Коронавирусът и все по-разхлабените мерки срещу разпространението му са водещи теми за вестниците във вторник.

"Експерт от СЗО е притеснен от разхлабването на меркитеБългария дълго прилагаше много задружни и много смислени мерки срещу разпространението на коронавируса. Разхлабването сега го приемам с известна доза тревога, защото подобно разхлабване може да е при положение, че хората продължават да пазят себе си и близките си. Това коментира пред БНТ Михаил Околийски от Световната здравна организация. Отбеляза, че втори пик на болестта се наблюдава в много страни и призова хората да не компенсират ограниченията, на които бяха подложени, с моментално пътуване за почивка в чужбина. Самият той обяви, че е имал планирано пътуване със самолет в Европа, но е отказал пътуването. "Сега е моментът да упражняваме скромност, да изведем смисъл от физическата изолация, не мисля, че сега е моментът за подобни рискове в опит да се върнем към предишния си начин на живот", допълни Околийски." - в. "Дневник".

"2% от пловдивчани имат антитела и са се срещали с коронавируса, показват резултатите от първото по рода си масово тестване в България. Данните съобщи държавният главен инспектор Ангел Кунчев. Процентът е усреднен съобразно резултата на трите вида изследвани групи в града. Той е 1.08% при тестваните домакинства, 3% за медицинските лица и 4.01% при участниците, пожелали да се изследват сами. Процентът е висок при последната група, защото става дума за хора, които предполагат, че са се срещали с вируса. Тестването обхвана 1108 души. Хората се включваха доброволно и бяха подбрани не само по видове обществени групи, но и на териториален принцип - равномерно в шестте района на Пловдив. Самото изследване е по метода ELISA. Кунчев разясни, че за разлика от бързите тестове, достоверността при ELISA е 99.99%. Той съобщи още, че изследването е проведено изцяло по научни критерии, одобрени от Световната здравна организация и данните от него ще влязат в научните документи. А резултатите дадоха повод Кунчев да разкритикува приложението на теорията за стадния имунитет. Той каза, че тя си има своята роля, но просто не може да се отнесе към моментната реалност у нас: "Българското общество в много малък процент се е срещало с вируса. Ако чакаме да стигнем 70% и да достигнем общ и колективен имунитет, трябва да минат 2-3 години с този темп и ще платим висока цена в човешки животи". В епицентъра на световния ужас - Бергамо, аналогично изследване регистрирало 57% носители на антитела. В австрийски общини 5% от хората били с антитела. "Глупост" - с тази дума той контрира версията, че трябвало да приложим стратегията за стадния имунитет. Според него резултатите от тестването показват, че България е предприела правилен подход, а не да тръгва по шведски сценарий..." - в. "Сега".

"Абитуриентски балове тази година със сигурност ще има, макар и с малко закъснение, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По силата на последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев забранени вече са само събиранията на закрито с много хора. От полунощ врати отвориха и нощните клубове и пиано-баровете. В сила са нови правила за носенето на маски. Те остават задължителни, когато сме в аптеките, болниците и градския транспорт. На другите закрити обществни места са само препоръчителни." - в."Труд".

"Учени съобщиха за недостатъци в проучване, поръчано от СЗО по отношение на рисковете от коронавирусна инфекция, и не трябва да се използва като доказателство за облекчаване на правилото за физическо разстояние от 2 метра във Великобритания, съобщават чуждестранни медии и "Гардиън".Критиците на съвета за дистанциране, който гласи, че хората трябва да се държат на разстояние поне 2 метра, смятат, че е твърде предпазливо. Те се възползваха от проучване, поръчано от СЗО, което предложи, че намалението от 2 метра на 1 ще повиши риска от инфекция само незначително, от 1,3% на 2,6%. "Анализът на риска от инфекция на 1 метър срещу 2 метра трябва да се третира с голямо внимание", казва проф. Дейвид Шпигелхалтер, статистик в университета в Кеймбридж, който участва в правителствената Научна консултативна група за извънредни ситуации. "Много съм подозрителен към това." Съмнения относно изследването, публикувано в "Ланцет", се появиха, след като Борис Джонсън обяви официален преглед на правилото за физическо разстояние от 2 метра. През последните седмици Джонсън е подложен на силен натиск от консервативните депутати, за да облекчи мерките за бизнеса, особено в сектора на хотелиерството. Но в анализа авторите допускат, че пропорционалното въздействие върху риска от 2 метра на 1 метър е същото като преместването от 1 метър на нула. "Методът за сравняване на различните разстояния е неподходящ, не може да каже точно как рискът при минимално разстояние от 2 метра се сравнява с минимално разстояние от 1 метър. Той не бива да се използва в аргументи за това колко по-голям е рискът с ограничение от 1 метър спрямо 2 метра." , казаха учените. Макконуей добави, че е повдигнал въпроси относно анализа с авторите и чака отговор. Той вярва, че партньорската проверка от "Ланцет" и СЗО би трябвало да забележи проблемите. "Мисля, че са го направили твърде бързо - авторите, вероятно СЗО и експертните рецензенти на Ланцет - затова важните неща са пропуснати"." - в. "Стандарт".

Затрудненията на туристическия бранш също са сред актуалните теми.

"Превозвачи, екскурзоводи и туроператори излязоха на протест пред Министерски съвет. Близо 120 автобуса преминаха през центъра на столицата... Няколко часа по-късно протестиращите получиха обещания от правителството за нова грантова схема за 30 млн. лв. и облекчаване на изискванията за субсидиите по мярката "60/40". Протестът е под наслов "SOS туризъм". "Искаме да покажем на правителството, че търпението на заетите в туризма е изчерпано след месеците финансова агония", посочи Радка Милденова, председател на Национално сдружение "Случаен превоз". Преди месец сдружението също организира протест с шествие с автобуси в пет града в страната, но това не е довело до някакъв резултат. Транспортните фирми, занимаващи се с превоз на туристи, както и екскурзоводи и туроператори настояват за адекватни подкрепящи мерки от страна на държавата. Нито една от антикризисните финансови мерки, предприети до момента, не е върши работа, казват фирмите от бранша. "Схемата 60/40 е неприложима за транспортните фирми, които извършват случаен превоз, защото те нямат никаква дейност - няма туристи, нито екскурзии. Не е ясно и кога ще започнат пътуванията. Ние няма с какво да изплащаме тези 40%", обясни Радка Милденова. Екскурзоводи пък се оплакаха, че им е отказан достъп до безлихвените заеми на ББР от 4500 лв. за самоосигуряващи се лица, защото не можели да докажат, че дейността им е спряна. Превозвачите са недоволни от единствената предоставена грантова схема до момента за малки фирми. По нея безвъзмездната помощ е до 10 000 лв., което е прекалено ниска сума за техния бизнес. Все още не са заработили и обещаните от правителството нисколихвени кредити за бизнеса, за което ББР получи 500 млн. лв. от държавата. "Ние искаме поне нисколихвени кредити с лихва 1-2% и гратисен период от 1-2 години, а ББР ни предлага заеми с 6% лихва и 20% обезпечение", коментира пред Би Ти Ви Димитър Иванов, представител на туристическа агенция. По думите му туроператорската дейност е най-сериозно засегната, защото не работи от средата на март, няма никакви приходи и фирмите не може да обслужват кредитите си. "Ако другите превозвачи, които превозват хора по определени маршрути, вече започват да се възстановят от кризата, то това не важи за превозвите в сектор "туризъм". Ще трябва да минат поне 3-4 месеца, докато има раздвижване", смята Иванов. Той поясни, че са се отделили в сдружение "Случаен превоз", защото в организацията с останалите превозвачи интересите им са се размивали.

В същото време премиерът Бойко Борисов коментира протеста "SOS Туризъм" така : "Помагаме както можем. Редно ли е да даваме пари, а платежоспособните българи да отиват в Гърция. Избирайки други туристически дестинации, българите протестират". И призова туристическия бранш да направи така, че да привлече туристите. Точно по време на протеста се проведе национална кръгла маса, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции на тема "Мерките за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение вследствие на пандемията от Covid-19" в секторите - "автобусен транспорт", "туроператорска" и "турагентска дейност". Протестиращите превозвачи и туроператори твърдят, че не са поканени за участие в тази среща. "Поканили сме абсолютно всички колеги. Ние като Конфедерация на автобусните превозвачи смятаме, че диалогът е основното нещо", каза пред БНР Магдалена Милтенова, председател на конфедерацията. "Със съжаление ще кажа, че сме поканили въпросната организация да се присъедини към конфедерацията, да можем да обединим усилията си, за съжаление не намираме диалог с председателя на тази организация и имаме сериозни подозрения, че всъщност причината не е само липсата на диалог, защото диалог с правителството има, днешното събитие е организирано именно за това - да може всеки наш колега, всеки превозвач да присъства, за да може да зададе своите", посочи още Милтенова. По думите й в момента "това, което на практика се случва, е може би желанието за изява". Милтенова обаче призна, че е голям проблем забавянето на изплащането на грантове по ОП "Иновации и конкурентоспособност". "Вече мина един месец от кандидатстването на малките фирми, ние очакваме конкретни срокове, в които ще започнат да се изплащат тези средства между 3000 и 10 000 лв. Очакваме съответно подобна мярка и за средни предприятие", коментира Милтенова..." - в. "Сега".

"Между 13 000 и 15 000 туристи са преминали днес (вчера - б.р.) границата с Гърция през ГКПП "Кулата". Това каза на брифинг началникът на пункта главен инспектор Атанас Георгиев. От 8 часа сутринта границата в посока южната ни съседка са преминали три хиляди превозни средства, от които над две хиляди и петстотин са били леки автомобили, посочи той. Служители от българска и гръцка страна са създали перфектна организация, посочи гл. инспектор Атанас Георгиев. През целия ден са използвани всички трасета и служители на ГКПП "Кулата", допълни той. Като причини за днешните задръствания гл. инспектор Георгиев посочи интензивния трафик, както и това, че много от пътуващите са били пред пункта часове, преди Гърция да отвори границата си за туристи. През целия ден от гръцка страна са били разположени два медицински екипа, които на произволен принцип са спирали за проверка и тестване за COVID-19 влизащите в страната. Тестове обаче са правени на малка част от пътуващите, което не е затруднило трафика, посочи гл. инспектор Георгиев." - в. "Стандарт".

Вестниците отделят място и на проблемите в транспортния сектор.

"Възстановяването на сектор "транспорт" заради кризата с коронавируса ще става бавно, прогнозира на форум в София министърът на транспорта Росен Желязков, съобщи БТА. Като фактори за това той посочи намалялото търсене и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, увеличаването на конкуренцията, включително от сивия сектор. Летният сезон се очертава да бъде изключително тежък, предупреди министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с Желязков и социалния министър Деница Сачева представяха мерките в подкрепа на двата най-засегнати сектори по време на национална кръгла маса на тема: "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение вследствие от пандемията COVID-19 в секторите автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност". Тя се проведе в деня, в който в София имаше протест на туроператори и работещи в туризма. Социалният министър Деница Сачева съобщи, че по време на извънредното положение от 13 март до днес 84 568 души са загубили работа, а други 65 537 са постъпили на работа. За сектор "туризъм" общо регистрираните 17 300 души безработни, като започнали работа през май са 6633 души. За сектор "транспорт" регистрираните безработни са 4746. По мярката "60/40" към края на миналата седмица има 15 737 заявления за 270 840 работници и служители. За сектор "Транспорт" това са около 10 822 души, или почти 8% от общия брой на заявките, а за "туризъм" - 19 315 души - 14 на сто от всички заявки..." - в. "Дневник".

"Водят се преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков в рамките на Националната кръгла маса на автобусните превозвачи и туроператорите за справяне с икономическите последици от коронавируса, предаде БНР. Това ще бъде нов продукт под формата на грантово подпомагане. За целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа, каза Росен Желязков. Той коментира и възстановяването на транспортния сектор: "Ще бъде бавно възстановяването, защото, наред с намалялото търсене, и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор". В настоящата ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100 процента от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината, допълни министър Желязков.

"Летният сезон ще бъде изключително тежък", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. От днес страната ни е отворена за пътувания с 34 държави без да се изисква карантина. Първите заявени чартърни полети към България са от 25-ти юни от Нидерландия и Германия. Пазар "Полша" ще стартира от началото на юли месец, каза още министър Ангелкова." - в. "Труд".

В. "24 часа" цитира Емил Хърсев по темата за влизането ни в еврозоната:"България няма проблем с валутния крус вече 20 години. Финансовата система на страната ни е стабилна. България отговаря на всичките условия за присъединяване към ERM2 и дори в това отношение превъзхожда други европейски страни. Това каза пред БНТ доц. Емил Хърсев. Той коментира взетите от кабинета мерки за оздравяване на финансовата система по препоръка на Европейската централна банка. Той оцени положително решението на правителството да се намеси, за да увеличи капитала на Първа инвестиционна банка. Правителството и ПИБ изиграха успешно този тест, подчерта Емил Хърсев. Обясни още, че това действие е било извършено чрез Българската банка за развитие, тъй като тя е не само инструмент за такъв вид подпомагане, но именно това е една от целите, заради които е създадена. Финансовият експерт беше категоричен, че финансовата система на страната ни е стабилна. Има валутна стабилност, както и стабилен икономически растеж. България отговаря на всичките условия за присъединяване към ERM2. "Отдавна сме изпълнили всички условия и присъединяването трябва да бъде задействано", настоя Хърсев и добави, че пребиваването ни там може да продължи неясно колко дълго." - в. "24 часа".