Две години на червено в ЕС

Източили от ВиК 500 000 лева

В България ще се правят части за Ф-16

„Две години сме "на червено" в ЕС", съобщава „Монитор" от първа страница. Българската хазна ще е „на червено" в първите две години на еврочленството въпреки очакванията реки от европейски пари да потекат към България, обяснява изданието, което цитира експерти, занимаващи се с финансирането от Европейския съюз.

В последния меморандум за икономическата и финансовата политика на правителството по споразумението с Международния валутен фонд пък се казвало, че кабинетът не може да поеме ангажимент за намаляване на данъчните ставки през следващата година.

Така за първи път от седем години ще се наруши практиката всяка година данъците да падат, дори и с малко. Причина за това е именно неяснотата около паричните потоци от и за Европейския съюз, четем в „Монитор".

От една страна, България ще внесе догодина в общностната каса 600 милиона лева, а от друга, в началото на членството няма да получим нито лев от Европа, твърди вестникът. Това поставя бюджета за следващата година в опасност, цитира финансисти „Монитор".

„Властта се отчита на куково лято", посочва в заглавие „Стандарт". Кабинетът отлага анализа за едногодишното си управление за края на годината. Това научил „Стандарт" от източник в правителството.

Тройната коалиция решила да си спести самокритиката до доклада на Еврокомисията за България. Сигналите от Брюксел били, че той ще е положителен и няма да предлага предпазни клаузи. И трите партии дължат това на един човек - прокурор № 1 Борис Велчев, допълва източникът на изданието.

Отчети по ведомства за управлението разпоредил миналата седмица Сергей Станишев. Вместо да пишат обаче, министрите взели да се топят пред него. Хората живеят по-добре, но още не могат да разберат чий е кабинетът „Станишев", сочи проучване на агенция АФИС за управлението, цитирано от „Стандарт".

„Само 10% от посланиците ще са партийни назначения", научаваме от „Сега". Тотална реформа в дипломатическата служба ще направи управляващото мнозинство.

Така само 10% от посланическите назначения ще са политически. Това е записано в окончателния вариант на закона за дипломатическата служба, който ще бъде внесен от Министерството на външните работи за обсъждане в кабинета, уточнява вестникът.

Със Закона за дипломатическата служба се очаква да бъде сложен ред в дипломатическите назначения. Той въвежда строги правила за кариерното израстване на дипломатите. В момента в системата цари пълен хаос, защото предишният външен министър Соломон Паси е назначавал множество свои познати и роднини на политици.

Министър Ивайло Калфин се опита да сложи ред, като със своя заповед задължи дипломатите да докажат владеенето на два чужди езика, продължава „Сега".
Другото желязно правило е да се расте в йерархията, без да се прескачат нива. Около 15 години ще са нужни на един начинаещ дипломат, за да стигне до най-високия ранг, който може да му позволи посланическо назначение, разбираме от „Сега".

И още теми. „Източили от ВиК 500 000 лева", разкрива „Труд". През 2005 г. столичната общинска фирма "Водоснабдяване и канализация" ЕАД е изплатила над 500 хил. лв. по съмнителни сделки, сключени от изпълнителния директор Борис Стоичков с негови близки фирми.

Това обявяват общинските съветници от БСП Антон Кутев и Борислав Цветков, цитирани от изданието. Случаят е същият като в „Топлофикация", казва пред „Труд" кметът Бойко Борисов.

Гръмна и столичното "ВиК", коментира вестникът. След Вальо Топлото се сдобихме и с Борето Водата. Като гъби след дъжд никнат децата на корупцията в България. Схемата на грабежите е една и съща. Мащабите - сходни. Само покровителите им се скатават. Добре е, че гнездата на корупцията почват да изплуват.

Дали заради натиска на ЕС, дали заради властовата битката в тройната коалиция, или защото ножът опря до кокала - няма значение. Ако не стигнем обаче до бащите на корупцията, няма да се оправим. Ще пием по една студена вода и ще зъзнем на студа. Че даже и на тъмно ще стоим, коментира „Труд".

„Общинар от София влага пари в Банско", допълва още един щрих към общата картина 24 часа. Председателят на комисията по стопанска политика и общинска собственост в Столичния общински съвет Пламен Илиев вдига огромен апартаментен комплекс в Банско, научил „24 часа".

Преди месец в атрактивна местност е била направена първа копка на „Аспен хаус", чийто инвеститор е фирма „Тулекс". "Само прозрачни пари в туризма!", настоява „24 часа".

Черноморието, Велинград и Банско се оказаха най-примамливите места за бивши и сегашни министри, зам.-министри, прокурори и други властници.
Ето че и един софийски общински началник реши да инвестира в огромен апартаментен комплекс в града на Вапцаров, продължава изданието.

Това, което Чърчил казваше за демокрацията, важи и за един от основните й принципи- прозрачността, отбелязва „24 часа". Засега не е измислен по-добър начин да се докаже, че едни пари са спечелени почтено, ако няма яснота и прозрачност около техния произход и движение.

Особено ако тези пари изведнъж се окажат у хора, здраво отъркали се във властта на държавата, заключава „24 часа", чиято всъщност е акцията „осветете собствениците в туризма!".

И накрая съобщението, че „Прат енд Уитни" ще прави в България части за Ф-16". Информацията е на „Дневник". Една от трите най-големи компании в света за производството на двигатели планира да прехвърли част от производството си на двигатели за изтребителите Ф-16 от Полша в България. Проектът, свързан с мащабна инвестиция, е бил представен в края на миналата седмица на среща в София.