24 часа

Ремонтът на "Графа" и оставката на Крусев

Заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев подаде оставка във вторник и сам обяви, че прокуратурата го е привлякла като обвиняем по проверката за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". А няколко часа след това столичният кмет Йорданка Фандъкова я прие.

От Софийската градска прокуратура не уточниха по кой текст от закона ще бъде обвинен вече бившият зам.-кмет. Все още се събирали доказателства и се доуточнявало крайното обвинение, което ще бъде повдигнато на Крусев следващата седмица във вторник.

Самият Крусев също не е наясно в какво точно е обвинен, стана ясно във вторник, когато в 13 ч съобщи решението си пред медиите да подаде оставка. Яснота по темата няма и в общината.

Труд

Стотици глоби за блокадите на пътя

Стотици фишове и глоби от полицията за незаконна блокада на пътища получават шофьори от няколко области на страната, показва проверка на "Труд".

Над 60 акта на протестиращи написаха униформените от полицията в Пловдив, след като на 20 ноември цяла колона от автомобили от Карлово и Сопот подмина знак стоп и сгази Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

26 бабаити от Сливенско са с актове, след като затапили пътя при село Крушаре и тръгнали пеша да блокират магистрала "Тракия". Десет техни "колеги" от Шуменско отнасят фиш до 50 лева заради блокиране на другата голяма магистрала в страната - "Хемус".

Монитор

Франция и Германия порязаха българските превозвачи с нови правила

Министрите на транспорта от ЕС се договориха за бъдещата реформа в международните пътни превози на среща в Брюксел, станала известна като Пакет за мобилност I. България и още шест държави не успяха да се преборят с правилата, които ще навредят на родния транспортен бизнес.

Преговорите, продължили 15 часа, бяха белязани от разногласия между два блока страни, обвиняващи се съответно в социален дъмпинг и в прикрит протекционизъм.

В правилата се запазва пълната забрана за редовна седмична почивка на борда на превозното средство, както и се позволява ползването на две намалени седмични почивки. Връщането на водача в операционния център в държавата по установяване или по местопребиваване, се предвижда да бъде на всеки 4 седмици. В рамките на дискусиите бе постигнато съгласие превозните средства да не се връщат у дома, което бе една от т.нар. червени линии за държавата ни.

Стандарт

Учениците няма да излизат навън при мръсен въздух

При завишени норми за замърсен въздух децата няма да излизат извън класната стая. Това гласи инструкция на просветното министерство до регионалните училищни инспекторати. Тя е следствие от среща на министър Красимир Вълчев с представители на Националния институт по метеорология и хидрология.

Сега

Столичният ГЕРБ защити въздуха и "Графа" на Фандъкова

От името на най-голямата структура на ПП ГЕРБ - градската структура на партията в София, за пореден път заявявам, че ние категорично заставаме зад и подкрепяме кмета на София Йорданка Фандъкова и колегите в Столичния общински съвет. Това заяви областният координатор на ГЕРБ за София Цветомир Паунов във връзка с мръсния въздух в столицата и призивите за оставка на кмета на Фандъкова, предаде БГНЕС.

На брифинг в централата на партията депутати и общински съветници дадоха информация относно мерките, предприети за справянето със замърсяването на атмосферния въздух в столицата и високото съдържание на фини прахови частици.

Капитал дейли

Депутатите размиха отговорността на кметовете за мръсния въздух

Столичният кмет Йорданка Фандъкова можеше да бъде глобена лично с поне хиляда лева тези дни. Ако предложенията за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) бяха в сила, Фандъкова щеше да носи отговорност например заради това, че мерки като "зелен билет", които зависят от общината, не са били въведени още в неделя или понеделник, когато замърсяването в София беше в пъти над законовите норми.

В проекта на ЗЧАВ, внесен в парламента от Министерския съвет през октомври, се предвижда именно такава лична отговорност на кметовете за превишенията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Той беше гласуван на първо четене в средата на ноември. Между двете четения обаче тази отговорност беше размита от депутатите.

Дума

"Благодетелката" на Нанков печели от европроекти

През последните години "Африт" е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и е неизменен изпълнител или консултант на фирми, работещи по обществени поръчки. Интересно е, че освен в Ловешка област реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др.

В същото време "Африт" е била съсобственик на консорциума АДД ДЗЗД - София, който изпълнява дейности по обществени поръчки за стотици хиляди левове в Благоевградско, в дружеството "Кюстендил ОПОС 2017", чиито договори за обществени поръчки са в Кюстендил и в "АК Варна транс" ООД, което печели поръчки във Варна.