За изгубените секретни документи.

"Сега":

Съдът даде ход на делото срещу Сергей Станишев

Съдът даде ход на делото срещу Сергей Станишев. То се гледа при закрити врата. Подсъдимият не се яви и е представляван от адвокатите си. Прокуратурата даде Станишев на съд по обвинение, че е изгубил седем секретни документа, докато заемаше поста министър-председател. Свидетел по делото вчера беше и премиерът Бойко Борисов.
Колкото и да е странно, се опитах да помогна на колегата Станишев, заяви той пред журналисти, след като даде показания. „Заради огромния оборот документи, които влизат в Министерски съвет, може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо. Ако има недобросъвестни хора, винаги в това забързано ежедневие могат да злоупотребят", поясни Борисов.
На въпрос според него възможно ли е Станишев да е скрил документа, за да се възползва от него, Борисов отговори, че според него е проявена небрежност и това е един положителен опит за всички останали от тогава премиери. „Сега всички гледаме с по „четири очи" това, което влиза и излиза в МС. Понеже знам, че не може да ме заподозрете в приятелство или да му адвокатствам на Станишев, считам, че в едно такова забързано ежедневие, би могло някой да го подведе, особено ако има умисъл.

 

Заплаха.

"Труд":

Полиция отцепи летище София заради сигнал за бомба
 
Сигнал за бомба е стреснал Летище София преди минути, съобщи Блиц, позовавайки се на очевидци. Полицията е отцепила района.

Очаква се на място да пристигнат специализирани екипи, които да проверят за наличието на взривно вещество.

Към момента няма яснота дали има пренасочени и отменени полети. Полицията не допуска автомобили в близост до терминалите.

 

Реформата на Москов.

"24 Часа":

Ще ни лекуват както досега - остава общият пакет на НЗОК

“Естествено, че подкрепям здравния министър. Има много да чакат за оставката му.” Това каза премиерът Бойко Борисов, след като опозицията поиска здравният министър Петър Москов да подаде оставка.

Депутатите от БСП и ДПС настояват Москов “да си събира чуковете”, след като Конституционният съд с 11 гласа отмени текста от Закона за здравното осигуряване, въвеждащ двата пакета медицински дейности. За запазването му е гласувал само съдия Филип Димитров.

 

Доклад.

"Дума":

ЕК с нов унищожителен доклад за България

След критичния доклад на ЕК за съдебната реформа у нас Брюксел излезе с нови критики към страна ни. Европейската комисия обяви, че ще постави България под специален надзор заедно с 4 други държави заради прекомерен макроикономически дисбаланс. В доклада за страната ни се посочва, че финансовият сектор е изправен пред рискове заради големите задължения на предприятията, и пречки пред намаляването на задлъжнялостта. Нетният външен дълг продължава да бъде висок и нарастващите нужди от финансиране на правителството създават нови рискове. Комисията остро критикува и липсата на мерки по отношение на пазара на труда, и трайната безработица, липсата на мерки срещу корупцията, високия дял на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, както и ограничения достъп до здравеопазване.

 

Захарна фабрика.

"Монитор":

Общината даде на Цацаров рушенето на Захарна фабрика

Главният прокурор Сотир Цацаров е сигнализиран за престъпно разрушаване на емблематичните за столицата паметници на културата- „Захарна фабрика”, и къщите на Яворов и Фингов. „Считаме, че са налице данни за престъпно поведение – собствениците са получили задължителни указания, наложени са им санкции, но със своите действия и бездействия те разрушават тези знакови обекти на културното наследство“, се казва в позиция на Столична община поискана от Агенция „Монитор”. В нея се казва още, че спасяването на тези сгради е първостепенна задача както на нейната администрация, така и на Министерство на културата и на съдебната власт. Общината е категорична, че няма да допусне собственици на подобни знакови сгради да заобикалят закона. Междуведомствена комисия наблюдава състоянието на всяка сграда със статут на културна ценност и до момента са наложени административни санкции в размер над 400 000 лв., като сега се прави и нов пакет от глоби за недобросъвестните собственици. Приетият наскоро общ устройствен план на зона „Център А юг“ гарантира запазването на всяка отделна сграда. От общината разчитат на обществото за защита на наследството на София.