Бавна "Бърза помощ"

Скандал "Виктор"

Като влезем в ЕС, кабинетът пада, идва Бойко

“50 души умират годишно заради бавна "Бърза помощ", разкрива “Сега”. Заглавието в “Монитор” е: “По 50 умират от бавната “Бърза помощ” годишно”. За първи път вчера "Бърза помощ" обяви колко души годишно умират по нейна вина. "Между 30 и 50 души годишно умират, защото екипите ни не са стигнали навреме", казва вчера шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата д-р Георги Гелев, цитиран от двете издания. Според него това е малък процент, тъй като линейките се отзовават на 120 000 повиквания.

Причините за бавната реакция на спешната помощ са липсата на достатъчно екипи и лоша инфраструктура. В Европа се гони стандарт, при който линейката да пристига за 10 минути, обясни той. У нас няма регламент за колко минути трябва да дойде екипът. Основната причина за ненавременното достигане до адресите са зверските задръствания в града, нетолерантността на шофьорите, които не дават път на санитарните автомобили дори при включени лампи и сирени, обяснява “Монитор”.

Последният пример е катастрофа на линейка, която превозвала пациенти и три автомобила на булевардите "Ботев" и "Тодор Александров" в нощта срещу сряда. До инцидента се стигнало, след като една от колите отнела предимството на линейката, която по закон е автомобил със специален режим на движение. "Задължително е да говорим с кметовете на по-големите градове за реорганизация на движението, която да позволи на линейките да се движат по-бързо", казва здравният министър Радослав Гайдарски, цитиран от “Сега”. “Бърза помощ” ще сменя светофари”, разбираме от Труд. “Зелен светофар за линейките”, посочва и “Телеграф”. Всички линейки в столицата от 1 януари догодина ще разполагат с устройства за превключване на автоматичните светофари от червено на зелено.

В същото време комисията за защита на потребителите хванала нова серия опасни стоки, научаваме от “Монитор”, който извежда в заглавие: “Опасни биберони-залъгалки по 2 лв.” Биберони-залъгалки, чиято гумена част, която смучат пеленачетата, се отделя от пластмасовата част и детето може да се задуши се продават в мрежата, предупреждава “Монитор”. Според експертите на нашия пазар разпространението на опасни стоки се свива, заради сериозния контрол и солените глоби - от 3000 до 25 000. Освен това в България почти няма рискови стоки, за които ни се пращат данни от страните от ЕС, посочва “Монитор”.

И като стана дума за деца, “Оценките от изпитите за гимназии - Лоша вест - мно-о-го 2”, пише “Новинар”. Двойките на изпита по български език и литература за гимназиите са повече в сравнение с миналата година. Учениците пишат много неграмотни съчинения, в които липсват дори точки и главни букви, продължава изданието. Масова грешка тази година била, че децата преразказват речта на Странджата от първо лице, сякаш присъстват лично, разказват проверителите. “Речта на Странджата докара много четворки”, съобщава “Труд”.

А в страната ни избухна скандалът “Виктор”. “Петър Стоянов дава ултиматум да го оневинят”, подчертава “Труд”. Лидерът на СДС даде два дни да се изчисти името му от твърденията, че е агент на бившата Държавна сигурност. “Дума” формулира нещата така: “Петър Стоянов плаши със световни скандали”. “Труд” дава различни гледни точки по случая. Вътрешният министър Румен Петков обещава да помогне на Петър Стоянов, както помогнал на всички останали. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък зове синия водач да оттегли кандидатурата си за президент, но не само защото срещу него бил изваден компромат.

А главният прокурор Борис Велчев изплаква: Омръзна ми от скандали”, цитира го вестникът. “Съмнявам се, че прокуратурата е орган, който може да разследва появата на слухове”, казва той. Има и коментари. “Труд”, от който тръгна скандала, обяснява, че нито е твърдял, нито е в състояние да отрича агентурното минало на който и да е гражданин, а просто предоставя публична информация. “Труд” продължава да нищи и казуса около агент “Гоце”, в който е замесен пък настоящият държавен глава. И публикува интервю с шефа на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който твърди: “Папката за президента Георги Първанов е тънка” и ако държавният глава реши, може да я покаже. Киров е категоричен, че от нея не е пипано нищо. И в крана сметка ясно дава да се разбере, че агент “Гоце” всъщност няма. И “Виктор” няма”. “Ще има отделен закон за отваряне на досиетата”, научаваме от “Дневник”, който помества интервю със зам.-председателя на парламентарната група на “Коалиция за България” Георги Юруков.

В този ред на мисли, “Вземат службите от Първанов”, съобщава “Труд”. Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, които сега са на подчинение на президента, да преминат към изпълнителната власт. Това обсъждаха вчера депутатите от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

И една прогноза, която идва от страниците на “24 часа”: “Като влезем в ЕС, кабинетът пада, идва Бойко”. Прогнозата е на мозъчния тръст “Икономист интелиджънс юнит”. “Българското правителство вероятно няма да изкара 4-годишния си мандат. Напрежението между БСП и НДСВ ще нарасне след приемането ни в ЕС и коалицията ще се разпадне. Задачата на българския премиер да запази правителството е сложна, защото той упражнява ограничена власт върху БСП, гласи прогнозата. “24 часа” търси реакцията на премиера, който е категоричен, че това са спекулации и се аргументира с последните социологически изследвания. Според тях ГЕРБ печели 10%, а БСП- 20%.