Разпространението на коронавируса и мерките срещу него остават водеща тема и за днешните вестници - 27 април 2020 г.

"Разходките в паркове и градски градини с деца под 12 години са разрешени от понеделник (27 април) в цялата страна, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев промени заповедта си за забрана на посещенията.

Новата заповед поставя определени условия за разходките, включително отделни часови "коридори" за извеждане на кучета и на деца:

- деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9.30 ч. до 18.30 ч. всеки ден;

- собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9.30 ч. и след 18.30 ч., всеки ден.

Междувременно на сайта на Столичната община бе публикувана информация, че разходките ще са разрешени и за бременни жени и за "единично спортуващи", което не отговаря на указаното от здравния министър. Съобщението стана повод за много коментари в социалните мрежи и въпроси на граждани какво всъщност е в сила.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви "днес променяме заповедта за парковете, а кметовете решават кога да ги отворят". Столичната община вече обяви, че отваря само 10-те големи парка, а градските градини остават затворени. Същевременно от заповедта на Ананиев не се разбира да има забрана за достъпа до определени градинки, нито че кметовете имат право да налагат ограничения за част от местата или да определят различни правила.

Разходки с дистанция от 2.5 метра и без бира

Със заповедта се поставят задължителни условия за разходка в парка, включително за спазване на по-голяма дистанция от определените 2 метра за други обществени места. Има и указание за "избягване" на сядането на пейките и забрана за употреба на алкохол. Има и изискване за носене на маски, но не е уточнено дали то важи за всички, включително за бебетата и много малките деца.

Конкретните изисквания са за:

- носенето на предпазни маски;

- спазването на физическа дистанция от 2.5 метра;

- влизането и излизането от паркове единствено през отворените и обозначените за целта пунктове;

- забрана за употреба на алкохол;

- избягване докосването на повърхности, в това число сядане на пейки и тревни площи;

- съблюдаване на всички останали противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Кметовете на общини са тези, които следва да създадат необходимата организация за прилагане на мерките, като ги съобразят със спецификата на съответните градски паркове и градини в общините, е посочено в заповедта." - в. "Дневник".

"Отпускането на мерките в този момент е парадоксално, защото кривите на заболеваемост в другите страни, където говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото и вървят надолу, а нашата крива върви нагоре. Сега имаме втори пик. Изживяхме първи малък пик около началото на април, след което заболевоемостта слезе отчетливо в последно време се катери сериозно. Това коментира председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Мутафчийски по Нова телевизия... "Най-големите опасения за парковете са събирането на големи групи млади хора с бири в ръка или на майки с деца, което е събиране на повече от двама човека и това създава опасност за разпространение на вируса", обясни мотивите си той..." - в. "24 часа".

"Връщането на учениците в училище е планирано от образователния министър е за края на месец май". Това обяви пред "Нова телевизия" председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. "Нужна е подготовка. Представили сме два варианта - или започват най-малките, или започват най-големите", допълни той. Идеята за малките ученици е, за да може по този начин родителите им да се върнат на работа. Вторият модел - пускане на по-големите ученици, е със съображението, че на тях им предстои полагането на важни изпити и кандидатстване за висше образование. При тях можело да се разчита на по-осъзнато поведение като носене на маски, използване на дезинфектанти, спазване на дистанция. По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че учениците, на които предстоят матури са приоритет за правителството. "Другите могат да завършат така. Но учениците от 7-и и 12-и клас са с приоритетно значение. За тях е важно да завършат физически, защото трябва да кандидатстват после", коментира премиерът Бойко Борисов и поиска от просветния министър Красимир Вълчев до 10 май да му предложи варианти как тези два випуска могат да завършат физически годината. На свой ред министър Вълчев заяви, че може би ще предложи на МС тези дати да се изместят с още една седмица. Последното решение за матурите по български и литература и по предмет по избор бе те да се проведат една седмица по-късно от планираното - т.е. вместо на 20 и 22 май, те да се изместят на 30 май и на 1 юни. От днешното изказване на министъра излиза, че матурите ще са в периода 6-8 юни т.г. От изказванията и на Борисов и Вълчев не стана ясно дали изпитите ще се проведат по същия начин, както са се провеждали досега - с физическо събиране на хиляди ученици и учители в училищата. Но тъй като дори не бе намекнато за друг вариант, то засега хипотезите са, че по-скоро матурите ще се проведат присъствено, както и досега. Вероятно същото ще важи за изпитите в 7-и клас, за които не бяха съобщени нови дати. За тях последното решение също бе да бъдат изместени - от 9 и 11 юни съответно на 13 и 15 юни..." - в. "Сега".

"През първите 4-5 дни коноравирусът се крие. Симптомите му са абсолютно стрити. Затова лекарите трябва да подхождат към всеки спешен пациент като към заразен. Това съвет на колегите си даде директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в интервю за бТВ. В "Пирогов" минават много спешни пациенти, около 250 на ден, тези пациенти понякога не можем да открием, че имат начални фази на коронавирус, каза проф. Балтов. Това ми е апелът към всички колеги, някои от тях се заразиха заради недобрата защита с личните предпазни средства и се надявам това да бъде един урок за всички, и да бъдат по-предпазливи, да се пазят, допълни той. Малко чудо нарече проф. Асен Балтов мъжа, който вчера е бил екстубиран след 38 дни на апаратна вентилация. "Той дойде в много тежко състояние, една седмица след първите пациенти, беше поставен на апаратна вентилация, 38 дни беше на контролирано командно дишане с респиратор и последните дни се видя, че реагира адекватно, и на 38-ия ден беше екстубиран. Вече 4 дни диша самостоятелно, контактен е, адекватен, постепенно се възстановява", разказа директорът на "Пирогов". През Спешния център са минали 98 положителни пациенти, а в момента на лечение са 32-ма в клиниката тип Вътрешни болести за COVID-19. Четири пациенти са в Реанимацията, на апаратна вентилация, допълни директорът на лечебното заведение. Знам за два случая на пациенти, които се връщат след като са оздравели, но те по-скоро са недобре излекувани от последващи насложени бактериални инфекции. Засега нямаме лошо развитие на нещата - да се стигне до летален край при тези пациенти, каза проф. Балтов. Най-възрастният пациент в "Пирогов" с COVID-19 е на 85-години, а най-младият е на 31, той е от колектива на болницата." - в. "Стандарт".

Всекидневниците съобщават също, че певицата Лилана остава в ареста. 

"Съд остави в ареста Лиляна Деянова, известна и като певицата ЛиЛана. Задържан остава и Мартин Димитров, а братът на ЛиЛана - Александър Деянов е пуснат срещу 100 000 лв. гаранция. Това реши в неделя, малко преди полунощ, специализираният съд. "Съдът счете, че спрямо Мартин Димитров - ръководител на ОПГ, Лиляна Деянова и Александър Деянов - участници, е налице обосновано предположение за авторството на деянията, за които са им повдигнати обвинения, което се извежда от обяснения на обвиняемо лице по делото, разпити на свидетели, претърсвания и изземвания от офиса, ползван от обвиняемите лица, както и съдебно-техническа почеркова експертиза", посочва в мотивите си съдия Силвия Русева. Съдът приема и, че спрямо обвиняемите Мартин Димитров и Лиляна Деянова е налице опасност от извършване на престъпление, с оглед тежестта на обвиненията, която обаче, от доказателствата по делото и разпитите на свидетелите, не е налична за обвиняемия Александър Деянов. Ето защо съдът взема мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Мартин Димитров и Лиляна Деянова и "Гаранция в пари" в размер на 100 000 лв. спрямо Александър Деянов. В случай на жалба и протест, делото е насрочено пред АСНС за 30.04.2020г. от 10:00 часа, написаха в официално съобщение от специализирания съд. Часове по-рано държавното обвинение поиска съдът да наложи постоянен арест на певицата ЛиЛана (Лиляна Деянова) заради обвинения, че е част от група за злоупотреби с евросредства. Заедно с нея са обвинени още четирима, между които и брат й, бийт боксърът SkilleR (Александър Деянов). Двама от тях са пуснати под гаранция, съобщи прокуратурата, без да уточнява размера на гаранциите. За брата и сестрата, като и за още един обвиняем - Мартин Димитров, беше поискан постоянен арест. Прокуратурата съобщи, че в събота е задържала и обвинила петима за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност". При акцията са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност, гласи съобщението. Кухи фирми са купували софтуерен продукт с европейски средства. Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина - което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми. Според Би Ти Ви е претърсена IT фирма в София, в която певицата е била съдружник. Случаят е бил потвърден от нейния адвокат Николай Хаджигенов, твърди телевизията. И допълва, че прокуратурата проверява и дали певицата е свързана по някакъв начин с Васил Божков. Бизнесменът е обвинен задочно като ръководител на организирана престъпна група и в момента се намира в ОАЕ, откъдето българските власти го искат официално." - в. "Сега".

"В ареста остават Лиляна Деянова (известна като певицата Лилана) и Мартин Димитров, които са съдружници, а братът Александър Деянов (известният бийтбоксър SkilleR) е с гаранция от 100 хил. лв. гаранция. Това обяви късно в неделя (26 април) вечерта Специализираният наказателен съд след закритото заседание по поисканото от прокуратурата постоянно задържане под стража и за тримата обвиняеми от общо петимата задържани при вчерашната акция, от които двама бяха освободени под гаранция по-рано през деня. Те са обвинени според съобщението на специализираната прокуратура за незаконно усвояване на евросредства. Все още предстои да бъдат оповестени мотивите на съда. Адвокат Николай Хаджигенов, който защитава и тримата, беше лаконичен: "Мотиви нямаше, съдът повтори изложението на прокуратурата. В томовете на прокурора доказателства няма, има свидетелски показания на държавни служители, които се страхуват за постовете си."

По думите на Хаджигенов пред "Дневник" това дело "е родено още миналата година, "когато Деянова и Мартин Димитров са сигнализирали за нередности и корупция в Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), свързани с планираната тол-система". Така че днешното развитие пред съда е очаквано и закономерно, заключи адвокатът. Деянова e в съвета на директорите на компанията "Телетол", която беше обявена като национален доставчик на електронни винетки, но впоследствие не получи разрешение да ги продава. Затова в средата на 2019 г. подаде сигнал в прокуратурата срещу АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тогава "Телетол" съобщи, че настоява прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното Тол управление - Олег Асенов - за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и нарушават правата, законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки. На прокуратурата е бил предаден детайлен доклад, съдържащ информация, факти и документи в подкрепа на твърденията, заявиха от компанията. Те обявиха, че сезират и еврокомисията. Мартин Димитров разказа през юли 2019г. пред медиите, че им е "оказан административен натиск в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяваме чрез изработеното от нас мобилно приложение." Определението на съда ще бъде обжалвано пред Апелативния спецсъд на 30 април. Мартин Димитров е посочен от прокуратурата като ръководител на организираната престъпна група, а Лиляна Деянова и Александър Деянов като участници. Съдът счете, че спрямо тях е налице "обосновано предположение за авторството на деянията, за които са им повдигнати обвинения, което се извежда от обяснения на обвиняемо лице по делото, разпити на свидетели, претърсвания и изземвания от офиса, ползван от обвиняемите лица, както и съдебно-техническа почеркова експертиза". Съдът прие, че за Деянова и Димитров има опасност от извършване на ново престъпление, с оглед тежестта на обвиненията. Такава от доказателствата по делото и разпитите на свидетелите, не е налична за обвиняемия Александър Деянов. Разследването срещу Деянова се свързва и с разследванията срещу Васил Божков. В събота БиТиВи съобщи, че тя ще бъде проверявана и като подставено лице на хазартния бизнесмен. Деянова от години е свързвана с Божков, но официални данни почти няма." - в. "Дневник".

Вестниците продължават да следят и случая с трагичната смърт на журналиста Милен Цветков.

"Не е оказван нито физически, нито психически натиск върху сина на депутата Лъчезар Иванов, след като стана ясно, че той е бил в колата, причинила фаталната катастрофа с журналиста Милен Цветков, управлявана от Кристиан Николов. Това каза в студиото пред БТВ директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Георги беше задържан в полицията за 24 часа и пуснат на 21 април, след като е избягал от мястото на инцидента. В деня на катастрофата Георги бяга от местопроизшествието. Ден по-късно се предава в полицията. Казва, че не помни нищо от фаталния удар. В кръвта на водача бяха открити 4 вида наркотици, а на Георги и Симона, приятелката на Кристиан, не са правени тестове за дрога, защото не е имало основания, поясни Хаджиев. Той коментира и че не е коректно защитата през медиите да разколебава обвиненията, като поясни, че е ясно от събраните до момента доказателства кой е карал колата. Делото за инцидента със същата кола през 2015 г. е архивирано, но ако излязат нови доказателства, то отново може да бъде възобновено, обясни директорът на СДВР. През 2017 г. бизнес дамата Десислава Николова е осъдена за катастрофа със автомобила, блъснал Милен Цветков от сина ѝ Кристиан. Преди 5 години при катастрофата на мъж е причинена средна телесна повреда. Хаджиев не разкри нови подробности около ареста на певицата ЛиЛана и брат й. Поясни, че прокуратурата ще даде брифинг по темата. Специализираната прокуратура повдигна обвинения Лиляна Деянова (известна като Лилана) и още четирима души за участие в организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредтсва. Относно биячите на Слави Ангелов, директорът на СДВР заяви, че се проверяват статиите на журналиста от последните две години, за да се разбере коя е провокирала жестокия побой." - в. "Труд".

"Темата за катастрофата, при която загина Милен Цветков, беше използвана от определени кръгове за поредната пропагандна кампания, според която смъртта на журналиста е заради работата му. Това каза главният прокурор Иван Гешев в специално интервю за Нова тв. Казват още, че повдигнатото обвинение нарочно е формулирано така, за да няма резултат... Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат, възмути се обвинител № 1. Той поясни, че щом шофьорът на джипа, блъснал колата на Цветков, е с мярка "задържане под стража", значи съдията е приел, че доказателствата по делото кореспондират с повдигнатото обвинение. "В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл - транспортно престъпление, причиняване на смърт при ПТП с евентуален умисъл. Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка. Юристите обикновено се плъзгат по течението и възприемат по-лесното, а именно - квалификация по непредпазливост. Но какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч? Евентуален умисъл означава две неща - да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал), да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици", обясни обвинител номер 1. И допълни, че който иска, може да се запознае с юридическата страна на проблема... "Не съм запознат с подробностите по делото. Никой главен прокурор не следи в реално време всяко досъдебно производство. Има наблюдаващ прокурор, който поема отговорността. След като така е преценено, аз заставам зад колегите. А в житейски план смятам, че всеки може да разбере дали един родител може да прецени какъв живот води детето му", каза още Гешев..." - в. "Стандарт"

"Лора Крумова: Заради тези, които помогнаха, Милен Цветков не си отиде между ламарините. Беше много леко да се работи с Милен Цветков. Той употребяваше иронията си към всички.Би я употребил и към мен, че съм в телевизионно студио. Аз отказах на много приятели интервю, защото не си вярвах, че мога да издържа разговор за Милен. Това каза журналистката Лора Крумова, пред bTV... "Искам да знам ккаво се е случило. Каква е причината, какво е станало. нямаше шанс. Това е единственото, което ме интересува. Когато видях кадрите, той не е имал шанс. Това момче го е екзекутирало. Това е скорост, която тепърва ще се установи, говори се за 130 км/ч. Този удар не му е дал никакъв шанс..." - в. "24 часа".