Eвропейската комисия поема държавните помощи

София изненада Скопие- постави условия за ЕС

До дни оперират Ивайло

"Еврокомисията поема държавните помощи", информира Дневник. С фактическото приемане на България в Европейския съюз Европейската комисия ще решава, оценява и контролира държавните помощи у нас, обяснява вестникът. Министърът на финансите ще я уведомява за всички предложения за субсидии, данъчни облекчения и други форми на подпомагане и едва след положителен отговор от Брюксел държавата ще може да ги предостави. От проекта за нов Закон за държавните помощи, публикуван на страницата на Министерството на финансите, става ясно че отпадат всички правомощия на досегашния специализиран орган в тази област - Комисията за защита на конкуренцията, а функциите й се поемат директно от Еврокомисията в съзвучие с единната законодателна рамка в Европейския съюз.

Предвид наближаващата дата на членството се очаква новият нормативен акт да бъде бързо съгласуван и приет от правителството и парламента. Според макроикономически анализатори с преминаването на държавните помощи на директно управление от ЕК ще се засили контролът върху отпускането им и те ще бъдат разпределяни по-ефективно. Правилото Европейската комисия да взима решенията се базира на принципното недоверие към отделните местни правителства в съюза, тъй като се смята, че всяко от тях ще дърпа помощи от общия бюджет към своите местни предприятия, цитира Лъчезар Богданов от Industry watch Дневник. Министърът на финансите ще играе главната роля при комуникацията с Европейската комисия по отношение на държавните помощи, продължава изданието.

"София изненада Скопие - постави условия за ЕС", застъпва европейската тема Сега. Сериозен обрат има в досегашната безрезервна подкрепа на България за членството на Македония в ЕС, отбелязва Сега. Това стана ясно от вчерашното изказване на външния министър Ивайло Калфин. За първи път той даде да се разбере, че българското съдействие няма да е безусловно. "Ние ще настояваме за спазване на принципите на добросъседство и ще следим Македония да не проявява агресия към българската история и нация", категоричен е Калфин, цитиран от Сега. Темата нищи и Стандарт, където четем- Ивайло Калфин стана първият български държавник, който показа на македонците, че не могат вечно да ни плюят, а ние все да им помагаме. Предупреждението идва в момента, в който във Вардарско се вихри поредната антибългарска кампания. Този път заради това, че бившият им премиер Любчо Георгиевски взе българско гражданство. А у нас се правят опити да се регистрира сепаратистката партия ОМО "Илинден", чертае картината Стандарт. Скопие веднага поиска аудиенция, продължава изданието. Посланикът на Македония у нас веднага поискал да бъде приет на аудиенция от първия ни дипломат.

Но като стана дума за посланици, Ивайло Калфин даде указания към мисиите в чужбина. Нареждане да работят за завръщането на българите в родината получиха посланиците от дипломат № 1, съобщава Стандарт. Приоритет № 1 е членството ни в ЕС, според външният министър. Тази среща е повод за два от всекидневниците днес да публикуват снимка на посланика ни в Казахстан Никола Филчев. И Сега, и Монитор поместват на първите си страници снимката му- седнал на последния ред и съвсем сам. В коментар Монитор е категоричен, че "набиването на канчета няма да помогне нито на Калфин, нито на дипломатическия имидж на България". Коментарът на Труд е озаглавен: "Посланико, първо: пий по-малко".И съветва, че за да станат думите дела, трябва не само първият ни дипломат да има добри намерения, а подчинените му по посолствата да вложат нещо повече от старание.

Още една стъпка по пътя ни към Европа. 24 часа пише за "Правила за брачни договори". За първи път у нас съпрузите могат да сключват брачни договори. С тях те ще уреждат имуществените си отношения. Това предвижда изцяло нов Семеен кодекс, подготвен от работна група на правосъдното министерство. Брачните договори не са задължителни, уточнява вестникът.

И за образованието. "700 свободни места в софийските гимназии", посочва Телеграф. Според председателя на изпитната комисия бройката е изключително висока. Незаети места имало дори в най-желаните училища. Това означава, че много паралелки ще бъдат закрити. "Мултимедия в училищата - втори опит", отбелязва Дневник. Мултимедийни проектори за училищата ще се купуват за втори път само в рамките на една година, стана ясно от една от трите нови поръчки за компютърна техника за образованието, която предвижда покупката на близо 2 хил. проектора на стойност 2 млн. лева.

Търгът, възложител на който е Министерството на образованието и науката, се провежда близо година след като първите купени проектори изчезнаха безследно, припомня Дневник. И коментира "ИТ мечтите зациклиха". При сегашното стечение на обстоятелствата, според Дневник, се вижда, че тези мечти нямат шанс да станат реалност, за съжаление.

От Новинар пък научаваме, че "Правят музей на "пищовите" в СУ". "Пищовите" от заловени преписвачи да бъдат изложени в музея на Софийския университет, предлага деканът на Историческия факултет на висшето училище проф. Иван Илчев, цитиран от изданието. Тази година на изпита по история на България в СУ бяха заловени 27 кандидат-студенти, които преписвали с хартиени пищови и с мобилни телефони. "Класиката е хартиеният пищов, нагънат на хармоника, написан толкова дребно, че аз, казано учтиво заради компютрите и не толкова учтиво заради възрастта ми, виждам все по-зле. Просто се удивлявам как могат да разчетат тези мънички буквички", разказва проф. Илчев пред Новинар. Проф. Илчев предлага още всички мобилни телефони и mp3-устройства, използвани за преписване, да бъдат конфискувани. Сега също дава думата на декана на историческия факултет на страницата си за анализи. Неговият е озаглавен: "Предварвайки неизбежното" и в него се поставя въпроса- на кого се смеем, когато с некроманска страст четем кандидатстудентските бисери.

И накрая една информация, изпълнена с надежда. Труд съобщава, че след седмица скандали до дни ще оперират Ивайло, момченцето, за което ви разказвахме, тригодишното дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. Ще бъдат оперирани и другите две деца, които имат нужда от нов черен дроб. От 24 часа пък става ясно, че Военна болница е готова да помогне с апаратура и пари на Правителствена за спасяването на трите детски живота.