Протестите в страната и исканията на протестиращите остават водеща тема за всекидневниците.

„Инициативен комитет от 7 души ще следи работата на държавните регулаторни органи. Трима от тях ще са от София, а останалите от Варна, Габрово и Враца. Това решиха 70 представители на инициативните комитети от 35 града, които се събраха в Габрово. Миналата седмица хората около Янко Петров и Ангел Славчев бистриха исканията си в Сливен.
Днес на три различни места в страната имаше форуми на протестиращи. Освен в Габрово дебати се водиха и в Пловдив и в София. Но протестите продължават и днес. Сборният пункт в столицата отново е в 11 ч пред Министерството на икономиката.
Целта на организаторите на сбирката в Габрово, която беше пазена в тайна до последния момент, е пряк граждански контрол върху държавните регулаторни органи. Седмината, или "Великолепната седморка", ще следят дали се спазват гражданските искания от новото Народно събрание. "На този етап партия няма да бъде учредявана", каза Ангел Славчев. Кръглата маса в Габрово поиска още да има 50% граждански контрол във всички държавни и общински органи, да се сложи край на тайно сключени договори и да има пълна прозрачност на управлението. "Искаме наши членове да участват в Обществения съвет към МС, понеже не сме експерти, ще излъчим хора, които да участват в този съвет. Нашата работа ще бъде да пляскаме по ръцете управляващите, за да не забравят, че са ги избрали хората", каза още Славчев. Протестиращите се обединиха и около решението за независима съдебна система, тъй като в този си вид тя била крайно неефективна. И поискаха гражданите да избират съдиите. Все още няма решение дали хора от инициативния комитет възнамеряват да участват в следващите избори. Бунтовниците щели да настояват за техни представители в избирателните комисии. Преди обаче организаторите да обявят своите искания, срещата в Габрово беше обвита в пълна мистерия...
В Пловдив пък около 30 представители на пловдивския бизнес се обединиха срещу високите местни данъци и такси. Срещата бе в хотел "Интелкооп" в Кючук Париж. Според присъствалите основният проблем за местните предприемачи е ръстът на налозите за бизнеса. Бизнесмените подкрепиха и основните искания от последните седмици - премахването на монопола на ЕРП-тата и промяна на избирателната система. И решиха да напишат декларация до президента Росен Плевнелиев.
През това време в София създателите на гражданския комитет "Орлов мост - за промяна" се събраха на шествие. Начело на т.нар. политически борд бе Янаки Ганчев.
Според него това е следващата стъпка след протестите и така ще могат да бъдат следени действията на парламента и да им се дава отпор. Комитетът обаче със сигурност няма да прераства в партия, подчерта Ганчев...
Ганчев обяви, че приема членове на различни политически сили, тъй като "и те са хора, и те плащат ток". Разцеплението между протестиращите обаче продължава с пълна сила. Участниците в инициативния комитет в София обявиха присъствалите на срещата в Габрово за отцепници и предатели.
И в София паметта на Пламен Горанов бе почетена с минута мълчание. И поискаха монумент на варненския Ян Палах..." - в. „Стандарт".

В. „Сега" цитира мнението на министър на културата в оставка Вежди Рашидов за протестите:
"На протестиращите са били платени "сериозни пари", тъй като са носили хубави плакати и са били облечени добре. Парите може да са били осигурени от мафиите в енергетиката, наркоразпространението и фармацевтиката.
Това сподели министърът на културата Вежди Рашидов в Брюксел, цитиран от БТВ. Рашидов попита с какво се издържат протестиращите. "Кои имат пари? Така наречените мафии. Те могат да бъдат енергийни, нарко, медицински и лекарствени. Където бръкнете, има схема за печелене на големи пари. На милиони и милиарди. И оттам идват някакви средства", каза той.
„Много ме притеснява улицата, трябва всички да помогнем улицата да се успокои. Ако слушате посланията на митингите, това не са послания на хора, които могат да управляват България, жал ми е за страната", добави той.
Според него най-къс е животът на анархията, а след нея идва военно положение, като въпросът е да не го допуснем...
Запитан дали наистина вижда опасност от военно положение в България, Рашидов отговори: "Анархията води до това. Вие виждате ли, че в момента идва ред на Плевнелиев, искат му оставката!"

„Над 50 участници от групата, протестираща на "Орлов мост", се събраха пред храм-паметник „Св. Александър Невски", за да сформират Гражданско движение „Орлов мост - за промяната".
Един от организаторите на протестите и учредител на гражданското движение Янаки Ганчев заяви пред журналисти, че това е следваща стъпка след протестите, като основната й цел е противопоставяне на решенията на правителството в оставка относно предсрочните парламентарни избори...
„Събрали сме се тук от цяла България, за да изразим своето недоволство и от изказването на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов в Брюксел, че „в България ще бъде обявено военно положение, ако протестите продължават", посочи Ганчев и определи изказването на Рашидов като недопустимо.
Според учредителите на гражданското движение по време на Консултативния съвет при президента Росен Плевнелиев е било обсъждано именно въвеждането на военен режим в страната, но е било скрито от хората...
В отговор на въпрос дали има разединение между протестиращите Янаки Ганчев заяви: „То няма обединение, за да има разединение".
Пред храма се събира подписка за учредяване на гражданското движение, която до момента е събрала много малко подписи." - в. „24 часа".

„Групата "Орлов мост", която организира протестите в София през последните три седмици, е на път да запише рекорд - по най-много родени и регистрирани в съда движения, инициативни комитети, федерации и др.
Янаки Ганчев, организатор на палатковия лагер, обяви вчера пред катедралата "Св. Александър Невски", че прави Гражданско движение "Орлов мост - за промяната"...
На свиканата от него национална протестна конференция имаше около 50 души. Те настояват за промяна на Изборния кодекс, допускане на граждански организации за участие в изборния процес, премахване на олигарсите от властта. Недоволните граждани се заканиха, че ако не бъдат чути исканията им, са готови и на бойкот на предстоящите предсрочни избори.
В същото време половината от хората от палатковия лагер не подкрепиха Ганчев..." - в. „Труд".

„С протест днес в столицата, както и в Бургас и Варна десетки граждани призоваха приватизацията на предприятието "БДЖ - Товарни превози" да бъде спряна до избора на нов парламент и ново правителство.
Протестното шествие, организирано от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт, премина от Централна гара до Министерски съвет. Участниците в него представиха и искането дружеството да остане държавно предприятие и да се потърсят начини за предотвратяване на дълга му.
Според координатора на инициативата Веселин Кирев продажбата на дружеството е в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като БДЖ е в списъка със забранените за приватизация предприятия. За това в съда вече има подадена жалба.
Той смята още, че държавата трябва да се намеси и предоговори дълга от 100 млн. лв., търсени от кредиторите. "Общият дълг на дружеството е 700 млн., а началната сума за приватизацията е 100 млн. лв. едва 1/7 от дълга ще бъде покрит с тази сума. Дружеството се води към умишлен фалит от ръководството на БДЖ и от бившия министър на транспорта Ивайло Московски", заяви той пред БНР.
Кирев смята, че е нужна пълна финансова ревизия на БДЖ..." - в. „Дневник".

Съботните вестници цитират еврокомисаря Кристалина Георгиева за положението в страната и несполуките около влизането в Шенген.

"Все още няма пълна политическа готовност страните-членки на европейската общност да поставят темата за "Шенген" и влизането на България и Румъния в зоната. Това за нас не е най-големият приоритет и може би е по-добре да не бързаме в близките година-две", заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи на Кристалина Георгиева в предаването "Седмицата" на Дарик радио.
Според нея заради събитията в Сирия, които доведоха до повече от 1 млн. бежанци затворените граници не са задължително отрицателно развитие.
"Разбира се, че ще влезем в Шенген, въпросът е кога, а не дали. Все още няма пълна политическа готовност за приемането на двете страни," каза тя.
На въпрос дали оставката на правителството е повеляло на решението за отлагане, комисарят заяви, че няма дипломатическа сигурност, че двете страни ще влязат в Шенгенското пространство и затова не се поставя въпросът за обсъждане пред Съвета на министрите на външните работи.
Еврокомисарят коментира, че на социалната и политическа криза в страната се гледа като на част от вълната от протести срещу икономическите мерки.
"Опасенията на Брюксел вървят в две посоки. Първо, дали е ясно какво смятаме да правим за с безработицата. Нашата икономика и икономиката на Европа още не са отлепили от дъното. Дали мерките които се взимат са достатъчно чувствителни към нуждите на социално най-засегнатите хора. Втората тревога е, дали като насочим вниманието си към растеж, безработица, социални проблеми, няма да го направим така че да изпуснем финансовата дисциплина и да се окаже, че вредим на конкурентоспособността и бъдещето на нашата икономика", обясни комисар Георгиева.
Според нея дълговата криза е преминала, но трябва да се балансират мерките за растеж. Тя даде за пример Германия, която "може да си позволи да харчи повече, но не го прави", за да може да даде личен пример за страните, които не могат да си го позволят..." - в. „Дневник".

„България малко пренави пружината на финансовата дисциплина". Това каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева пред „Дарик". Георгиева е на мнение, че може да се мисли за поемането на нов заем за повишаване доходите на хората, но е много важно за какво трябва да бъдат използвани тези пари. Тя смята, че може да се говори за около 1 милиард лева.
Според Георгиева е много важно да се увеличат доходите на хората. В този дух беше и изказването на премиера в оставка Бойко Борисов на последното правителствено заседание, на което той обяви предизборен курс наляво.
„Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката", каза еврокомисарят. 
Георгиева коментира, че няма начин да поеме поста на служебен премиер, за който бе спрягана напоследък . Според нея следващото правителство трябва да раздели финансовия министър от вицепремиерското място по икономическите въпроси. „Ние знаем, че у нас две неща останаха нерешени - едното е социалната тема, и второто - подпомагането на малкия и среден бизнес", каза тя.  
По думите на еврокомисаря, трвогите в Брюксел по отношение на България са в две насоки. Първата е дали държавата достатъчно ясно формулира приоритетите си относно проблема с безработицата и дали мерките, които се взимат, са достатъчно чувствителни към нуждите към най-засегнатите социални групи. Втората тревога е, че когато вниманието бъде насочено към икономическия растеж, безработицата и социалните проблеми, държавата може да изпусне финансовата дисциплина..." - в. „Сега".

Отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо също е сред темите с продължение на страниците на всекидневниците.

„Почеркът на похитителите, отвлекли преди 5 дни дъщерята на Евелин Банев-Брендо, определено не е същият като този при предходните отвличания, извършени от групата на „Наглите". Такова мнения изказа пред bTV Николай Радулов, бивш секретар на МВР от края на 90-те години и настоящ експерт по национална сигурност.
Според него причината за похищението по всяка вероятност не е искане на откуп, заради разликите между сегашното отвличане и тези на групата на „Наглите".
„Отвличанията на „Наглите" започваха тихо, стремежът беше да не се забележи, че има отвлечени, за да може да се иска тихомълком подкуп от роднините. Сегашният случай е много драстичен, така не се действа като се иска откуп, защото извършителите попадат веднага под лупата на МВР. Нетипичното е стрелбата, наглото отвличане посред бял ден - в близост до охраняван национален обект, пред къща с няколко камери, както и сред къщи все на богати хора, всяка от които има охрана", обясни Радулов.
Той допълни, че при похищения с финансова цел е нормално искането на похитителите да се предяви до две денонощия. В случая е минало доста време, което също говори, че по-скоро целта е Брендо да бъде притиснат по някакъв начин, изтъква експертът.
„Не казвам да не се мисли в посока искане на пари, но има и други варианти. Все пак дейността на Брендо е обширна - трафик на наркотици, пране на пари... Има и друго, което остава в страни - той през последните години посредничи при изкупуване на големи комплекси по Слънчев бряг от името на руски групировки и олигарси. Затова смятам, че той или дължи на някой пари, или се опасяват, че ще заговори по някои от темите, по които би могъл да заговори и затова искат да го притиснат", каза още Николай Радулов.
За отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо, Лара, той каза, че колумбийска връзка не е много вероятна. „Твърде далеч сме от Колумбия да се направи поръчка оттам и да се извърши тук, е абсурдно. Сплашването е задължителен елемент, това е начинът да се плати откуп или да се постигне целта", каза още експертът по национална сигурност..." - в. „24 часа".

„Има вероятност чужденци да са участвали в отвличането на 10-годишната Лара, дъщеря на Евелин Банев-Брендо. Момиченцето бе похитено във вторник сутринта пред дома си в столичния кв. "Бояна".
Според БНТ, анализ на записите от охранителни камери давал основание на разследващите да предположат, че поне двама от похитителите били чужденци. Имало и информация, че миналата година италиански мафиоти и два латиноамерикански наркокартела обявили 1 милион евро за главата на Брендо заради провалени сделки с кокаин. По-късно босовете решили да отвлекат детето му.
Една от версиите е, че Лара е похитена, за да не говори Брендо пред съда в Милано, където е подсъдим за участие в международна наркобанда.
До редакционното приключване на броя нямаше никаква вест за Лара. Никой не се свързал и с майката Моника Добринова, която призова похитителите да се обадят.
Главният секретар на МВР Калин Георгиев също заяви, че все още няма информация за състоянието и местонахождението на Лара. Той отправи апел към гражданите да сигнализират във вътрешното министерство, ако видят хора в необитаеми постройки, за съмнителни автомобили или за необичайни покупки по магазини.
Междувременно вчера се появиха слухове, че в четвъртък привечер майката на Лара получила аудиозапис с гласа на детето си, което я призовавало да плати откуп, както и есемес с искане за 2 млн. евро. От МВР категорично отрекоха тази информация.
Бившият секретар в МВР Николай Радулов пък смята, че в отвличането може да имат пръст и руснаци..." - в. „Труд"

В. „Стандарт" съобщава, че иконата "Достойно есть" тръгва на път:
"Чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" временно напусна патриаршеската катедрала. Точно в 17 часа камбаните на храм-паметника "Св. Александър Невски" възвестиха началото на литийното шествие по пренасянето й. То бе водено от главния секретар на Светия синод Стобийски епископ Наум и архимандрит Дионисий, съпровождани от столични свещеници, ученици от духовната семинария и стотици миряни.
Чудотворният лик на Божията майка бе посрещнат в храм "Света Неделя" от викария на Софийска митрополия Знеполския епископ Йоан. Там бе отслужено и всенощно бдение за мир и любов. Иконата ще остане за поклонение  днес до 13 ч в "Света Неделя", след което ще отпътува за Варна в понеделник. Това стана по молба на митрополит Кирил, който изрази загриженост за мира в морската ни столица, където не стихват гражданските протести."