Вето.

"Сега":

Президентът мисли за вето върху Изборния кодекс

До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс.
Държавният глава коментира темата пред журналисти в Копривщица, където участва в тържествената програма по повод на 140-годишнината от Априлското въстание.
По думите му в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право.
Плевнелиев заяви,че текстовете се проверяват един по един дали не противоречат на Конституцията. Той увери, цитиран от БНР, че гласът на българските граждани в чужбина ще бъде чут.
 
 
Годишнина. 
 
"Дума":
 
Отбелязахме 140 години от Априлското въстание с исторически възстановки

Няколко града в страната отбелязаха 140-годишнината от Априлското въстание с възстановки на събитията от 1876 г. Копривщица отбеляза годишнината с възстановка "Първа пушка", в която се включиха над 200 самодейци. В града хиляди местни жители и гости се събраха за честванията.
В Панагюрище тържества се проведоха в рамките на два дни - 1 и 2 май. Те започнаха с празнично шествие от Историческия музей в Панагюрище до площад "20-и април". В шествието бяха изнесени репликите на 12-те въстанически знамена, които са изрисувани и изработени от Иван Папазов-Зографина и неговата съпруга. След шествието последва ритуал по издигане на националното знаме и полагане на цветя пред Вечния огън на Национален мемориален комплекс "Априлци". В програмата бе включена и възстановката "Мъжество и саможертва", в която се включиха над 140 членове на клуб "Традиция" и много доброволци. 
 
 
Завръщане. 
 
"Труд":
 
Засилен трафик по основните пътища в цялата страна, няма сериозни катастрофи 
 
Очаквано в следобедните часове трафикът по основните пътища в страната се засили, съобщиха от МВР. Няма пътища и участъци с проблемно или спряно движение, обобщават от Пътна полиция.

Интензивно е движението по основните магистрали – "Хемус" и "Тракия", наситен е потокът и на територията на областите София и Перник, при входовете на столицата.

До момента няма тежки пътни произшествия, или инциденти, които създават затруднения в придвижването.

Пътят от ГКПП-Кулата към Благоевград остава натоварен и потокът от автомобили се засилва.
 
 
Бурки. 
 
"24 Часа":
 
Предвиждат до 1500 лв. глоба за носене на бурка в Пловдив

От 300 до 500 лева за първо нарушение и от 1000 до 1500 лева за второ нарушение предвиждат измененията в наредбата за обществения ред, свързани носенето на бурки на обществени места в Пловдив, съобщи Дарик.

За радиото съветникът от групата Александър Сиди обяви, че не може религиозни символи да бъдат афиширани на обществени места.

"Обличането по този начин е следване на политиката на джихадистите, която те се опитват от много време да прокарат в Европа и в частност и в България. Мотивът ни да внесем такова предложение, което впрочем ще направим в цялата страна, е преди да се появят хора, облечени по този начин по центъра на градовете, да ги спрем с наредба", коментира той.

Кметът Иван Тотев заяви, че е крайно време в Пловдив да се тръгне в тази насока и каза, че личното му убеждение е да подкрепи предложението на съветниците от Патриотичния фронт-НФСБ-ВМРО.
 
 
Прогноза. 
 
"Монитор":
 
Циклон ни носи студ и дъжд цяла седмица

През първата седмица от месец май средиземноморски циклон ще донесе хладно време и значителни валежи. Това предвижда прогнозата на синоптиците от НИМХ при БАН. Дневните температури във вторник и сряда няма да надвишават 10-15 градуса.

Във вторник, първият работен ден след празничната почивка, жълт код е обявен за 25 области в страната заради очаквани обилни валежи. На места е възможно количествата на падналия дъжд да достигнат до 35 л/кв.м.

Най-високите температури през май ще са между 24 и 29 градуса.

Тази седмица - до 8 май, не само че градусите ще са по-ниски от нормата, ами и валежите ще са над нея.

В седмицата от 9 до 15 май ще се наблюдава стабилизиране на времето - в първите два дни от нея температурите ще се понижават.

Между 19 и 25 май пък сутрин ще ни чака слънце, а след обяд валежи и гръмотевици. Както обикновено, около 24 май ще вали.

От БАН изчисляват, че средно за месеца в страната ще паднат 70 литра валежи. Температурите ще останат около и малко под нормата.