Европа не ни разбирала

Закриват 22 незаконни вуза

Лекуват диабет с присаждане

"Европа не ни разбирала, членството се превърна в игра на нерви", пише във водещо заглавие "Дневник". Месец преди съдбоносния доклад, в който Еврокомисията ще препоръча какво да се прави с България и Румъния, София се оказа съвършено "изгубена в превода" в опитите си да комуникира смислено с Брюксел - финалното блиц посещение на комисаря по разширяването Оли Рен в четвъртък приключи хладно и деловито, без сигнали за разведряване, а в парламентарните кулоари депутати от мнозинството продължаваха с коментарите, че не разбират какво иска Европа от нас.

Междувременно румънски медии обявиха, че външните министри на двете кандидат-членки ще поискат от Европа ясно да обяви каква ще е датата за присъединяване, което пък подгря опасения, че това може да не се случи в дългоочакваните доклади на 16 май, предупреждава "Дневник".

"Станишев бие дузпи на ЕС", четем в "Стандарт". Премиерът ни ще играе в исторически мач между еврокомисари и премиери във Виена. Двубоят е насрочен за 11 май, научи "Стандарт". Той е получил лична покана от австрийския си колега Волфганг Шусел. В хепънинга ще участват 27 премиери и 25 еврокомисари. Вчера Станишев обядва с Оли Рен в резиденцията на ръководителя на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас в Бояна, продължава "Стандарт". "Европа иска 12 политици в затвора", научаваме от "Монитор".

На експертите ни било обяснено, че обвиненията срещу бивши партийни величия и участници в изпълнителната власт са само допълнителен бонус. Щом научили новината за неизбежните разследвания, от ДПС веднага поискали при избора на жертвите да се приложи квотният принцип 8:5:3. Изчислили, че на тяхната партия се падат двама души и декларирали, че са готови да ги дадат, като обезпечат семействата им.

Че Европа няма да ни прости корупцията даде знак при вчерашната си визита у нас и комисарят по разширяването Оли Рен, посочва "Монитор". "Антимафия" дава Петканов на прокурор", посочва "Сега". И подчертава, че в деня, когато еврокомисарят Оли Рен пристигна в България и отново настоя за осъдени политици, парламентарната комисия за борба с корупцията реши да предаде материалите срещу правосъдния министър Георги Петканов, с които разполага, на прокуратурата.

"Петканов на прокурор", пише и "Новинар". И обяснява. Причината е, че Петканов като вътрешен министър е създал условия за корупционни практики в Национална служба Гранична полиция, като не е предприел никакви мерки за контрол на събирането на такси за транзитно преминаване на турски граждани.

И пак за формулата на управляващата коалиция ще стане дума. "Труд" съобщава: "Съкращават 8 500 чиновници до юли.

Това прави 10 на сто от централната администрация. "Партийно изтупване", коментира изданието. След като и тази власт разду държавните щатове по формулата 8:5:3, дойде време за съкращения.

Но нали никой не очаква, че министри и заместник-министри ще режат "свои" кадри. Че какво тук значат професионализъм, квалификация и тем подобни? Важни са лоялността и партийната принадлежност.

А некадърността е неизтребима, недоволства "Труд". Е, ясно, че в ЕС няма да ни търпят хем бедни, хем разточителни. Съкращения ще има, докато ни изтупат така, че администрацията стане партийно безцветна. И работеща, отбелязва изданието.

"Най-после закриват 22 незаконни вуза", разбираме от "Сега". Незаконните поделения на чужди университети у нас ще бъдат закрити. По нареждане на главния прокурор Борис Велчев.

Не е ясно колко точно младежи, записали се в университетите пирамиди, ще бъдат засегнати от евентуалното им закриване и дали държавата ще вземе мерки за прехвърлянето им в легитимни университети. Наскоро просветният министър Даниел Вълчев коментира, че тези младежи нямат статут на студенти.

МОН обсъжда проблема, но първо иска да получи информация за броя на записаните младежи. Възможно е някои да решат да търсят правата си в дела срещу незаконните филиали.

В същото време продължава борбата с Дунав. "Армията пое вълната", научаваме от "24 часа" и съобщава телеграфно - Дунав се вдига със сантиметър на всеки час, дига край Видин подгизва, полиция я пази, в Лом се придвижват с лодки. В същия стил е написаното в "Труд".

"Дунав на критичната точка", четем на първа страница на вестника, където има и снимка от Лом. На нея се вижда затънал трактор, превозващ чували с пясък.

Снимка от Лом има и на първата страница на "Сега". Тя показва как жители на града трупат чували с пясък пред вратите на сградите в града, за да спрат прииждащата вода. "Апокалипсис на Дунава", четем в "Телеграф", според който градската градина на Лом е заприличала на аквапарк.

Поглед и към другия значим проблем, който обаче пряко засяга само София. "Суходолец продава 30 декара за боклука", разкрива "Дума".
Ако общината купи имота и вземе решение за повторно отваряне на депото в Суходол, то ще може да се използва още 8 години. "Камикадзе", коментира "Дума".

"Лекуват диабет с присаждане!", посочва във водещо заглавие "24 часа". Нов тип терапия на инсулинозависим диабет започва във Военномедицинската академия до месец, съобщи шефът й ген. Стоян Тонев вчера. Ще се присаждат бета-клетки от панкреас на здрави донори.

Клетъчната трансплантация може да е самостоятелна или комбинирана с присаждане на бъбрек.

Възможно е и присаждане на част от този участък на панкреаса, където са бета-клетките за производство на инсулин. Клетките се обработват и се присаждат, обясни доц. Ивон Даскалова от клиниката по ендокринология, цитирана от "24 часа".