24 часа

Рестарт в съдилищата - слагат преградни стъкла между магистрати и адвокати

Нов старт на съдилищата у нас с падането на извънредното положение от 13 май. На 12 май Висшият съдебен съвет трябва да определи реда за работа.

Разпратени са вече призовки за първите заседания. Юристи обаче се тревожат за здравето си. Адвокатите са притеснени, че струпването на хора в съдебните зали и коридори от другата седмица - ще създаде риск от зараза с COVID-19.

Срещу заразата в някои зали вече има преградни стъкла срещу вируса на съдийските места и банките на адвоката и прокурора. Предвижда се такива да се монтират и в други зали, каза за bTV правосъдният министър Данаил Кирилов.

Адвокат Красимир Иванчев дава пример защо е против струпването на хора в храма на Темида.

Труд

Бизнесменът Ивайло Пенчев остава в "Пирогов"

Бизнесменът Ивайло Пенчев, който катастрофира със самолет на летище "Лесново", остава в болница "Пирогов".

При постъпването в спешното отделение са му направени подробни прегледи и изследвания. Те показват, че има данни за фрактури, съобщават от болницата.

Пенчев е контактен и адекватен. Състоянието му налага да остане в болницата, за активно наблюдение и лечение. Настанен е в неврохирургията на "Пирогов".

Сега

Мерки много, пари малко

Грантове, безлихвени заеми, необезпечени кредити, пренасочване на евросредства - правителството ни заля с обещания за финансови мерки за подпомагане на закъсалите заради коронакризата фирми и граждани. Месец и половина след обявяване на извънредното положение и заявената от премиера подкрепа за 4.5 млрд. лв. обаче реално достъпни са само две програми - мярката за запазване на заетостта 60/40 и безлихвените заеми за хората в неплатен отпуск и самонаетите. Евтините фирмени кредити на ББР и на Фонда на фондовете се бавят, а финансовото състояние на бизнеса с всеки изминал ден става все по-плачевно и армията на съкратените расте - през март-април без работа останаха 70 000 души.

Монитор

КАТ отчита ръст на тежките катастрофи след падане на КПП-тата

Три тежки пътни инцидента, с две жертви от снощи. Масово незачитане на правилата за движение - шофиране след употреба на алкохол и с висока скорост. Това е равносметката след премахването на КПП-тата, ограничаващи движението между областните градове заради епидемията.

От вчера вечерта Пътната полиция провежда специализирана операция за контрол на трафика, припомня БНТ.

Двама души загинаха в катастрофа на подбалканския път край Карлово. Дете бе блъснато на пешеходна пътека в Бургас. Пак там след бясно преследване с полицията бе задържан 39-годишен криминално проявен. А жена в Пловдив, с 2,7% промила алкохол в кръвта, преобърна колата си.

Капитал

Шок, но и шанс

През последните 15 години аутсорсинг индустрията в България от дебютна екзотика се разви до голям сектор от икономиката. В нея отдавна не става дума за кол-центрове, а за все по-квалифицирана работна ръка с все повече проекти с добавена стойност. Секторът с бурен растеж издържа една предишна криза от 2008-2009 г., макар тогава да беше далеч по-малък по размер и да се възползва от пренасочване на бизнес към България. Сегашната ситуация е друга. На фона на сриващи се цели сектори на икономиката заради коронавируса българската индустрия за изнесени бизнес услуги, очаквано, също е засегната, но вижда и средносрочен шанс за привличане на още бизнес и клиенти.

Дума

Климатиците повишават в пъти риска от разпространение на инфекцията

При работещи климатици няма значение дали спазваме отстояние един от друг или носим маски - циркулиращият в помещението въздух се смесва и се създават условия за инфекция, съобщи БНР.

Всички климатични инсталации имат основната функция да поддържат определен климат в затворени помещения, при което се извършва доста сериозна циркулация на въздуха вътре, обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. Цветан Божков, преподавател в катедра "Топлинна и хладилна техника" в Техническия университет в София.

"Когато има присъстващи много хора, представете си едно помещение, в което има много хора, прави се 5-6 кратен въздухообмен. Известно е, че коронавирусът вирее във влажна и леко хладна среда - между 8 и 12 градуса, посочи специалистът. Когато пуснем тези климатични инсталации, за да охлаждаме помещенията, има опасност да смесим цялото количество въздух в тези помещения и да предизвикаме инфекция, макар че си стоим на 2 - 2 метра и половина и сме с маски, коментира доц. Божков.