Ние и Европа

1326 майки зарязаха бебетата си

Гаранция Франция

"Голдман Сакс": Шансовете на България за 2007 г. са 30%”, пише в заглавие Дневник. Шансовете на България да се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. са едва 30 на сто, което повишава вероятността членството на страната да бъде отложено с една година. За сравнение, шансовете на Румъния да влезе в ЕС на 1 януари 2007 г. са оценени далеч по-високо - 55 на сто.

Това се казва в анализ за новите европейски пазари от средата на април на "Голдман Сакс" - една от най-големите инвестиционни банки в света. Проблемите, които биха произтекли от такъв сценарий за България, обаче са преди всичко политически, тъй като чуждите инвеститори и бизнесът вече са калкулирали еврочленството на страната в проектите си, твърдят анализаторите от банката, четем в “Дневник”.

В същото време, “МВР: Изпреварихме и ЕС в битката с престъпността”, отбелязва във водещо заглавие “Сега”. България е нанесла тежки удари на организираната престъпност и на корупцията по високите етажи на властта, но Евросъюзът продължава да не забелязва успехите ни.

Това е изводът от срещата на българските депутати с членовете на Европарламента в Брюксел. Брюксел обаче не вярва на полицейските статистики. Иска дела за корупция по висшите етажи, контрира “Сега”.

“Дума” вижда нещата така: “Европа ни хвали за огромния напредък”. Отчитаме пред Брюксел свършената работа, ЕК ни отпуска време до 15 май за дела срещу мафията, продължава изданието.

Но ето я и другата страна. Докато “Токът поскъпва с 8,5 на сто”, както информира “Телеграф”, “Монитор” съобщава, че “1/3 от семействата карат с под 100 лева на човек”. Това показва изследване на "Алфа рисърч", направено през този месец. Близо половината от живеещите на село и в малките градове не смогват да покриват ежедневните си разходи.

В същото време най-много столичани покриват разходите си спокойно и дори спестяват - 16,2% следват живеещите в областните градове с 14,5 на сто. В България се забелязва и плавна тенденция на нарастване на доходите. За последните 4 г. процентът на домакинствата, които успяват да закътат пари, е скочил от 2 на 10, а на тези, които покриват ежедневните си разходи - от 20 на 40, продължава изданието.

Увеличението на доходите позволява на 27,1 на сто от домакинствата да планират жилищни ремонти до края на годината. Това показва друго проучване на агенцията за намеренията за бъдещи покупки и интерес към малки потребителски кредити.

“1326 майки зарязаха бебетата си”, пише “Труд”, имайки предвид данни за миналата година. Особено тежка е ситуацията в клиниките за недоносени и родени с увреждания деца. Там всяка пета майка вече не иска да си вземе бебето вкъщи, независимо че то може да е и напълно здраво. Лекарите са се видели в чудо.

Принудени са с месеци да отглеждат изоставените, докато от Агенцията за закрила на детето ги настанят временно в някой от 32-та медико-социални дома. Съдът после решава дали детето да отиде в сиропиталище, да бъде предадено на приемно семейство или осиновено, разяснява “Труд”.

“Даваме на Либия $ 53 млн. за болните деца”, отбелязва “24 часа”. България ще участва с 53 млн. долара във фонда за децата, заразени със СПИН в Бенгази. Това съобщи вчера интернет изданието "Либия ал яум", позовавайки се на правителствен източник от Триполи, научаваме от нашия “24 часа”. Уточнява се, че сумата е държавният дълг на Либия към България. Джамахирията ще участва с вноска от почти $ 100 млн. Това било решено преди дни на среща, на която са били либийският премиер Махмуди Багдади и либийските министри на здравеопазването и правосъдието.
Днешната преса отразява и засилващата се треска покрай срещата на НАТО.

Но да обърнем внимание на нещо друго, което откриваме в “Дневник”. “Гаранция Франция”, така е озаглавен материал във вестника, който разказва, че Франция организира грандиозен фестивал, посветен на българското изкуство. "Мистерията на българските гласове", Георги Господинов, Алек Попов, Теодора Димова, Галин Стоев, Явор Гърдев, Марина Траянова, Иво Хаджимишев, "Ирфан"... Достатъчно е само да се замислите за някой известен български човек на изкуството и ще го откриете в афиша на фестивала "България - европейска земя".

Идеята на организаторите - френската асоциация "Балкан транзит" - е за малко повече от месец да покажат на френската публика лицето на съвременната българска култура. От 2 май до 9 юни в над 30 града в Нормандия и в Париж ще бъдат организирани десетки концерти, изложби, литературни срещи, театрални ателиета.

Целта - от географско понятието "България - европейска земя" да се превърне в реално, осезаемо, познато, близко. Защото България е най-непознатата за французите страна от Централна и Източна Европа. "Сърцето на фестивала" ще бъде Каен - град в Северозападна Франция и център на региона Долна Нормандия.

Амбицията обаче е, макар и индиректно, събитието да намери отражение в цялата страна. Най-големите френски медии ще отразяват различните прояви. Авторитетното радио "Франс кюлтюр" ще посвети две свои емисии на България, а всеки ден информация за случващото ще бъде публикувана на най-известния френски сайт за култура, посещаван всекидневно от над 60 хил. Души, информира “Дневник”.

А у нас тази вечер е първата от втория фестивал “Джаз +”. И вестниците отразяват културното събитие. “Дума” обобщава- една огнена програма от фламенко. Сега съобщава чрез снимка, че духов оркестър “Карандила” е открил фестивала с необичайно улично шоу в ретротрамвай по столичните улици.. С него музикантите са дали начало на европейското си турне.

“Дневник” допълва, че сливенският ромски оркестър "Карандила" откри "Jazz+ фестивал" с необичаен уличен парад - групата свири в движение от лятното трамвайно ремарке на единствения по рода си ретро трамвай от 1901 г. С шоуто музикантите започнаха своето едномесечно европейско турне Cyclops Camel Tour, организирано по повод излизането на последния им албум “Камилата циклоп”.