RFI - България Враня като Тексас?

Бащите на ДПС и Атака са от ДС, според евродепутатка

Семейното насилие засяга всички

Първоаприлски топъл вятър по страниците нашата преса, макар и преплетен с повея на носталгията. Златни и сребърни накити, извадени от семейните ракли, могат да се видят в Националния исторически музей пише тази сутрин "24 часа".

Повечето се показват за първи път пред публика в изложбата "Сухо злато, чисто сребро". Бижутата били изкупени от гражданите на килограм през 70-те години от "Златарска промишленост".
Срещу тях давали бонове за пазаруване във валутните магазини "Кореком", където най-търсената стока бяха дънките и шоколадовите яйца.

На голяма снимка във вестника е представена масивна сребърна пафта с позлата и камъни от XIX в. Жените са ги носели през Възраждането, докато се сдобият с първо дете.

Украшението било един от най-желаните подаръци на булката от младоженеца. Понеже били продавани на държавата на килограм, учените не могат да кажат много за историята им, отбелязва колегата Йовка Димитрова.

Но ако това е сериозно, то не знам как да коментирам съобщението на "Труд" от първа страница Пeтрол бликна във "Врана".

Петролен гейзер бликна в двореца "Врана".
Находището е по-голямо от нефтените полета в Тексас. Конституционният съд реши да отнеме в полза на държавата имота на Симеон Сакскобургготски, за да се осигури добивът, четем още , съвсем по първоаприлски.

Бащите на "Атака" и ДПС са от бившата Държавна сигурност. Това каза евродепутатката от Холандия Елс де Гроен в специално интервю за "Монитор".

Тема обаче, която само съвпада с 1 април, без да е забавна: Бащите на "Атака" и ДПС са от Държавна сигурност" казва Елс де Гроен, евродепутатка от Зелената партия в интервю за "Монитор":Страната ви е единствената държава в Източна Европа, която запази в тайна имената на бившите си функционери и не отвори досиетата", скастри ни холандката по време на заседанието на Съвместния парламентарен комитет България-ЕС.

Според нея няма как да се гарантира прозрачност за вбъдеще, ако тя не е гарантирана в миналото.
Пред "Монитор" де Гроен изрази удивлението си от факта, че предишното парламентарно мнозинство е затворило достъпа до досиетата на ДС. "Странно е, че ваши депутати не знаят нищо за историята на някои от членовете на "Атака", каза де Гроен.

Според нея е истински парадокс, че хора от тайните служби стоят зад кампанията срещу турците преди промените, а след тях са в основата на турската партия ДПС.

За всяко второ семейство повод за насилие е икономическата зависимост между партньорите, съвсем не пролетно съобщава "Стандарт".
44% си посягат заради стрес. Най-често жертва на побой във фамилията е жената, сочи още проучването на НЦИОМ.

38 на сто пък са убедени, че по-страшно е психическото насилие, което понасят дамите у дома. Според изследването всеки трети бой в семейството отнася детето.

Само 13% посочват, че има психическо и физическо насилие, насочено и срещу мъжа. 155 жени са застанали срещу съпрузите си в съда, защото са опитали юмруците им. 19 от домашните насилници са осъдени.
Това съобщи в парламента Николай Маджаров, председател на Брачната колегия на Софийския градски съд.

Парите са най-честата причина за шамари вкъщи, сочи проучване на НЦИОМ. Така мислят 75 на сто от хората у нас, пише още Лили Войнов от "Стандарт".