Бившият шеф на „Топлофикация" „местил пари от ареста"

Битка за военните доставки

Салфетки с лика на Иван Вазов

Отново парното. Задържаният бивш шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров не давал само интервюта от килията, извежда "24 часа".
Изглежда, че той "местил пари от ареста". Човекът, който го посетил в ареста, е свързан с една от офшорните фирми, които се разследват по неговото дело. Това заявява пред "24 часа" директорът на следствието Ангел Александров. Точно по време на срещите от сметките на майката на Александров - Цеца, изтекли пари, били закрити сметки. Ставало дума за немалко пари.

"Софиянци масово завеждат дела заради скъпото парно" - подчертава във водещо заглавие в. "Сега". Жителите на столицата са били ощетени с най-малко 30 млн. лв., установява Министерство на икономиката. Апелът на държавата, пише изданието, е потребителите все пак да си плащат сметките.

Читателю, кажи? - пише "Дума". Въпросът на изданието е как ще бъдат възмездени стотиците хиляди столичани, платили надписаните си сметки? Как да постъпят другите, които не са имали пари за раздутите фактури или отказват да си дадат левчетата за студените радиатори. И кой ще спечели, ако "Топлофикация" фалира? Как ще изкарат зимата майките с деца болните и пенсионерите, в чиито панелки няма дори комини?
"80 лв. от семейство за кефа на Вальо Топлото" - изчислява "Монитор".

"Труд" пък извежда:"До 5 000 лв. за жертва на престъпление". Закон задължава държавата да плати парична компенсация до 5000 лв. плюс безплатна медицинска помощ на жертвите на престъпления у нас. Ще се обезщетяват вреди от тероризъм, умишлени убийства, изнасилвания и други престъпления. Това гласи проектозакон, изготвен от Министерство на правосъдието.

"Дневник" съзира още една война - битка за военните доставки, която стигна до тримата лидери в коалицията. Става дума за няколкомесечна война между министерствата на отбраната и икономиката за офсетните сделки около модернизацията на армията. Просто румен Овчаров искал да контролира и сделките за доставка на техника за армията и МВР.

Апетитът идва с магистралите - коментира на първа страница "Труд".

А освен това, подчертава пресата, политическите партии са в битка за места в ЦИК.
Десните заподозряха управляващите в желание за нечестни президентски избори. От страниците на "24 часа" Пламен Панайотов, зам.председател на НДСВ пита защо не на есен да гласуваме с две бюлетини - с президентска и за евродепутати.
В. "Сега" се обръща към социолозите, половината и от гражданите сега не знаели кой е вицепрезидент - тоест Ангел Марин. Няма ли да се помисли към това.

"Дума" съобщава, че след влизането ни в ЕС, визите, които ще издаваме за македонци, стават безплатни, откриваме и генерално консулство в Битоля.

А "Труд" призовава да се воюва с пошлостта - от снимка на първа страница виждаме салфетки с лика на Иван Вазов. И то не другаде, а в хигиенни материали от хисарска кръчма, собственост на Съюза на българските писатели.