Роми на протест срещу Саркози

 

"24 часа":

Ромите: Не щем 300 евро подкуп, а Саркози да се извини

 

Френският президент Никола Саркози да се извини на екстрадираните български роми и да обещае, че ще спре гонитбата на хора заради етническата им принадлежност. Това поискаха над 150 роми, които се събраха на мирен протест вчера пред посолството на Франция в София. Те определиха като подкуп за мълчание 300-те евро, които получават от френските власти всички доброволно завърнали се в родината.

С ръкопляскания, викове "Европа е с нас", плакати на български и френски и поне 20 полицаи протестиращите изразиха недоволството си от екстрадирането на български и румънски роми от Франция. Те бяха дошли с автобуси от Монтана, Видин, Пазарджик и Берковица. В София ги довели 13 ромски организации.

 


"Труд":

Роми към Сарко: Извини се!

Над 200 роми от цялата страна се събраха в слънчевия съботен следобед в центъра на София на първия организиран протест срещу колективното връщане на техни събратя от френските власти.

Те дойдоха до ул. "Оборище", където е посолството на Франция, със собствен транспорт от Сливен, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Пазарджик. Спретнато облечени и усмихнати, млади и стари носеха плакати, призоваващи Франция и президента й Никола Саркози да спрат изселването. "Не ни корумпирайте с 300 евро! Саркози легитимира расизма в Европа! Европа не е само за избрани!", гласяха лозунгите на български.

 

 

 Трафик на хора

 

 

"Стандарт":

Броят 50 бона за яйцеклетка


Осем месеца затвор, побоища и храна веднъж дневно. Това е животът нa 33-годишна жена от град Любимец. Тя е принудена от Игнат Василев-Гати да проституира, а когато сгафи, я чакат зверски издевателства. Заминала с трима свои познати от Елин Пелин през ноември 2009 г., но като минали границата, шофьорът Иван заявява, че е негова собственост и ще проституира. После я продава на Василев за 1800 евро.
Кошмарът за младата жена приключва преди малко повече от месец, когато на улицата я намира 29-годишният Михаил и я спасява от сводниците й. Мъжът звъни в bTV, след което се прави репортаж за съдбата на проститутката. Гръцките власти се самосезират и търсят помощ от родното силово ведомство. Така след едномесечно разследване на 16 и 17 септември са арестувани седем души. Петима са българи, сред тях е сводникът Гати.
Докато наблюдават проститутките, униформените се натъкват и на канал за продажба на яйцеклетки. В схемата е замесен и 47-годишен гръцки лекар. На черния пазар жените, искащи да се сдобият с рожба чрез чужди яйцеклетки, плащат по 25 000 евро. Живите донори били основно българки и румънки и получавали по 2000 евро.

 

 

 

Станишев стяга редиците

 

"Труд":

Станишев за бой се стяга

 

"БСП няма да приеме хората да плащат за некомпетентността на управляващите. Трябва да покажем, че времето на ГЕРБ свърши!"

Това заяви вчера соцлидерът Сергей Станишев пред около 5000 симпатизанти на партията, дошли на събор в местността Копривките, Пловдивска област. Той призова червените на "решителен бой на изборите през октомври 2011 г., но не с пушки, а с бюлетини".

 

 

 

Продаваме ВМЗ Сопот на "Боинг"

 

"24 часа":

Предлагаме на "Боинг" военен завод

 

Американският авиационен гигант "Боинг" да закупи Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот. Това предложение е отправил икономическият министър Трайчо Трайков към вицепрезидента на компанията Рик Гирсбак при посещението си в Чикаго. Трайков и Гирсбак се разбрали България да изпрати допълнителна информация за приватизацията на завода.

 

 

Разрушават ямболския блок

 

"Труд":

Клещи мачкат панел по панел блок 20 в Ямбол


Огромни клещи - лостове на специализираната машина за разчупване на бетонни плочи, захапаха първите панели на ромския блок 20 в Ямбол вчера сутринта.

Звук като силно хрущене разцепи тишината, разнесе се облак прах. Почти половин панел беше разрушен. Събарянето започна от външните стени и от най-горните етажи.

"Като вафлени кори ги чупят, не съм си и представял, че може да има такава техника", казва Марин Стефанов, учител, който бе дошъл от друг квартал специално да види как ще става събарянето.

 

 

С едно кликване

 

"Стандарт":

 Топим врага за секунда


За секунда - само с едно кликване на мишката, вече ще можем да се оплачем от буйния съсед, катаджията рушветчия или магазинера, който ни лъже. Нов сайт на Охранителна полиция тръгва до седмица. В него ще има специален раздел за онлайн сигнали. От 1 октомври на адрес www.gdop.mvr.bg ще може да се жалваме още от кварталния отговорник, ако не си гледа работата. "На сайта ще има пълна информация за пътната обстановка", съобщи за "Стандарт" шефът на Охранителна полиция комисар Милчо Енев.

 

 

Побой заради етнос

 

 

"24 часа":

Битият ученик във Варна не искал цигани в клас


Ученикът, пребит в строителния техникум на Варна, е обиждал ром от 10-и клас.

18-годишният Иван Генчев бере душа след операция на главата. Той беше бит жестоко в класната стая от роднини на засегнатия ром.

12-класникът нападнал Иван Алексиев от ромското с. Каменар, който учи в 10-и клас. Обиждал го, че не иска чернилки в училище, разказа кметът на селото Светослав Райков. "С община Варна правим всичко възможно няколко по-бедни деца да се учат. А ги обиждат на етническа основа", каза той.

 

 

Протести

 

"Стандарт":

Болни на барикадата срещу Анна-Мария

 

Излизаме на барикадите заедно с лекарите, се заканиха пациентски организации. Здравната система е в колапс, правителството трябва спешно да отпусне още средства за лечение, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация пред "Стандарт". Освен медсестрите и джипитата болните също застават зад предстоящите докторски протести. Те ще се присъединят към барикадите по места на 11 октомври. Хасърджиев уточни, че представители на 60 организации към сдружението ще дойдат на националния митинг на белите престилки на 15 септемврив София. Има дълги листи на чакащите, които поставят в риск живота на болните, изтъкна още Хасърджиев. Лекарските протести ще бъдат подкрепени и от Конфедерацията на пациентските организации "Защита на здравето", Българския пациентски форум и др.