Мерки.

"Монитор":

При ръст на болните: Връщат маските в тролея и магазина

Маските в тролейбусите, метрото и целия градски транспорт, както и в магазините ще станат пак задължителни, ако случаите с COVID-19 тръгнат застрашително нагоре. Това каза пред "Монитор" заместник - началникът на Националния оперативен щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му те ще трябва да бъдат носени и на всички закрити обществени места.

"След 15 юни, когато те отпадат и ще се носят по желание от хора, които се чувстват болни, имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките ще се върнат", каза още проф. Кантарджиев.

Планове.

"Дума":

Цветанов планира да участва в изборите догодина

Цветан Цветанов планира да се включи в парламентарните избори догодина със собствен политически проект. Това стана ясно от интервю на бившата дясна ръка на Борисов в ГЕРБ пред БНР. Цветанов описа бъдещата си партия като дясноцентристка, с евроатлантически ценностни, която "ще включва интелигентни хора". По думите му окончателното решение дали ще направи партия, той ще вземе до два-три месеца. Недоверието в сегашните политици било голямо и хората имали нужда от нови проекти.

Цветанов критикува дълго сегашния кабинет. Според него правителството на Бойко Борисов не предлага икономическа стратегия, а държавата имала спешна нужда от такава.

Скандал.

"Сега":

Горанов към Божков: Стига с този панаир

Финансовият министър призова бизнесмена да даде конкретни доказателства за твърденията си

"Твърденията на бизнесмена Васил Божков са манипулативни и целят дискредитация. Ако има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир. Как си представяте, че мога да изрекетирам един от най-богатите и известни хора от прехода в моя кабинет?". Така финансовият министър Владислав Горанов коментира обвиненията на бизнесмена отпреди 2 дни към него за корупция и рекет. Чрез поредна публикация във "Фейсбук" укриващият се в ОАЕ бизнесмен, който е с повдигнати у нас обвинения за данъчни измами и други криминални деяния, разказа, че е бил принуждаван да предаде лотарийния си бизнес безвъзмездно на посочен от Горанов субект.

"Аз ако имах притеснения, нямаше да говоря с вас. Какви доказателства? Едни торби огромни с пари, давани пред свидетели. Как си ги представяте тези неща?", допълни Горанов, цитиран от Би Ти Ви.

Полфрийман.

"24 часа":

Цацаров: Сдружението на Полфрийман бе създадено с помощта на Хелзинкския комитет

По време на моя мандат се развиха немалко събития, свързани с наказателно производство срещу Джок Полфрийман. Същевременно обаче то има предистория, защото през 2012 г. за първи път бе постановен отказ за трансфер. Моят предшественик - проф. Борис Велчев, отказа трансфер към Австралия, по искане на Департамента на главния прокурор на Австралийския съюз", заяви Сотир Цацаров.

По думите му оттам - нататък нещата е поел именно той.

"Всъщност, при един разговор с проф. Велчев, на мен ми стана ясно, че той каза, че не ми завещава един горещ картоф, защото този картоф вече не е горещ. Той го е разрешил, но този проблем ще възниква и ще нараства - все повече и повече", допълва Цацаров, цитиран от NOVA.

"Имаше предвид целия международен натиск, на който той е бил подложен. До немалка степен признавам, че тогава го погледнах с известно недоверие. Впоследствие разбрах, че колегата е бил абсолютно прав", посочва бившият обвинител номер едно.

През 2012 г. обаче се случва и още нещо. "Джок Полфрийман вече е в затвора. Именно тогава той създава Българското затворническо движение за рехабилитация. Малка подробност, малка - но много важна, че това Сдружение е създадено с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския Хелзинкски комитет", обяснява Цацаров.