Оли Рен: Ще видим!

Жега в прокуратурата: 4-ма прокурори с дела за престъпление срещу провосъдието

Заплаха в приказен стил получи депутатът Павел Чернев

10 000 учители с по-високи заплати

Всички издания с днешна дата коментират вчерашното посещение на еврокомисаря по разширяването Оли Рен и направените от него изказвания относно напредъка на България по отношение на бленуваното присъединяване на страната ни към Европейския Съюз.

България напредвала в пътя си към Евросъюза по-бавно от предвиденото. Това твърди вестник Труд от страниците на тазсутрешния си брой. Всекидневникът публикува изказването на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, който лаконично заявява "Ще видим!" "Искам да видя България в Евросъюза на 1 януари 2007 г., но същевременно дългът ме задължава да защитавам интересите на гражданите на съюза", добавя той. Оли Рен пак ни се скара за корупцията, пише от своя страна Монитор. В момента Европейската комисия подготвя заключителния мониторингов доклад за България, който ще бъде оповестен на 26 септември, припомня изданието, но за съжаление комисарят по разширяването не пожела да издаде детайли от съдържанието му. "Докладът е още в работно състояние", каза той. Според вестник Сега Оли Рен ни подготвя за предпазна клауза. С техническите въпроси сме се справили, но не и с корупцията и престъпността, коментира всекидневникът. "Оли Рен: още усилия срещу корупцията" е заглавието по темата на вестник Дума.

Като потвърждение на положените усилия в борбата с корупцията идва заглавието на вестник Сега. "Жега в прокуратурата - Велчев гони саботьорите". Поне четирима прокурори отиват на съд за престъпления срещу правосъдието, твърди изданието. Първи вчера "изгоря" зам. окръжният прокурор на Русе, срещу когото бе образувано дело за престъпление по служба против правосъдието. В близките дни се очакват дела и срещу зам. районният прокурор на София, бившия окръжен прокурор на Лом и районния прокурор на Кнежа, добавя вестник Сега.

Другата голяма тема от страниците на таз сутрешните издания мистериозната бележка, получено по пощата от депутата Павел Чернев. "Плашат с убийство Чернев" е голямото заглавие от първа страница на вестник Телеграф. "Плашат депутат със смърт", четем от челната страница на Труд. "Сбогом, о невярно куче" пък е заглавието от първа страница на Монитор. Присъда в приказен стил получи депутатът Павел Чернев, пояснява изданието. От плик с грижливо залепена марка и печати той извади бележка: Сбогом, прочее, о невярно куче. В писмото било обяснено, твърди Монитор, че това е реплика, която господин Морков казва на провинилия се домашен любимец кучето Дръж в известния детски роман "Приключенията на Лукчо". Чернев признал пред Монитор, че е страшно смутен от таи бележка. Изданието публикува интервю с народния представител, в което той твърди: "Това е заради случая на магистралата. Аз съм основен свидетел по едно тежко обвинение, което прекратява една политическа кариера".

10 000 учители с по-високи заплати, пише на първа страница вестник Дума тази сутрин. Около десет милиона лева допълнително ще получат общините за образование, твърди изданието. Ето как коментира тази новина изданието: "Тази година на 15 септември училищните звънци ще звучат по-празнично от обикновено. Две са добрите вести в навечерието на първия учебен ден - първокласниците са повече от миналата година, а пък учителите ги чака увеличение на заплатите с цели 50%"