Съд. 

"Сега":

Промените в НПК за корупционните дела са оспорени пред КС

 

Да бъде обявени за противоконституционни поправките в НПК, с които делата за корупция по високите етажи на властта бяха пратени в специализирания съд. Това са записали в искане до Конституционния съд (КС) съдиите от Върховния касационен съд, съобщиха оттам.

В искането се подчертава, че с досегашните законодателни промени в спецсъда и прокуратурата бяха пратени делата срещу организирани престъпни групи. "От средата на 2015 г. на този съд са подсъдни и делата за престъпления против републиката. Критерият за определяне на подсъдността на делата, разглеждани от Специализирания наказателен съд, е предметът на делото, а не качеството на извършителя на престъпление. В този смисъл са и мотивите за неговото създаване", пише в искането.

 

Катастрофа 

"24 Часа":

Зловещ удар в "отсечката на смъртта" - 8 незрящи и шофьорът им мъртви

Чудовищен удар между автобус и камион в "отсечката на смъртта" край ловешкото село Микре отне живота на 8 слепи перничани и шофьора им в петък около 12,50 часа.

Това е една от най-тежките и на второ място по жертви катастрофи през тази година. 10 души загинаха в началото на юни, когато 16-годишният циганин Трайчо Димитров блъсна бус с бежанци в дърво.

 

Визи. 

"Сега":

Канада маха визите за българи от 1 декември

 

Канадските власти припомниха, че отменят визовите ограничения за българи и румънци от 16 ч. източноевропейско време на 1 декември. Въпреки това за всички граждани на България и Румъния, които пристигат в Канада със самолет, ще действа изискването да се регистрират в електронната система Electronic Travel Authorization (eTA) и да платят такса от 7 канадски долара. За регистрацията е нужно да се въведат данни от валиден паспорт, електронна поща и дебитна или кредитна карта. Българите, които имат валидна канадска виза или валидна онлайн регистрация, ще продължат да пътуват с нея и няма да се нуждаят от нова регистрация. Канадските власти съветват, преди да си купите самолетен билет за Канада, да се регистрирате в еТА или да се снабдите с виза. Ако планирате да влезете в Канада по суша или по вода, след 1 декември нямате нужда от виза или регистрация в електронната система, уточняват канадските власти. На сайта https://www.canada.ca и http://www.cic.gc.ca могат да се видят подробности за изискванията за пътуване до Канада.

 

Заплата.

"Монитор":

Изчисляват минималната заплата по формула

 

Правителството предлага минималната заплата у нас да се определя по нова формула, като ще се отчитат критерии като инфлация, динамика на брутния вътрешен продукт и др. Това става ясно от законопроект за ратифициране на Конвенция № 131 на Международната организация на труда, публикуван за обществено обсъждане от социалното министерство.

В момента в законодателството ни не съществува изрична правна уредба, която да изброява критериите, на базата на които кабинетът определя конкретния размер на минималната заплата.