекопреработвателни предприятия спират да изкупуват некачествена суровина, макар производителите да имат още над 30 месеца гратисен период да отговорят на евронормите, установила проверка на "Дневник". Големи играчи на пазара като "Данон Сердика", "Обединена млечна компания" (ОМК, известна с продуктите "Верея") и още 45 дружества отсега въвеждат ограничението, за да не се отрази то на износа им за Европа след 1 януари 2007 г.

Тези производители вече са отговорили на европейските изисквания и са лицензирани за износ на общия пазар, което не им позволява да влагат българско мляко, предлагано, без да са спазени ветеринарните, санитарните и хигиенните норми.

Водеща тема за “Новинар” е “Верски скандал в коалицията”. БСП и НДСВ скочиха срещу Доган в смесените региони, научаваме от изданието.

“Пуснаха околовръстното шосе на София, информира “Монитор”.

“Оставаме без лекари”, предупреждава “Телеграф”. Всъщност мнението е на здравния министър, който смята, че това може да стане до две години и затова призовава директорите на болници да не съкращават лекари и сестри.

Да завършим с нещо красиво. “Перла в джаза ще подгрее феста в София”, пише “Дневник”. Дали залата на НДК ще се окаже тясна за феновете на вокалния негърски джаз ще разберем след ден- на 28-ми.

Тогава ще чуем един емблематичен глас, който със сигурност поражда върховно удоволствие, но и малко завист сред изпълнителите в тази категория- Ди Ди Бриджуотър. Тя е включила в световното си турне за първи път и България. И ще подгрее второ издание на феста Джаз плюс.