Съботните вестници съобщават за прокурорска проверка по отказано разследване срещу конституционния съдия Атанас Семов, излъчен от президента Румен Радев.

"Върховната касационна прокуратурата (ВКП) е разпоредила проверка защо е било отказано разследване срещу избрания от президента Румен Радев конституционен съдия Атанас Семов. Държавното обвинение се е самосезирало след публикация в "Капитал" със заглавие: "Двойни стандарти на "Дондуков 2". Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия". Статията е публикувана във формат "Мнения", неин автор е Теодор Славев, който работи като експерт в Български институт за правни инициативи. Задачата за служебна проверка за правилност и законосъобразност на постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство е възложена на Софийската апелативна прокуратура. Отказа да разследва Семов е издала Софийската градска прокуратура. През март 2013 г. Софийската градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по "Международно право и международни отношения" в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на Софийския университет по специалност "Право на Европейския съюз", припомня съобщението на прокуратурата. В сигнала се твърдяло, че Семов е използвал университета за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна и вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз". Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ". След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР. През лятото на 2016 г. прокуратурата с постановление отказва да образува досъдебно производство. Именно това постановление сега става предмет на служебна проверка. В края на октомври се разбра, че държавният глава ще номинира проф. Атанас Семов за конституционен съдия. В началото на ноември Радев подписа и указа, с който Семов официално става член на Конституционния съд. На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Съдиите от двете върховни съдилища също избраха двама нови конституционни съдии - зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Надежда Джелепова. Депутатите се спряха на доскорошния зам.-председател на ВКС Красимир Влахов." - в. "Дневник".

"Софийската апелативна прокуратурата проверява дали правилно и законно градските обвинители са прекратили проверка срещу назначения от президента за конституционен съдия проф. Атанас Семов. Това съобщиха от държавното обвинение четири дни преди проф. Семов да положи клетва като член на Конституционния съд, съобщава lex.bg. Конституционните съдии имат имунитет като на депутатите, който може да бъде свален само от съда по искане на главния прокурор. Това става по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, а повод е статия в. "Капитал". Преди 5 години Семов беше обект на прокурорска проверка във връзка с ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет. Сигналът, дал повод за образуването й, е подаден на 5 март 2013 г. "Софийската градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по "Международно право и международни отношения" в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз", съобщиха от държавното обвинение. В сигнала се твърди, че университетът е бил използван за развиване на частна стопанска дейност. Има твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз", която се осъществява по договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ". Магистратурата беше завършена от много магистрати. Проверката по случая е възложена на полицията, а на 14 юли 2016 г. прокурор от СГП е отказал да образува досъдебно производство. "Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия", обясняват от прокуратурата." - в. "Сега".

"ВКП се е сезирала след статия със заглавие "Двойни стандарти на "Дондуков 2" Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия", публикувана в "Капитал". "Ако президентската администрация е изготвяла профил на Семов, взела ли е предвид дали срещу него се е водило прокурорско разследване и какви са неговите заключения, и съдържат ли те данни и факти, които могат да хвърлят съмнение върху "високите професионални и морални качества на кандидата"?, пише в статията.
През 2013 г. прокуратурата е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по "Международно право и международни отношения" в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз"..." - в. "24 часа".

Скандалът около Елена Йончева и поисканите от прокуратурата депутатски имунитети също е сред тематичните акценти.

"Игрите с кворума в парламента станаха още по-сложни, след като прокуратурата поиска депутатския имунитет на Елена Йончева и още петима народни представители - Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов. Разследващите подозират Йончева в пране на пари, присвоени преди това от Корпоративна търговска банка. Според тях има достатъчно доказателства, че през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдят от прокуратурата. Оттам не уточниха дали става дума за Цветан Василев. Разследването срещу Йончева се появява 6 години след предполагаемото престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Разследването обаче започва едва през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкова време, не стана ясно. Още през миналата година зам.-главният прокурор Иван Гешев твърдеше, че няма по-информиран човек от него по казуса КТБ. Сега се оказва, че покрай разследването на фалита явно са пропуснати важни детайли. Въпреки че по делото за източване на трезора няма присъда, т.е. присвояването не е доказано, разследващите твърдят, че Йончева е знаела или поне е предполагала, че парите са присвоени. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова няма проблем присвояването да бъде доказано в евентуално дело срещу депутатката. "Няма проблем да повдигнем обвинение за това, стига да докажем пред съда не само прането на пари, но и самото предикатно (първоначално - б.р.) престъпление", обясни Арнаудова. Ако на прокуратурата й се наложи да чака присъда за източването на КТБ, макар и само на първа инстанция, вероятно ще минат няколко години. В момента делото е доникъде - все още се чете обвинителният акт. Към момента от прокуратурата твърдят, че не знаят какво се е случило с парите, преведени от офшорната компания. Едновременно с това обаче от държавното обвинение твърдят, че Йончева е единствената, която е имала възможност да се разпорежда с тях. Парите са били по сметки в КТБ на името на общото дружество "Офроуд" ООД, сформирано от фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и офшорката.
Към момента на Йончева не са повдигнати обвинения. Според Арнаудова това може и да не се случи, но прокуратурата иска имунитета й, за да може да разследва. Самата Йончева обяви, че ще се откаже от защитата си доброволно. Според нея това е схема за сплашване и репресии срещу един депутат. "Това са абсурдни обвинения. Тези клевети се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории", заяви Йончева..." - в. "Сега".

"Нинова: Йончева има "бомба", разкриваща корупция в строителството, обявява я до дни Не ни притеснява свалянето на имунитета нито на Елена Йончева, нито на Георги Михайлов. Притесняват ни липсата на отговорите. Смятам, че това не е истинско обвинение за пране на пари, а отговор срещу труда на Елена. Не обвинявам никого, защитавам я. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в предаването "Панорама" по БНТ относно свалянето на имунитета на двамата депутатите от БСП Елена Йончева и Георги Михайлов. Няколко часа преди да обявят искането на имунитета й, тя дойде при мен и ми каза, че има, така да го кажем "бомба". Насърчавам я да продължи. Това е нейно разследване за корупция в строителството, ще го обяви до дни, не е морално аз да го правя, обяви Нинова. В обвиненията срещу Георги Михайлов Корнелия Нинова видя реакция на активността му покрай скорошния вот на недоверие за сферата в здравеопазването." - в. "24 часа".

"Ако не бъдат взети мерки, за да не се използва строителният бизнес за политически цели, с което се уронва престижът на бранша, Камарата на строителите в България ще организира протест. Това се казва в нейна позиция, изпълнена с удивителни знаци, изпратена до медиите. Заканата е за "граждански протести" след 18 ноември, чрез които няма да се позволи на депутати, уронващи престижа на бранша, да влязат в сградата на Народното събрание. В позицията на камарата се посочват конкретно имената на депутатите Крум Зарков, Елена Йончева, Христо Проданов и Георги Свиленски, всички от БСП, които настояват за независима експертиза на качеството на пътното строителство в България. Настоява се и да си подадат оставките. "Ние, българските строители, заявяваме категорично, че не сме корумпирани!", пише в позицията на камарата, като отново се цитират изказвания на Йончева, които според строителите внушават, че фирмите участват в корупционни схеми. "Обръщаме се с въпрос и към Елена Йончева в качеството й на журналист - провеждала ли е журналистически разследвания за изпълнението на магистрали и пътища по времето на правителството с премиер Сергей Станишев, ако да - моля да ни предостави тези разследвания!", призовава камарата, която съзира в изказванията на Йончева поредната популистка атака срещу себе си." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на борбата с фалшивите новини.

"За никого от нас не е тайна, че разпространението на дезинформация онлайн вече заема застрашителни размери. Тя ерозира доверието на гражданите и поражда растящо недоверие в традиционните медии. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество по време на конференцията "Фалшиви новини от истински тролове", в която представи актуалното състояние на политиката на ЕК за борба с дезинформацията онлайн и резултатите от предприетите до момента мерки, включително Кодекса за добри практики, изготвен наскоро от Форума относно дезинформацията онлайн. Днес сме свидетели на влиянието на социалните медии, при които често трудно можем да достигнем до източника на информация, да проверим достоверността на информацията, да си отговорим на въпроси като например кой стои зад разпространяваната дезинформация, вътрешен или чуждестранен фактор е, мотивиран ли е от икономическа или политическа изгода. Днес повече от всякога е важно да бъдем амбициозни да се справим с общи усилия с негативното въздействие на дезинформацията онлайн върху демокрацията, обществото, нашите ценности. Мария Габриел подчерта ключовата роля на Кодекса за добри практики за борба с дезинформацията онлайн, който й беше представен на 26 септември. "Този кодекс е основа за саморегулиране на онлайн платформите и рекламната индустрия, както и съществена стъпка за осигуряване на прозрачна, справедлива и надеждна онлайн кампания преди изборите за Европейски парламент. Очакваме онлайн платформите и рекламната индустрия да постигнат съгласие с представители на медиите, академичните среди и експертите и да започнат да прилагат бързо и ефективно кодекса. Редица компании като Гугъл, Фейсбук, Мозила и Туитър вече се ангажираха да прилагат кодекса и представиха подробни индивидуални пътни карти как планират да разширят своите инструменти срещу дезинформацията в навечерието на европейските избори", информира българския еврокомисар. Сред тези дейности, декларирани от платформите, са проучване на публикуването на реклами, прекратяване на плащането на печалби от реклама на акаунти и уебсайтове, които разпространяват дезинформация, политическата реклама трябва да стане по-прозрачна. Например, реклами във Фейсбук и Туитър, които се отнасят до избори или политически кандидат, ще включват бележка "Платено от..", така че гражданите да могат ясно да разграничат политически промотираното съдържание от други типове съдържание. Не по-малко важен е декларирания ангажимент на платформите да предприемат действия спрямо фалшивите акаунти и нечестното използване на автоматизирани ботове. Оправомощаване на потребителите да могат да докладват за случаи на дезинформация е друго обещание, дадено от платформите и рекламната индустрия..." - в. "Труд"

"Шест пъти по-бързо от истинските се разпространяват фалшивите новини, обяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на международната конференция "Фалшивите новини на истинските тролове" в НДК... Павлова отбеляза също, че според проучванията хората много по-лесно се доверяват на фалшивите новини, и постави въпроса как може да се преодолее този процес. Тя даде пример, че месечно потребителите във Фейсбук, които четат новини и различна информация, са около 2 милиарда, 1,2 милиарда са в WhatsApp, 600 милиона - в Инстаграм. 80 процента от тях казват, че са чели фалшиви новини, а 70 на сто - че трудно разграничават коя новина е фалшива. Заразата, болестта, която се разпространява, е сериозна и голяма, и няма рецепта, посочи Павлова. Министърът смята, че кодексът за добри практики е добро начало, но изрази убеждението си, че всеки трябва да се противопостави на фалшивите новини. Статистиката показва, че 18 държави в света са имали проблем с фалшиви новини, благодарение на което има изкривени изборни резултати. България е също една от тези държави, помним изборите през 2013 г. и т.нар. Костинбродска афера, коментира Павлова. Тя отбеляза, че фалшиви новини е имало и за българското председателство - например новини, че ще ни отнемат председателството и ще се даде на друга държава. На всички е ясно каква е процедурата, никога не е стоял въпросът за отнемане на българското председателство, ремонтът на НДК никога не е бил условие да се проведе или да не се проведе председателството, припомни Павлова. Освен това всеки ден бяхме подложени на кибератаки, допълни тя. Павлова каза, че и тя самата е била обект на фалшиви новини и заяви, че на тях трябва да се реагира. В същото време обаче, когато сайтовете са фалшиви или новините са в социалните мрежи, не можеш да реагираш, необходими са регулации, за да могат да действат компетентните органи и да можем да си търсим правата, посочи тя. Павлова очерта четири категории фалшиви новини - със сензационно съдържание, тоест за печелене на пари и трафик, дезинформация - манипулация, настройване на общественото мнение или с чисто лобистки интерес, третият вид са партийните фалшиви новини - за дискретиране на политик или партия, а четвъртият - сатира и пародия. Тя посочи, че, като се изключи сатирата и пародията, вниманието трябва да се насочи към останалите видове, и предупреди, че никой не е застрахован от фалшиви новини." - в. "Стандарт".

Темата Македония също присъства на страниците на всекидневниците.

"Бившият македонски премиер и дългогодишен лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски до дни ще трябва да започне да изтърпява двегодишната си присъда в затвора, предаде БГНЕС. Днес Наказателният съд в Скопие отхвърли и последната жалба на Груевски. Това означава, че след като бившият македонски премиер получи това решение на съда, ще трябва незабавно да отиде в затвора. Груевски получи две години ефективна присъда по делото "Танк" за закупуването на служебния му "Мерцедес" за над 650 000 евро, докато беше премиер." - в. "Сега".

"Страната ни е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на Петър Витанов и Димитър Данчев от левицата относно работата на мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси, създадена по договора за добросъседство между България и Македония.
До момента комисията е имала две заседания, като третото се очаква да бъде до края на този месец, посочи Захариева. Обмениха се учебниците по история между двете държави и на второто заседание е направен преглед на учебници от 6-то и 7-мо отделение в Република Македония и са представени над 30 страници бележки по тях, каза външният министър. Тя коментира, че нашите представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание. По думите й обаче атмосферата в комисията е конструктивна. Министър Захариева посочи, че комисията трябва всяка година да представя общ доклад за дейността си на правителствата на двете държави. За България е важно най-бързо да се разберем за общи исторически събития и личности, които би трябвало да честваме заедно, коментира тя. Захариева посочи, че на първото заседание на комисията, на което е присъствала за кратко, са обсъдени правилата на работа. Учените от двете държави са се разбрали заседанията да се провеждат на ротационен принцип - един път в България, един път в Македония. Външният министър отбеляза, че очакванията от работата на мултидисциплинарната комисия са много големи. Тя посочи, че българските представители в нея са определени след консултации с Българската академия на науките и Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Не мисля, че някой има съмнение в професионалните качества на нашите представители в комисията, добави тя." - в. "Стандарт".