БСП изигра доброто и лошото ченге за царските имоти

Столичани спират да плащат парно

Неделчо Беронов: Аз ще бъда!

Днес четем за една тема с продължение.
От заглавието на „Дневник" става ясно, че "БСП изигра доброто и лошото ченге за царските имоти". Пет месеца след създаването на парламентарната комисия за царските имоти мнозинството в Народното събрание в четвъртък одобри доклада й и така на практика замрази спорния казус, създаващ постоянно напрежение между партиите във властта. Въпреки предизборните обещания на левицата за ревизия на реституцията на владенията на Симеон Сакскобургготски само петима депутати от БСП гласуваха заедно с цялата опозиция против доклада.

Отхвърлени бяха и предложените от ОДС и ДСБ проекторешения, че имотите са върнати незаконно и за изработване на закони, уреждащи връщането на имотите на бившия премиер, обяснява „Дневник".

"Политическа шизофрения" нарекъл Янаки Стоилов поведението на колегите си социалисти на свиканото извънредно заседание на групата в навечерието на разискванията, разкрива изданието.

"Червените си признаха, че царистите ги изнудват", научаваме от „Новинар".
НДСВ са заплашвали социалистическата партия, че ще напуснат правителството, ако царските имоти бъдат обявени за незаконно върнати. БСП обаче искала да запази политическата стабилност до 31 декември 2006 г.

Това стана ясно от изказване на червената депутатка Татяна Дончева по време на вчерашните парламентарни дебати, четем в „Новинар".

Още една тема с продължение- Топлофикация- София. "Столичани спират да плащат парното", информира „Монитор".
С 2% е намаляла събираемостта от началото на юли в резултат на скандала с "Топлофикация-София". Това съобщава изпълнителният директор на дружеството Георги Рогачев, цитиран от вестника. Според него причина за намаляване на плащанията на сметките са и призивите на някои федерации и неправителствени организации за бойкот.

„Труд" посочва, че "Директорите на парното се обявиха за невинни". Коментарът по този повод е "Благодарим ти, борде!". Затрогваща загриженост за бъдещето на столичната "Топлофикация" и сърцераздирателни оправдания за миналото й демонстрира бордът на директорите на дружеството на специална пресконференция вчера, посочва изданието. В тази връзка благодарим ти, борде, че те има! Благодарим ви, господа директори, че сте намалили загубите на парното до 15,65% през м. г. и така сте спестили 2,8 млн. лв. на софиянци. Браво, че планирате през т. г. загубите да спаднат под 15% и така да ни облекчите с още 5,48 млн. лв. Благодарим, че сте докарали 1,6 млн. лв. печалба от лицензионна дейност. И че предупреждавате да не се приватизира топлото. За всичко ви благодарим. Защото какво тук значат някакви си прокурори, които се опитват да ви държат отговорни за 33 млн. лв., с които са били ощетени софиянци? Благодарим ти, борде, че се бориш за нашето парно, но истински ще ти благодарим зимъска, когато почнеш да ни пращаш сметките, отбелязва „Труд".

И помества интервю с прокурора Божидар Джамбазов, който твърди: "Баба Цеца не знаела нищо? Хайде де!". Така прехвърля топката към Вальо Топлото и неговата майка. "Полицаи спипали баба Цеца да тегли 140 000 лв.", разкрива „Новинар".

В сряда баба Цеца не успяла да изтегли парите, защото сметките й, както и тези на сина й, били вече запорирани във всички български банки. "Водят с белезници Вальо Топлото в банка", допълва картината „Стандарт".
Ексшефът на парното Валентин Димитров бе заведен с белезници в Пощенска банка, съобщава изданието. Вальо Топлото е ескортиран до трезора в понеделник, за да отвори сейфа си пред разследващите.

Позовавайки се на свои източници, "Стандарт" посочва още, че следователи обискирали личния сейф и трите му къщи. "Бони и Клайд по български", отбелязва в коментар Новинар. Незабелязано от закона двойката Цеца-Вальо години наред е трупала богатство в евро, левове и долари в наши и чужди банки, а това си е сериозен труд.

Колко още тайни крият майка и син предстои тепърва да разберем, настоява „Новинар".
„Дума" пък излиза с предложение софийската топлофикация да се съеши със завод за смет. Така проблемът с боклука щял да изчезне, а сметките за парно ще намалеят до степен, позволяваща да се различи Светата топлофикация от Светата инквизиция.

Проблемът според „Дума" обаче е, че ННН има сметка от сегашната ситуация. Вестникът пояснява за тези, които не са чели Валери Петров, че ННН означава Някой Некадърник Наш.

Като потвърждение на последното идва съобщението, че "Шефът на КАТ обвинен за злоупотреба с власт", разбираме го от „Сега".
Затвор до 10 г. грози началника на столичния КАТ Илия Илиев и неговия заместник Томи Томов. Илиев и Томов бяха отстранени от вътрешния министър Румен Петков, когато гръмна аферата в КАТ. Тогава бе арестувана група начело със сина на Илиев - Нестор Несторов, за далавери с регистрацията на луксозни автомобили, които пестят мита и данъци на собствениците им и ощетяват бюджета, припомня „Сега".

И за финал. Стана ясна една кандидатура за президентските избори наесен. 52-ма интелектуалци, общественици, юристи и спортисти издигнаха кандидатурата на Неделчо Беронов за президент.

По този повод в „24 часа" четем, че "Само Беронов може да бутне президента, но тия дни". Единствено Конституционният съд може да махне предсрочно държавния глава. Обаче това е възможно да се случи само в следващите 30 дни. На 17 септември е последният срок, в който шефът на тази най-опасна за всеки президент институция трябва да се регистрира в Централната избирателна комисия като десен кандидат. Самият Беронов реално влезе в президентската надпревара, без да е напуснал съда. Той е в отпуска от седмици, обяснява „24 часа".