Вестници цитират погрешно адвокат Бизанти

Депутати работят на морето

Магистрални несполуки

Българските вестници пишат тази сутрин за възможност българските медицински сестри да бъдат освободени от днес от съда в Либия.
В „Новинар" четем, че Главният адвокат от защитата на българските медицински сестри и палестинския лекар Осман Бизанти очаквал днес в Триполи да бъде взето решение обвиняемите да бъдат освободени под гаранция. Това предаде по рано Франс прес, цитирана от българските издания.

"Ще представя пред съда важни документи и ще има изненади", казал адвокат Бизанти, но отказал да разкрие съдържанието на тези документи, цитира го „Дума".

Шестото заседание на Наказателния съд в Триполи по делото за епидемията от СПИН в Бенгази е насрочено за днес. Очаква се съдът да разпита няколко либийски експерти, изготвили в края на 2003 г. доклад за причините за масовото разпространение на ХИВ в детска болница в Бенгази, отбелязва и „Дневник"
Присъдата може да бъде произнесена след 2-3 заседания, но съществува вероятност от възникването на обстоятелства, които да променят хода на процеса, обяснил либийският защитник.

Депутати работят край морето от петък до понеделник, заглавие от „24 часа".
С изнесено заседание в Приморско и посещение с фолклорна програма в село Ясна поляна завърши вчера трудовата програма край морето на транспортната парламентарна комисия.
В петък депутатите взеха дейно участие в обсъждането на стратегията за приватизация на Българския морски флот във Варна. В Приморско пък научили от шефа на агенция "Пътища" Веселин Георгиев, че строителството на магистрала "Черно море" щяло да започне най-вероятно напролет.
Припомням, аутобанът трябва да свърже Бургас и Варна. Можел да се построи за 3 г., но пускането му вече закъснявало с толкова заради бурното развитие на туризма по морето, казал Георгиев. Турският консорциум "Мапа - Ченгиз" ще строи магистрала "Люлин", допълва темата Труд. Договорът с изпълнителя ще бъде подписан днес от шефа на агенция "Пътища" Веселин Георгиев.

Неясно защо, от ведомството отказаха вчера да обявят с кого ще се подпише контрактът за строежа. Източници на "Труд" обаче довериха, че това е "Мапа - Ченгиз".
Консорциумът предложи цена от 137 381 625,44 евро за 19-километровия аутобан. В търга участваха 21 фирми, като само една оферта беше по-ниска - 118,9 млн. евро. Бюджетът на проекта е 148,4 млн. евро, от които 111,3 млн. евро са безвъзмездна помощ по програма ИСПА на Евросъюза, а останалите - от държавния бюджет.

И един инцидент, отново по пътищата ни. В „Монитор" четем: Цистерна се взриви на автомагистрала "Хемус" и блокира за часове пътя за морето. Туристически автобус пък пламна в движение на "Хемус".
Първият инцидент стана около 15.40 часа следобед преди бензиностанция "Ивкони", по посока Правец. В близост до местността Зелин цистерната се е обърнала на платното и се е врязала в мантинелата. От удара тежкотоварната машина пламнала, което предизвикало взрив в една от трите секции на бензиновоза.

Веднага след цистерната са се движели три пътнически автобуса, които едва успели да спрат и да не се забият в нея. Голям късмет са имали, можеше и те да пострадат, а и близката бензиностанция можеше да гръмне, ако вятърът беше по силен, коментираха на място огнеборците. За минути са пристигнали четири противопожарни автомобила от службите в Ботевград, Правец и Елин Пелин, а също и две водоноски. По първоначални данни бензиновозът е бил натоварен с 15 тона бензин и 13 тона нафта.