Доган се отметна за "Обръча от фирми"

Живеем половин живот

Огнено фламенко открива втория "Джаз плюс 2006"

Една тема обединява два вестника. Ето и заглавията на първите им страници. “Доган се отметна за "обръча от фирми", пише “Сега”. “Ахмед Доган: ДПС няма фирми”, посочва на свой ред Дневник. Лидерът на ДПС Ахмед Доган изцяло смени тълкуванието на прословутата си фраза за обръча от фирми, обяснява “Сега”. След като даде подкрепата си за правителството при гласуването на вота на недоверие, Доган сам поиска да говори по въпроса пред журналисти. "Обръчът от фирми" бе основен аргумент на опозицията по време на дебатите. "Много е рудиментарно да си мислите, че една партия има система от фирми и т. н. Исках да ви подскажа нещо друго - вие да направите разследване. Не става въпрос за една партия, става въпрос за всички партии. Опитах се да направя рентгенова снимка за редица нови явления от последните 5-6 години, а вие ме обвинявате в качеството на апарат, който прави такава снимка. Аз ви давам някаква визия за негативни явления, вие обвинявате мене като субект на тези явления", рече Доган, цитира го “Сега”. И помоли медиите: "Не обвинявайте апарата, който е направил снимката, а се вгледайте в самата снимка."

По този повод една снимка хвърля мост между първите страници на два от вестниците. Тя е на американския разрушител “Портър”, който акостира в пристанище Варна. Бойният кораб от Военноморските сили на САЩ е тук, за да участва в планирано съвместно учение в международни води. Фотосът откриваме в “Дума” и “Новинар”. И още една снимка от челната страница на “Дневник” този път. Тя ни връща към вчерашния ден в парламента. На снимката се вижда кабинетът “Станишев”, който оцеля безпроблемно след първия вот на недоверие срещу него, поискан от дясната опозиция заради несправяне с наводненията и корупция при усвояване на средствата за преодоляване на щетите от тях. “Дума” цитира премиера: “Дебатите не родиха нищо”. Лъжа е, че 250 милиона лева, отпуснати от държавата за преодоляване на щетите, са хвърлени на вятъра, категоричен е министър-председателят, цитиран от изданието. “Парламентът се вълнува, весело шуми. Бум!”, пише на страницата си “Анализи” “24 часа”. Вместо да осветят обръчите, и власт, и опозиция яхнаха високата вода”, стига до извода изданието.

През това време апетитни имоти и земи се използват не по предназначение. “Дневник” съобщава за два случая. Първият, “София дава парк в центъра за застрояване”. Става дума за парк “Възраждане”, но не е ясно какво ще се стори там. Вторият, “Подарените” детски лагери стават хотели”. Десет апетитни имота в морски и планински курорти, които допреди година бяха бази на министерството на образованието и науката за почивка на ученици, вече са в миналото според собствеността и предназначението си, отбелязва “Дневник”. Сега на тези места се подготвя строежът на скъпи хотели, ваканционния селища и спа центрове. Ще е странно, ако прокуратурата си затвори очите за превръщането на ученическите лагери в хотели и вилни селища, както и десетките подобни случаи с източване на обществен ресурс без каквито и да било последствия, коментира “Дневник”.

И като заговорихме за учениците, “Без задължителни матури тази година”, съобщава “Монитор”. Отмяна на задължителните матури за тази година гласуваха депутатите от парламентарната комисия по образование при разглеждането на второ четене на законопроекта за изменение на Закона за народната просвета. Народните представители решиха зрелостни изпити да има не по-рано от една година след приемането на Националната програма за развитие на училищното образование и не по-късно от 5 години след това. Ако програмата стане факт тази година, матури ще се проведат най-рано през 2008 г. и най-късно през 2011 г., уточни образователният министър Даниел Вълчев, цитиран от “Монитор”.

Водещата тема за “Телеграф” е обобщена в следното заглавие: “Счетоводителки поръчаха взрив на шефката си”. И уточнението: платили 500 лева на таксиджия, за да убие 29-годишната бизнесдама. Още 1 500 лв. щели да му бъдат изплатени след смъртта на мишената. Жената трябвало да бъде взривена, но служители на НСБОП предотвратиха престъплението, разказва “Телеграф”. “Труд” вижда нещата така: “МВР осуети бомбен атентат”.

“Цар и Генерал на тайна вечеря”, разкрива “Труд”. Тайна среща между лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и столичния кмет Бойко Борисов засече “Труд” във вторник вечерта. Двамата бистриха политиката два часа на вечеря в усамотението на столичния ресторант “Диана”. Но напуснаха заведението поотделно, посочва вестникът и публикува аматьорска снимка на бившия премиер, който излиза от ресторанта.

“Живеем половин живот”, стига до извода “Телеграф”. И помества данни за необходимите средства на човек за нормален живот и отделно издръжката на деца. Човек от домакинството в България разполага с пари, които не покриват и половината от сумата, която му е необходима за нормален живот- да си плаща сметките, да се храни и да почива спрямо родните стандарти, коментира вестникът. “Ноухау за хаховци”, пише в коментар и “Дума”. Все пак оживяваме някак си, посочва изданието. И пита не е ли време да патентоваме нашето ноухау, докато все още не сме станали съвсем хахо от сметки, недохранване, доизносване и липсата на почивка.

За сметка на това “Огнено фламенко открива втория “Джаз плюс 2006”, научаваме от Сега. На 26 април в зала "България" момичетата от "Лас Мигас" откриват поредното издание на фестивала, което ще продължи до 12 май, с изцяло женска програма от фламенко нуево. След тях ще се представят испанският китарист Херардо Нунес, танцьорката Кармен Кортес и певецът Хесус Мендес. Програмата на фестивала включва серия концерти в София и Русе от 25 април до 12 май, както и изложба и кинопрожекции. Ценителите на изтънчената музика ще имат възможност да срещнат или преоткрият някои от най-популярните музиканти от Белгия, България, Германия, Испания, Франция и Швеция, разкрива “Сега”.