Носи ли август добри новини?

Нов опит за ред в каквото е останало от горите

Владика си купи манастир

Шарени теми по първите страници на вестниците този летен вторник.
"Август носи добри новини", бърза да обяви "Дума". Според изданието новините са добри и за хората, и за кабинета. В навечерието на първата година от своето създаване правителството на България качва одобрението към работата си с 6 %, показват данни от изследване на НЦИОМ, огласени вчера. Същевременно неодобрението към кабинета спада със 7 на сто. Одобрението на правителството за пореден път носи и покачване на рейтинга на премиера Сергей Станишев, като през август добрите оценки за неговата работа вече са 38 %.
Тенденцията през последния месец е благоприятна за кабинета като цяло, сочат още данните на НЦИОМ. Както винаги отличниците в кабинета са Стефан Данаилов, Меглена Кунева, Ивайло Калфин, Даниел Вълчев. От предния месец към тази група се присъедини и Емилия Масларова.

Социалната министърка беше тази, която съобщи и другата добра новина - през юли в страната е отчетена най-ниската безработица от 16 години насам. По повод същото проучване "Дневник" коментира "Хем негативна оценка, хем доверие". И пита реторично какво е това нещо, което хората оценяват определено като негативно, но в същото време доверието към него расте? Отговорът, разбира се, е българското правителство.

"Без детски за неизвинени отсъствия", съобщава "Телеграф". Родителите ще остават без семейни добавки, ако децата им натрупат 5 неизвинени отсъствия. Новите правила се обсъждали между социалното и образователното министерство, заявява "отличничката" Емилия Масларова, цитирана от "Телеграф".Вестникът предупреждава, че санкцията може да влезе в сила още от началото на новата учебна година.

Ред се опитват да сложат и в друга сфера. "Нов опит за ред в каквото е останало от горите", посочва "Дневник".
След многогодишна безогледна сеч, тригодишно надлъгване под чия шапка да е бъдещата държавна компания и след поредица безконтролни замени на терени от горския фонд край морето и планинските курорти срещу пустеещи земи в други райони в управляващата коалиция са стигнали до компромис какво да се прави с горите, успокоява изданието.
Днес в парламентарната комисия по земеделие ще се разгледа на първо четене проектът за нов закон за тях. Според вносителите той адаптира европейския опит в дърводобива и търговията с дървесина, обяснява "Дневник".

"Правилата за смяна на номер водят до хаос в GSM-мрежите", отбелязва на първа страница "Сега". От догодина собствениците на мобилни телефони трудно ще се ориентират в коя мрежа и по каква тарифа говорят, твърди вестникът. От 1 януари всеки абонат може да смени оператора, като запази изцяло стария си номер, включително и първите три цифри, които сега са ориентир за мрежата.
"Новинар" разяснява, че при смяна на оператора абонатът ще трябва да подаде заявление до новата компания, да си плати всички задължения към старата и еднократна такса за прехвърлянето и за ползване на нов тарифен план със стария номер. Всеки оператор ще приеме своя тарифа за прехвърляне на мобилните номера. Новият оператор ще има максимум пет дни време, за да пренесе номера в своята мрежа, като в този период абонатът ще има строго фиксирано време, в което ще остава без връзка. Обслужващият оператор трябва да уведомява потребителя, който набира пренесения в друга мрежа номер чий е абонатът. Така клиентът нямало да бъде заблуден за цената на разговора, четем в Новинар.

"Бензинът над два лева от януари", гледа вече към следващата година "Монитор". Масовият бензин А95 със сигурност ще премине психологическата граница от 2 лева за литър от януари следващата година. Независимо от цената на суровината на международните пазари, горивата у нас ще поскъпнат заради новото увеличение на акцизните ставки, планирано за началото на 2007 година, отбелязва "Монито".

Така стигаме до малко странното заглавие в "24 часа": "Рекорден износ на булки". Летен бум на сватби в чужбина регистрирала служба ЕСГРАОН в пловдивската община. По 4-5 документа за женитба в странство издават на ден там. Сега е отпускарски сезон и нашенци използвали това да се приберат в родния град и да си набавят нужните документи за брак. Момите ни се омъжвали най-често в Германия, след това в Испания, САЩ и Холандия, научаваме от "24 часа".

Труд продължава с любопитните информации: "Владика си купи манастир". Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се сдобил вчера с манастир срещу 664 000 лева. Това станало на търг във Велики Преслав. Става дума за разграбената почивна станция "Патлейна", която е била строена преди повече от 60 г. за манастир. Така сградата ще бъде върната на църквата.

И понеже започнахме с проучвания, да продължим статистиката. Според "Стандарт" "Купуваме 107 коли на ден". Най-търсени били новите "Пежо", "Форд" и "Тойота".
А към тази информация много добре се вписва снимката на първа страница на "Труд". Тя показва кошмарно задръстване по Цариградско шосе. Причина за транспортния ад са ремонтите по улиците. Коментарът на "Труд" е "Търпение, софиянци!". Очевидно е нужно!