ЕС. 

"Дума":

Радев призова ЕС за единство и солидарност

 

Съществува тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък. Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на Европейския съюз - единството и солидарността. Това заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Той ще участва в дискусия, посветена на "Бялата книга" за бъдещето на Европа. Радев подчерта, че България не приема задълбочаването на различията в ЕС, както и тенденцията за затвърждаването на "Европа на две скорости", нито пък формирането на център и периферия.

Президентът заяви, че дебатът за бъдещето на Европа по някакви нови механизми, както се предлага в изготвените пет сценария, едва сега започва - дискусиите по "Бялата книга" ще приключат през декември, когато ще бъде взето и решение. "Трябва да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава този анализ да бъде извършен от институциите така, че да стигне до всички граждани. Държим при бъдещото решение да се спазват основополагащите принципи на единство и солидарност", заяви президентът.

 

Спор. 

"Дума":

Турция отрича за намеса във вътрешните ни работи

Два дни след като турският посланик Сюлейман Гьокче у нас бе привикан във външно министерство заради агитацията за ДОСТ, която направи социалният им министър, Турция отрече да се меси в политическия живот у нас. Говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слуховете и обвиненията на МВнР, че Анкара осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция. Турция не се меси във вътрешните работи на която и да било държава, заяви Мюфтюоглу. Typция щяла да "пpoдължи дa ocигypявa нaй-идeaлнитe ycлoвия зa вcички бългapcки гpaждaни", живeeщи в Typция, които ще глacyвaт нa бългapcкитe избopи тoзи мeceц.

 

 

Заплаха. 

"Монитор":

Идват страшни болести с комарите напролет

 

След грипа, който дава усложнения, могат да ни връхлетят страшни болести, които се пренасят от комарите. Общините веднага трябва да предприемат мерки срещу тях. Ако сега се вземат мерки и се избият яйцата им във водоемите, няма да имаме проблеми през май-юни, когато тръгнат ятата от комари. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология по БНТ.

Едни от най-тежките инфекциозни заболявания, предавани от ухапване от кърлеж, са лаймската болест и марсилската болест, припомниха от Районната здравна инспекция - София.

 

Мярка. 

"Труд":

Чоков остава в ареста 

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков остава в ареста. Това потвърди Апелативният специализиран наказателен съд вчера. На 23 февруари т.г. предишната инстанция промени мярката му за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража заради свидетелски показания, че Чоков притискал свидетели да лъжат. Той е обвиняем заедно със сина си Мартин и още шестима души за рекет, побой и лихварство.

 

Поръчка. 

"Сега":

МО прекрати спорна поръчка за компютри

Военният министър Стефан Янев е прекратил спорна обществена поръчка за покупка на компютри за 2,2 млн. лв. "Със свое решение на основание чл. 180, т. 4 и чл. 110, ал. 1, т.9 от Закона за обществените поръчки, министърът на отбраната Стефан Янев прекрати откритата процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Доставка на компютърна техника".

Мотивите за прекратяване на процедурата са свързани с критериите за възлагане на обществената поръчка и техническите спецификации, с които не се защитава в пълен обем интересът на Министерството на отбраната. В обявената обществена поръчка не са прецизни също размерът и условията за задържане и освобождаване на гаранцията за изпълнение от гледна точка на разпоредбите на чл. 69, т. 7 от ППЗОП.