София без източник на питейна вода

И майката на Вальо Топлото прала пари

Всички българи - донори до доказване на противното

На първите страници на повечето вестници днес откриваме снимка на влакова катастрофа. Бързият влак от Бургас за София се блъсна вчера към 14,00 ч. в дерайлирали товарни вагони край гара Казичене. Няма пострадали пътници.

При транзитно преминаване на товарния влак последните пет вагона от композицията излезли от релсите. Машинистът на бързия влак успял да задейства спирачките, но не е имало достатъчно разстояние, за да спре влакът. Щетите по локомотива са сериозни.

Заради прекъсване на движението железниците извозиха пътниците с автобуси, четем в пресата.
„Телеграф" обобщава: "300 погледнаха смъртта в очите".

Една тема, която още вчера част от изданията бяха отразили, но днес вече има не само продължение, но и коментари.
"София без източник на питейна вода", абсурдното заглавие е на „Новинар". Столицата е без източник, който да я захранва с питейна вода, според Министерството на земеделието и горите, стана ясно вчера. Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Симидчиев обвинил чиновниците от земеделското министерство, че са заличили данни за територията на охранителната зона, където е забранен достъпът на външни лица, строителството и частната собственост.

"Да преместим язовира", ироничен е „Новинар" в коментар. Столицата на Република България и нейният най-многолюден град не пият вода. Това на практика означава липсата на карта на вододайната зона на язовир "Искър". Водоемът си го има, спокойно, неговите 600 млн. кубика вода не са се изпарили. Просто чиновническо безхаберие или, още по-лошото, подкупност са оставили основния източник на питейна вода за София без регулация и граници. Затова сега всякакви боклуци и отрови може да се изливат във водата, която пият същите тези чиновници, началниците и роднините им, недоволства изданието. Държавният строителен надзор установи, че около бреговете на язовира има повече от 200 постройки, стопанисвани от частни лица и фирми. Сградите са незаконни и трябва да се съборят, застрашават сигурността на столицата. Но сградите няма и не може да бъдат съборени, защото частниците ще обжалват пред съда и ще спечелят, понеже я няма картата за вододайната зона, а те имат документите, че са реститути. Ситуацията е конфликтна, скандална и силно намирисва на корупция, затова не е ясно кога ще дойде краят на разправиите и какъв ще е той. Да не се наложи наистина да местим "Искър"?!, язвителен е „Новинар".

"И майката на Вальо Топлото прала пари", преминава към следващата тема „Монитор".
82-годишната Цеца Димитрова от вчера е обвиняема за пране на пари. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото за източването на "Топлофикация - София" Божидар Джамбазов.

Цеца Димитрова вече е била разпитана по случая. Доказателство за това дава „Труд", публикувайки снимки на жената, на излизане от националното следствие. Вестникът обаче е потресен как една милионерка може да се качи в маршрутка, каквото всъщност е направила майката на Вальо Топлото.

Месец след като 82-годишната старица, сочена за милионерка, потъна в дълбока нелегалност и се превърна едва ли не в най-издирваната жена в страната, "Труд" пръв от медиите се добра до нея, хвали се изданието. В кратките минути, в които репортер на вестника разговаря с пенсионерката, тя на няколко пъти промени настроението си, четем в разказа. Първо - Бойко се бранеше от екипа ни, криейки се зад рекламна найлонова чанта на водка "Собиески". После - въпросите за сина й сломиха духа й и тя се разплака. За милионите твърдо отричаше всичко, стиснала устни и кимайки отрицателно с глава, пише Труд. "Опашка край пералнята", отбелязва в коментар Монитор. Вальо Топлото изглежда дълго е въртял пералнята на "Топлофикация". Дълго, защото много нещо е имало за пране. Само дотук се знае официално за над 3 млн. пране. Но това е личното. А понеже е било много и вероятно не само неговото, са помагали и продължават да помагат още хора. Един слага прането, друг сипва прах, трети омекотител, може и за препарат против котлен камък някой да е имал ангажимент, пети го е вадел, шести простирал, седми събирал - пълна верига трябва да е било, обяснява схемата Монитор. И пита- кой сглоби пералнята и избра правилния режим за 10-годишната й работа? И ще има ли най-после един богат затворник?

"Питат банките за тайни сметки", продължава темата „24 часа". Писмени искания до всички банки да съобщават за съмнителни сметки и парични трансфери са изпратени във връзка с делото "Топлофикация", съобщава шеф на трезор, получил писмото. Служители на една банка са следствени от вчера, след като пратили в прокуратурата писмо, в което твърдели, че Димитров и майка му Цеца нямат сейфове в банката. Оказало се обаче, че двамата държат касети с пари в трезора, разкрива „24 часа".

„Всички българи - донори до доказване на противното", сменя проблемите „Сега". От 2007 г. всички българи ще се считат по презумпция за донори. Несъгласните да даряват органи ще трябва да декларират волята си приживе при личния си лекар.
Това предвиждат промените в закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, част от които бяха окончателно приети от парламента вчера, информира изданието.

"Вместо реформа болниците ще разпродават имоти", продължава здравната тема „Дневник". Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски дал сигнал на болниците да се подготвят за продажбата на неизползваните земи и сгради. Това станало с писмо до директорите на лечебните заведения, в което се описва процедурата за приватизация на неизползваните активи, научил "Дневник".

Писмото било в отговор на многобройни питания на шефове на болници. Идеята е с получените пари да се покрият част от дълговете на лечебните заведения. Остава неясно обаче как ще се процедира с дълговете, които ще бъдат натрупани през следващите години и няма да е останало нищо за продан, пита се вестникът.

И за край едно интервю с френския посланик у нас Ив Сен- Жур за „Труд".
"Изкуството ви ще е в престижен музей", разкрива той. На 13 октомври образците на тракийското изкуство ще бъдат представени в частен парижки музей "Жакмар- Андре". Музеят обаче е бил забъркан в криминални и обществени скандали, както твърди „Труд". И посланикът на Франция се налага да обясни защо е бил избран точно този музей, как са били подбрани експонатите и каква ще е рекламата на изложбата.