Имотите на партиите

"Стандарт":

Прибират 250 имота на партиите

 

През новата година партиите у нас ще си търсят нови офиси и централи. Над 250 имота ще бъдат отнети от политическите сили заради закъснели наеми и неправомерно ползване, сочи доклад за имотната дейност на партиите за 2008 г., изготвен от Сметната палата.
Основните политически сили редовно са закъснявали с наемите, изпускали са плащания и не са декларирали договорите си, сочи отчетът. Така големите партии ще се простят с общо 242 имота в цялата страна. Поне още 50 сгради и офиси ще бъдат отнети и от малките фракции.
С най-много имоти е БСП - 247. Одитът на Сметната палата обаче сочи, че при наема на 49 от тях партията е нарушила закона и ги е преотдала за други дейности. Червените са сключвали и договори за съвместно ползване.

 


"Дневник":

Незаконно преотдаване на имоти е най-честото нарушение на партиите и през 2008 г.

 

Партиите масово са нарушавали законите, като са преотдавали държавните и общинските помещения, ползвали са имоти не по предназначение, нямат пълна и достоверна информация за броя на офисите си и за неплатените наеми. Годишните финансови отчети на част от политическите сили дори не включват получените приходи от преотдадените имоти на трети лица. Това са основните констатации на Сметната палата при одита за финансовата дейност на парламентарните формации и на политическите сили, получаващи държавна субсидия за 2008 г. Докладът беше оповестен вчера.

Одитната институция от години посочва, че партиите не спазват законовата забрана да преотдават на фирми предоставените им помещения. При смяната на областните управители през лятото и предупрежденията, че имотите им могат да бъдат отнети, партиите нарушителки обявиха, че са прекратили договорите.

 


"Новинар":

ДПС изхарчило близо 30 000 лева за благотворителност

 

ДПС са дарили 10 000 лева от партийния си бюджет за изграждането на иконостас в православен храм. Това се посочва в годишния отчет на политическата сила пред Сметната палата. За благотворителна дейност хората на Доган са изхарчили близо 20 000 лева, като 11 000 от тях са за организиране на лятна академия „Орфеус", а близо 4000 - за Дом за медико-социални грижи.


Според одитната институция ДПС има задължения за 15 000 лева. Също така политическата сила е просрочвала и системно не е плащала наемите са за 36 помещения в 28 общини. От Сметната палата съобщават, че докато е извършен одитът, ДПС се е разплатило по 16 от договорите за наем.

 

 

Пощальоните стават инкасатори

 

"24 часа":


Пощаджии ще отчитат тока

 

Пощальони ще засичат показанията на електромерите и ще следят за изправността им, стана ясно от обществена поръчка на чешката компания ЧЕЗ, която стопанисва тока на Западна България. С нея тя кани "Български пощи" да поеме отчитането на електромерите "експериментално и за определен период от време". Пощальоните ще следят и за повреди и ще подават информация, ако има разминавания в показанията.

В поръчката не е посочено колко ще получат пощите. Процедурата на директно договаряне с тях е обяснена с това, че изпълнителят трябва да има добре изградена клонова мрежа, която покрива обслужваната от енергото територия. Персоналът пък я познавал добре. От февруари ЧЕЗ трябва да върне отчитането на тока всеки месец.

 

 

Дянков vs лекари и съдии

 


"Труд":

Дянков остави без пари лекарите

 

Финансовият министър Симеон Дянков остави лекари от цялата страна без пари навръх Нова година. Защото здравната каса не е превела изработените от медиците през ноември възнаграждения, алармираха вчера директори на болници от цялата страна и от сдружението на общопрактикуващите лекари.

"Проблемът е във финансовото министерство, дори имало разпратено писмо от името на Дянков преводът на средствата да стане догодина", добавиха депутати, пожелали анонимност. От финансовото ведомство вчера отказаха коментар. Днес щели да дадат становището си.

А от здравната каса категорично отрекоха да съществува забранително писмо от министъра.

 

 

"Новинар":

Съдиите пратиха гневно писмо на премиера

 

Отговор на това как точно са изразходвани парите, спестени от съдебната система, които трябваше да бъдат раздени като 13-а заплата на магистратите, поискаха вчера от Съюза на съдиите в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Въпросите свързани с 24-те млн. лв. са отправени към министъра на финансите Симеон Дянков, който обясни, че макар на хартия парите да са спестени, реални средства за премии няма и съдиите не получиха новогодишните си подаръци кеш.

Не съществуват гаранции, че 24-те млн. лв., спестени от съдебната система, са обслужили приоритетни финансови задължения, че са отишли при социално слабите български граждани или за животоспасяващи дейности, казват магистратите. Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт, коментират от Съюза на съдиите.

 

 

Интериор

 

 

"Труд":

"Златни" асансьори в парламента

 

 81% над пазарната цена е платило Народното събрание за доставката на два асансьора за сградата му в бившия Партиен дом. Това става ясно от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с доклада за която "Труд" разполага.

Договорът за асансьорите е сключен с фирма "Гордил" ООД през октомври 2008 г., доставени са през пролетта на тази година. По това време председател на НС е Георги Пирински, а главен секретар - Огнян Аврамов.

Новият шеф на парламента Цецка Цачева съобщи още през август, че има съмнения за нарушения при провеждането на процедурата, сключването на договора и плащането на съоръженията. Тогава тя каза, че компетентните органи се заемат със сделката, подписана от Георги Пирински.

 

 

Темида

 

"Дневник":

Проверка на съда в Благоеградско се обърна срещу Яне Янев

 

Проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС) започнала, след като лидерът на РЗС Яне Янев съобщи за схема за търговия с влияние по дела в Благоеградски съдебен район, се обърна срещу самия Янев. Според съобщение на съвета негови членове вчера са се срещнали с председателя на районния съд в Сандански Димитър Узунов и са разговаряли за "възможна връзка на депутата Яне Янев, който е от Сандански, с местни магистратски среди".

 

 

 

Воден апокалипсис

 

 

 

"24 часа":

Бургас като Венеция - вадят 17 души с лодка

 

С лодки бяха извадени от наводнени сгради в Бургас 17 души. Проливният нощен дъжд смути живота на целия град.

Работниците от фирма "Кабел комерс" се оказали във воден капан от 2 м вода в района на подлеза до "СО МАТ". Водолази на Гражданска защита ги извадиха от сградата с гумени лодки, съобщи шефът на службата Йордан Лозев.

В образувалото се езеро наоколо заседнал и огромен ТИР, но нямало опасност за шофьора. Мъжът навреме успял да напусне возилото, преди да го връхлети голямата вода.